במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים ובגברים עם אי-ספיקת לב הבדלים בתפקוד קוגניטיבי, בפרט ביכולת הזיכרון, המיוחסים בין השאר להבדלים מגדריים במאפייני אי-ספיקת לב ונזק מוחי וסקולארי.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ליקוי קוגניטיבי נפוץ בחולים עם אי-ספיקת לב ועשוי להשפיע על חיי החולים. הבדלים מגדריים במאפייני אי-ספיקת לב הם מבוססים היטב וכעת הם שיערו כי בנשים וגברים עם אי-ספיקת לב יש גם הבדלים בתפקוד הקוגניטיבי וכי הבדל זה עשוי לנבוע מהבדלים מגדריים במאפייני אי-ספיקת לב ונזק מוחי וסקולארי.
במחקר Heart-Brain Connection Study נכללו 162 חולים עם אי-ספיקת לב יציבה (גיל ממוצע של 69.7 שנים, 33% נשים) שעברו הערכות נוירו-פסיכולוגיות ובדיקת MRI של המוח. תוצאות הבדיקה תוקננו למדד Z-score להערכת זיכרון, שפה, קשב/מהירות, תפקוד ניהולי ותפקוד קוגניטיבי גלובאלי. ניתוח סטטיסטי שכלל תקנון לגיל ורמת השכלה שימש להערכת הבדלים מגדריים בתפקוד קוגניטיבי והערכת השפעות מאפייני אי-ספיקת לב ונזק מוחי וסקולארי על הבדלים אלו.
בגברים תועדה שכיחות גבוהה יותר של גורם איסכמי לאי-ספיקת לב ומדד NYHA נמוך יותר, בעוד שבנשים תועדה שכיחות גבוהה יותר של מקטע פליטה שמור של חדר שמאל. בנשים תועד נפח גבוה יותר של אות מוגבר בחומר הלבן, בעוד שאוטמים שאינם לקונאריים ומיקרו-דימומים היו נפוצים יותר בנשים.
בנשים תועד תפקוד קוגניטיבי גלובאלי טוב יותר מגברים (הבדל במדד Z-score של 0.20, רווח בר-סמך 95% של 0.03-0.37), בעיקר בהערכת תפקודי זיכרון (0.40, רווח בר-סמך 95% של 0.02-0.78). הבדלים אלו נקשרו עם אתיולוגיה איסכמית לאי-ספיקת לב, כאש תקנון הפחית הבדלים מגדריים אלו. לאחר תקנון לאוטמים שאינם לקונאריים, ההבדלים בתפקוד הקוגניטיבי הגלובאלי נותרו על כנם, אך ההבדל בתפקודי זיכרון נחלש. תקנון למדד NYHA, מקטע פליטה של חדר שמאל ומיקרו-דימומים לא השפיע על התוצאות הללו.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על הבדלים מגדריים בתפקוד הקוגניטיבי בחולים עם אי-ספיקת לב, בעיקר הבדלים בתפקוד הזיכרון.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!