Colorectal cancer

עדויות עולם-אמיתי תומכות בהתחלה מוקדמת יותר של בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Oncology)

עדויות חדשות שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology תומכות בהמלצות האחרונות של ה-American Cancer Society וה-USPSTF (US Preventive Services Task Force) להתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 שנים.

החוקרים מסבירים כי למרות שהיקף מקרי סרטן מעי גס ורקטום ירד בעשורים האחרונים, מומחים זיהו עליה יציבה בשיעורי אבחנת הממאירות בקרב צעירים מתחת לגיל 50 שנים קבוצה בה לא הייתה המלצה לבדיקת סקר שגרתית עד לאחרונה.

בשנת 2018, ה-American Cancer Society קבע המלצה להתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 שנים, במקום 50 שנים, באלו בסיכון ממוצע, כאשר ה-USPSTF אימץ המלצה זו בשנת 2021.

ההמלצה מבוססת על התועלת לעומת הנטל הצפוי על-סמך מודלי סימולציה של בדיקות סקר לממאירות במדגם היפותטי של מבוגרים בגילאי 40 שנים. עם זאת, עד כה היו עדויות אמפיריות מעטות אודות התועלת האפשרית של בדיקות סקר באוכלוסיות צעירות יותר.

במחקר הנוכחי בחנו החקורים את הקשר בין התחלת בדיקות אנדוסקופיה בגיל צעיר יותר ובין הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום בנשים בארצות הברית.

מדגם המחקר כלל 111,801 נשים ממחקר Nurses Health Study II שהיו בגילאי 26-46 שנים בעת הגיוס למחקר (גיל חציוני, 36 שנים). לאורך 26 שנים דווח על 519 מקרים חדשים של סרטן מעי גס ורקטום.

התחלת בדיקות אנדוסקופיה של מערכת עיכול תחתונה בנשים בגיל צעיר יותר לוותה בסיכון מופחת משמעותית לסרטן מעי גס ורקטום. לדוגמא, החוקרים מצאו כי התחלת בדיקות אנדוסוקפיות לפני גיל 45 שנים הפחיתה את הסיכון להיארעות סרטן מעי גס ורקטום בשיעור של 63% והתחלת הבדיקות בגילאי 45-49 שנים הפחית את הסיכון בשיעור של 57%, בהשוואה לאלו שלא השלימו בדיקה אנדוסקופית.

הירידה האבסולוטית בהיארעות המצטברת המשוערת של סרטן מעי גס ורקטום עד גיל 60 שנים עמדה על 72 מקרים ל-100,000 נבדקים כאשר החלו בבדיקות הסקר בגילאי 45-59 שנים, בהשוואה לגילאי 50-54 שנים.

החוקרים גם בחנו את התחלת אנדוסקופיה ב-299 מקרים של הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום. בהשוואה לאי השלמת בדיקה אנדוסקופית, התחלת בדיקות אנדוסקופיות לפני גיל 45 שנים לוותה בסיכון נמוך ב-55% לאבחנה של הממאירות לפני גיל 55 שנים (יחס סיכון של 0.45). התחלת אנדוסקופיה בגילאי 45-49 שנים ובגילאי 50-54 שנים לוותה גם כן בסיכון מופחת משמעותית לאבחנה של הממאירות לפני גיל 55  שנים (יחס סיכון של 0.43 ויחס סיכון של 0.50, בהתאמה).

לא זוהה קשר בין התחלת בדיקות אנדוסקופיות לפני גיל 50 ובין הסיכון לתמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום, אך הנתונים מוגבלים לאור המספר הקטן של מקרי תמותה באוכלוסייה צעירה זו.

למרות שהחוקרים סיכמו כי הממצאים תומכים בהנחיות הנוכחיות להתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 שנים, הם מודעים לכך שהמחקר כלל רק נשים, שהיו בעיקרן לבנות ועובדות במערכת הרפואית, לכן לא ניתן להכליל את הממצאים לכלל הציבור.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהנחיות מהשנים האחרונות המליצות על בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 שנים.

JAMA Oncology. Published online May 5, 2022

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס מטעם ה-European Society of Cardiology עולה כי טיפוס מדרגות מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב. הסקירה כללה תשעה מחקרים עם נתונים אודות 480,520 משתתפים והחוקרים השלימו ניתוח של חמישה מחקרים עם 455,649 משתתפים במטרה לקבוע את הקשר בין טיפוס מדרגות ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב […]

  • משקעי שומן בלבלב מהווים את הגורם העיקרי למחלות לבלב אקסוקריני ואנדוקריני (Am J Gastroenterol)

    משקעי שומן בלבלב מהווים את הגורם העיקרי למחלות לבלב אקסוקריני ואנדוקריני (Am J Gastroenterol)

    משקעי שומן רבים בתוך הלבלב המובילים לשינוי שומני של הלבלב תועדו ב-18% מהמשתתפים במחקר מבוסס-אוכלוסייה גדול, כאשר הן משקעי שומן בלבלב והן שינוי שומני של הלבלב מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת, דלקת לבלב חדה וממאירות של הלבלב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. משקעי שומן רבים בתוך הלבלב מופיעים […]

  • מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית בשילוב עם HIV מלווה בסיכון גבוה לתחלואה קרדיווסקולארית (Am J Gastroenterol)

    מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית בשילוב עם HIV מלווה בסיכון גבוה לתחלואה קרדיווסקולארית (Am J Gastroenterol)

    משלב מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease) עם זיהום בנגיף HIV אינו מעלה את הסיכון לשחמת כבד או ממאירות כבד, בהשוואה ל-MASLD בלבד. עם זאת, מהנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology עולה כי היארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים גבוהה יותר משמעותית בחולים עם שתי המחלות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהומים לא-מסובכים בדרכי השתן משנית לחיידקי Escherichia coli, Proteus mirabilis ו-Staphylococcus saprophyticus בנשים. המומחים מסבירים כי Pivmecillinam הינה פרו-תרופה פומית של Mecillinam הניתן בזריקה. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס על תוצאות שלושה מחקרים קליניים שהשוו בין שלושה מינונים […]

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

  • תוצאות מבטיחות לבדיקת דם חדשה לזיהוי סרטן לבלב בשלב מוקדם (מתוך הודעת חברת Immunovia)

    תוצאות מבטיחות לבדיקת דם חדשה לזיהוי סרטן לבלב בשלב מוקדם (מתוך הודעת חברת Immunovia)

    בדיקת דם מהדור הבא הדגימה סגוליות של 98% ורגישות של 75% בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב I או II, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם היצרנית. ברקע למחקר מסבירים המומחים כי סרטן לבלב הינה מחלה ממארת אלימה וקטלנית ויש מקום לפיתוח בדיקה פשוטה, מהירה ונוחה לזיהוי מוקדם של המחלה הממארת במטופלים בסיכון לסרטן לבלב. בדיקת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה