Cognitive Function

מחקר CAFE מראה יתרונות שונים בקרב אנטיפסיכוטים אטיפים (ECNP)

מחקר חדש שהוצג בקונגרס הנוירופסיכופרמקולוגי האירופאי טוען כי למרות שכל האנטיפסיכוטים האטיפים משמרים תיפקוד נוירוקוגנטיבי, הם שונים במונחי אזורים ספציפים עליהם הם משפיעים.

בגלל השינויים בתוך הקבוצה, חשוב לטפל בחולים אלו באופן אינדיבידואלי, ולוודא כי לחולים יש גישה לכל התרופות, כיוון שכל חולה יגיב אחרת.

המחקר, השוואה בין אטיפים באפיזודה פסיכוטית ראשונה (CAFE), נערך בארה”ב וקנדה וכלל חולים עם אירוע פסיכוטי ראשון. החוקרים ניסו לקבוע האם היו יתרונות כלשהם בקרב אנטיפסיכוטים לחולים באירוע ראשון כיוון שחולים כאלו לרוב מגיבים טוב לטיפול, אך לעיתים קרובות מפסיקים טיפול ולכן יש אפיזודות חוזרות שבהן קשה יותר לטפל.

במחקר השוו החוקרים quetiapine (סרקוול), risperidone (ריספרדל) ו-olanzapine (זיפרקסה) בחולים אלו. 134 חולים בקבוצת סרקוול, 133 בקבוצות ריספרדל וזיפרקסה. המחקר העריך יעילות כללית, כפי שנמדדה ע”י הפסקות טיפול מכל הסיבות.

החולים היו בגיל 16-40 שנה, עם אבחנה של אירוע ראשון של סכיזופרניה, וסימפטומים פסיכוטים למשך חודש עד 5 שנים, עם ציון של 4 או יותר בתת סקלה פסיכוטית של PANSS. לחולים לא היה אירוע פסיכוטי ראשון קודם ממנו החלימו או היסטוריה של יותר מ-16 שבועות של טיפול אנטיפסיכוטי. 

הפסקת טיפול היתה בשל השפעה לא מתאימה, תופעות לוואי, והחלטת החולה. תוצאות משניות כללו מדדי PANSS ו-CGI, וכן סקלת קלגרי לדכאון לסכיזופרניה, ואיפיוני תופעות לוואי. מינון ממוצע היה 11.7 מ”ג לזיפרקסה, 506 מ”ג לסרקוול, ו-2.4 מ”ג ריספרדל.

לא היו הבדלים בין התרופות במונחי הפסקות טיפול מכל הסיבות. לאחר שנה של טיפול, לכל שלושת התרופות היו אחוז גבוה למדי של הפסקות טיפול, בערך 70% בכולם. לא היו הבדלים בתת קטגוריות של סיבות להפסקת טיפול, באם היתה זו החלטת החולה או השפעה לא מועילה.

לא היו הבדלים משמעותיים סטטיסטית בהשפעת התרופות על מדד PANSS. עם זאת, אנליזת שיפור סימנים חיוביים הראתה כי חולים שקיבלו זיפרקסה השתפרו יותר מאלו שקיבלו סרקוול. זהו היה ההבדל היחיד בין התרופות. תוצאות סקלות CGI וקלגרי היו דומות.

אחוז תופכות הלוואי היה דומה. חולים שקיבלו סרקוול דיווחו יותר על פה יבש ועייפות, ואלו שלקחו ריספרדל דיווחו יותר על הזלת ריר. אלו שלקחו זיפרקסה העלו בממוצע 7 ק”ג לאחר 12 שבועות ובערך 11.5 ק”ג לאחר שנה. שתי התרופות האחרות הראו עלייה דומה במשקל ונמוכה מזו של זיפרקסה, וכן פחות מקרי עלייה משמעותית במשקל. מאלו שקיבלו זיפרקסה, 80% העלו 7% או יותר ממשקלם בתחילת המחקר בהשוואה ל-57.6% מאלו שקיבלו ריספרדל ו-50% מאלו שקיבלו סרקוול.

החולים עברו הערכה נוירוקוגנטיבית בתחילת המחקר, לאחר 12 שבועות ובשבוע 52. התוצאות לא הראו הבדלים משמעותיים סטטיסטית בין התרופות, עם שיפור קל בכולם. עם זאת, החוקרים ראו כי לסרקוול השפעה גדולה יותר על שטף הדיבור ומהירות. ריספרדל היה קשור לשיפור גדול יותר בזכרון.

התוצאות הראו את חשיבות התאמת התרופה לצרכים האישיים של המטופל. לכל החולים צריכה להיות גישה לכל התרופות, כך שהרופא יכול לעשות את הבחירה הטובה ביותר לחולה האינדיבידואלי.

CAFE מומן ע”י AstraZeneca, יצרנית סרקוול.

ECNP 18th Congress: Late-breaking session, presentation 5. Presented Oct. 23, 2005

לתקציר הידיעה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש להפסיק את הטיפול באספירין סביב ניתוח מוח?

    האם יש להפסיק את הטיפול באספירין סביב ניתוח מוח?

    הפסקת טיפול באספירין למשך 12 ימים סביב ניתוח מוח אינה מלווה בירידה בהישנות המטומה סב-דוראלית כרונית בקשישים שהופנו לניתוח חירור גולגולת (Burr Hole) לעומת המשך טיפול באספירין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש הקוראות תיגר על הגישות המקובלות כיום ופורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר SECA הינו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 155 מבוגרים (גיל ממוצע של […]

  • דיכאון מלווה בסיכון מוגבר לאי-ספיקת לב

    דיכאון מלווה בסיכון מוגבר לאי-ספיקת לב

    היסטוריה של דיכאון מלווה בעליה של 14% בסיכון להיארעות אי-ספיקת לב, בהשוואה לאלו ללא היסטוריה של דיכאון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open, גם לאחר תקנון לגורמי סיכון ידועים לאי-ספיקת לב ומשתנים סוציו-דמוגרפיים. מחקר העוקבה כלל נתונים אודות למעלה מ-2.8 מיליון יוצאי צבא ארצות הברית (גיל חציוני של 54 שנים, […]

  • אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    היקף הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים לבית החולים על-רקע שימוש בקנאביס עלה בשיעור גבוה מפי 26 לאורך תקופה של 13 שנים בקרב מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה ומלווה בסיכון מוגבר משמעותית לדמנציה, בהשוואה לביקורים רפואיים דחופים מכל-סיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים בין 2008 עד 2021 אודות […]

  • גישה טרנסורידית לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים: השוואה אקראית עם אמבוליזציה טרנס־עורקית

    גישה טרנסורידית לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים: השוואה אקראית עם אמבוליזציה טרנס־עורקית

    המאמר מציג את תוצאות מחקר TATAM, מחקר קליני פרוספקטיבי שלב 2, רב־מרכזי, אשר השווה בין שתי גישות לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים (AVMs): גישה טרנס־ורידית (TVE) לעומת גישה טרנס־עורקית (TAE).

  • הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

    הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מצב בריאותי ירוד של הרשתית בגיל העמידה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלת אלצהיימר ודמנציה נלווית בגיל מבוגר יותר. ממצאי המחקר מציעים כי הדמיה של כלי הדם הקטנים של הרשתית הינה כלי סקר זמין ומשתלם לניבוי הופעת מחלת אלצהיימר. במסגרת המחקר נבחנה השאלה אם מדדים עצביים […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת לפני שבוע 34 להיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קוגניטיביות בילדות מאוחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר החתך בחן את ההשפעה של גיל היריון על התפקוד הקוגניטיבי בילדים בגילאי 9-10 שנים על-בסיס מדדים פוליגניים להפרדת השפעות סביבתיות וביולוגיות. אוכלוסיית המחקר כלל 5,946 ילדים (גיל ממוצע של 9.9 […]

  • עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    בחולים עם טרשת נפוצה זוהה קשר בין מדדי מוגבלות גבוהים יותר ובין ריכוזים נמוכים יותר של וויטמין B6; עם זאת, אימוני סיבולת הובילו לעליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 בחולים עם מוגבלות חמורה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. מדגם המחקר כלל 106 חולים עם טרשת נפוצה שלקחו חלק […]

  • פוטנציאל המהפכה של AGI בנוירולוגיה

    פוטנציאל המהפכה של AGI בנוירולוגיה

    המאמר דן בהשפעות האפשריות של בינה מלאכותית כללית (AGI) על תחום הנוירולוגיה ומציג את הפוטנציאל המהפכני של AGI לצד הסיכונים המשמעותיים הכרוכים בכך

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך