מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterologyעולות יתרונות משמעותיים בביצוע ניקור אבחנתי מוקדם בחולים עם שחמת הכבד הפונים לאשפוז עקב מיימת. על פי הממצאים, ביצוע ניקור בתוך 12–24 שעות מהאשפוז מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר ומשך אשפוז קצר יותר, בהשוואה למטופלים שבהם הניקור נדחה.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שחמת כבד ומיימת הינם גורמי סיכון משמעותיים לסיבוכים חמורים במהלך אשפוז, בהם זיהומים וקרישיות יתר, ומסיבה זו מומלץ לבצע ניקור אבחנתי כחלק מההערכה הראשונית של מטופלים עם שחמת. עם זאת, אחוז הביצוע של בדיקה זו אינו עקבי בין מרכזים רפואיים, והשלכות דחיית הניקור טרם הובהרו במלואן.
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את השפעת תזמון הניקור האבחנתי על תוצאים קליניים.
במסגרת מטה-אנליזה נרחבת נבחנו נתונים מ-7 מחקרים שכללו 78,744 מטופלים שאושפזו עקב מיימת ונדרשו לניקור אבחנתי. החוקרים השוו את התוצאים הקליניים של מטופלים בהם בוצע ניקור מוקדם (בתוך 12–24 שעות מהאשפוז) לעומת מטופלים בהם הניקור בוצע בשלב מאוחר יותר. התוצא העיקרי של המחקר היה שיעורי התמותה במהלך האשפוז, ובנוסף נבדקו משך האשפוז, שכיחות נזק כלייתי חד ושיעורי אשפוז חוזר בתוך 30 יום.
תוצאות המחקר הראו כי ניקור מוקדם מלווה בירידה משמעותית בשיעורי תמותה במהלך האשפוז (יחס סיכויים של 0.61, p=0.001), קיצור משך אשפוז (ירידה של 4.85 ימים, p<0.001) וכן ירידה בסיכון לנזק כלייתי חד (יחס סיכויים של 0.62,p=-.02) בהשוואה לדחיית מועד ביצוע הניקור האבחנתי, עם שיעורי אשפוז חוזר דומים לאחר 30 ימים (p=0.79).
מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי ביצוע ניקור תוך 12 שעות מהאשפוז הניב את התוצאות המובהקות ביותר, עם שיעורי תמותה נמוכים יותר (יחס סיכויים של 0.51, p=0.003) לעומת ביצוע הניקור בתוך 24 שעות מהאשפוז (יחס סיכויים של 0.67, p=0.04). .
החוקרים מסכמים כי ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות בביצוע ניקור אבחנתי מוקדם במטופלים עם שחמת כבד ומיימת, כאשר ביצוע ניקור בתוך 12 שעות עשוי להוביל לתועלת המרבית מבחינת שיעורי התמותה. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים על-מנת לאשר את תוצאות המחקר.
Am J Gastroenterol, Nov 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!