דום נשימה בשינה עשוי להוות סמן מוקדם למחלת שריר לב על-רקע טיפול כנגד ממאירות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-American College of Cardiology Advancing the Cardiovascular Care of the Oncology Patient. החוקרים מוסיפים כי דום נשימה בשינה היה נפוץ יותר מגורמי סיכון קרדיווסקולאריים אחרים המשמשים כיום לריבוד הסיכון של החולים.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת אקו-לב הינה כלי שימושי לזיהוי וטיפול מוקדם במחלת שריר הלב בחולים עם דום נשימה בשינה ובחולים במרפאות קרדיו-אונקולוגיות ולכן הם ביקשו לבחון אם ישנם סמנים בבדיקת אקו-לב העשויים לסייע בזיהוי חולים בסיכון מוגבר בתחילת הטיפול האונקולוגי. זיהוי חולים אלו עשוי לאפשר התערבות מוקדמת לאיזון גורמי סיכון הקשורים עם אי-ספיקת לב ועשויים להשפיע על תוצאות טיפול אונקולוגי.
החוקרים ביקשו לבחון אם דום נשימה בשינה, תוצאה נוספת של הפרעה בתפקוד חדר שמאל, אי-ספיקת לב והפרעה במתח גלובאלי אורכי של הלב, מהווה גורם סיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלות ממאירות. לצורך כך, הם אספו נתונים אודות חולים ממרפאות קרדיולוגיות בקהילה וסיווגו אותן לשתי קבוצות: קרדיולוגיה כללית (296 חולים) וקרדיו-אונקולוגיה (240 חולים).
במסגרת המחקר נבחנו גורמי סיכון קרדיווסקולאריים מסורתיים, חושב מדד STOP-BANG ואם החולים השלימו בדיקת שינה קודמת, לאחר מכן, החוקרים השוו את שיעורי הימצאות גורמי הסיכון עם שיעורי הימצאות דום נשימה בשינה בחולים במרפאות קרדיולוגיה כלליות ובמרפאות קרדיו-אונקולוגיות.
חולים במרפאות קרדיו-אונקולוגיות השלימו בדיקת אקו-לב להערכת מקטע הפליטה של חדר שמאל ומתח אורכי גלובאלי.
שיעורי הימצאות דום נשימה בשינה עמדו על 54% בקרב חולים במרפאות קרדיולוגיה כלליות ועל 35% בקרב חולים במרפאות קרדיו-אונקולוגיות.
מהנתונים עולה כי שיעורי הימצאות דום נשימה בשינה בקרב חולים במרפאות קרדיו-אונקולוגיות היו גבוהים יותר בהשוואה למספר גורמי סיכון קרדיווסקולאריים מסורתיים אחרים לסיווג הסיכון לרעילות לבבית.
מקטע הפליטה של חדר שמאל היה כמעט זהה בקרב חולים במרפאות קרדיו-אונקולוגיות עם דום נשימה בשינה מטופל ולא-מטופל או עם מדדי STOP-BANG גבוהים, אך המתח האורכי הגלובאלי של שריר הלב היה חריג בחולים עם דום נשימה בשינה שאינו מטופל או עם מדדי STOP-BANG גבוהים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי יש לשלב את אבחנה של דום נשימה בשינה באלגוריתמים הנוכחיים לריבו הסיכון של חולים אונקולוגים והם קוראים להשלים מחקר גדול יותר במטרה לבחון את ההשפעה של דום נשימה בשינה באוכלוסייה זו של חולים בסיכון גבוה. להערכתם, הערכת דום נשימה בשינה צריכה להיות חלק מהערכת הסיכון השגרתית בחולים המופנים לטיפול אונקולוגי.
מתוך כנס מטעם ה-ACC
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!