Congestive heart failure

האם ICD אכן יעיל כפי שנהוג לחשוב?

רוב החולים עם implantable cardiac defibrillator (ICD) עדיין מתים בסופו של דבר מוות איטי כתוצאה מאי ספיקת לב- כך עולה מנתונים חדשים ממשרד הרישום הצרפתי.

באופן מצער, סקר שנעשה לאחרונה הראה, כי חולי אי ספיקת לב נוטים להעריך יתר על המידה את יכולתם של קוצבי הלב להציל חיים, ורובם טוענים כי לא יוותרו על הקוצב גם יהיו חולים סופניים.

תוצאות הסקר והרישום הרפואי הוצגו לאחרונה בכינוס המדעי של ה- American Heart Association.

לדברי החוקרים, תוצאות המחקר מראות, כי אי ספיקת לב היא עדיין הסיבה העיקרית לתמותה בחולי ICD, וכי רק הזמן יגיד אם תוספת של cardiac resynchronization therapy (CRT) ל-ICD אכן מפחיתה תמותה.

CRT עם ICD– תקווה לעתיד

במסגרת המחקר איתרו החוקרים 2418 חולים שהושתל אצלם ICD מסיבות שונות ב-22 מרכזים רפואיים בצרפת בשנים 2001-2003, ועקבו אחריהם בשנת 2005.

247 חולים מתו: 115 מתוכם (37.5%) מתו כתוצאה מאי ספיקת לב, ו-24 (13%)- מדום לב. סיבות אחרות לתמותה כללו הפרעות קצב קטלניות (6%), סרטן (11%), שוק ספטי (6.9%) וסיבוכים מפרוצדורות של השתלת לב (4.6%).

אי ספיקת לב ודום לב ללא הפרעות קצב קטלניות עדיין מהווים את הסיבה הראשונה לתמותה במושתלי ICD, ללא קשר לסיבה שהביאה להשתלת הקוצב.

התקווה כיום הינה, שהשימוש הגובר ב- CRT יחד עם ICD יפחית את שיעורי התמותה, בכך שיצמצם את מספר מקרי המוות עקב אי ספיקת לב. ידוע כי CRT בשילוב עם ICD משפר תסמינים בכשליש מהחולים, אך עדיין אין נתונים האם שניהם יחד משפרים שיעורי תמותה בהשוואה ל-ICD לבדו.

תקשורת טובה היא המפתח

במטרה לקבוע את תפיסת החולים לגבי יתרון ההישרדות ב-ICD, ערכו החוקרים סקר בקרב 104 חולי אי ספיקת לב, ש- 67 מתוכם היו לאחר השתלת ICD.

רוב החולים (77%) סברו, כי ICD יציל 50 מתוך 100 חולים, כאשר הערך האמיתי, כפי שעלה ממחקר SCD-HeFT עמד על 7-8 מתוך 100. גם עם ICD שהושתל במקום, 29-30 חולים ל-100 מתו כעבור 5 שנות מעקב ב- SCD-HeFT, רובם עקב אי ספיקת לב.

לא נצפו הבדלים בהישרדות בין חולים עם תסמינים קלים ובין אלה שסבלו מתסמינים קשים של אי ספיקת לב, או בין חולים עם וללא ICD. אולם, חולים עם ICD היו בטוחים יותר כי המכשיר יציל את חייהם בהשוואה לחולים ללא ICD (67% לעומת 16%).

בזמן ש- ICDs מהווים התקדמות דרמטית בשיפור ההישרדות ומספקים בטחון לחולים שחוו בעבר הפרעת קצב מסכנת חיים, על הרופאים לתקשר טוב יותר עם חולי אי ספיקת לב בנוגע לסבירות הנמוכה של הצלת חיים הודות לשוק מה-ICD בחולים שלא סבלו בעבר מהפרעות קצב.

רופאים יכולים ללמוד כיצד להודיע בשורה מרה

במסגרת הסקר נשאלו המשתתפים מה יעשו אם יעמדו מול האפשרות של מחלה סופנית. 39% מהמשתתפים ענו כי לא יוותרו על הקוצב, 55% אמרו כי ישאירו את ה-ICD גם אם יהיו גוססים ויקבלו שוקים חשמליים על בסיס יומי, 70% ישאירו אותו גם אם יגססו מסרטן, ו-100% ענו כי ישאירו אותו גם אם יתקשו לנשום.

לדברי החוקרים, ההודעה על בשורה מרה הינה היבט חשוב  בתפקיד הרופא, שלעיתים קרובות אינו מוערך כראוי, אך ניתן ללמוד כיצד לעשותו נכון.

הערת מערכת: לאחרונה הצגנו כאן במסגרת אתר האיגוד הקרדיולוגי מס’ הרצאות  מתוך כנס הפרעות קצב אשר עסקו בנושא זה. נא להקליק כאן לעיון בדיווח זה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    בחולים עם יתר לחץ דם לא-מטופל או לא-מאוזן שהחלו טיפול תרופתי מונותרפי לאיזון לחץ דם במהלך החודש הראשון לאחר האבחנה תועד סיכוי גבוה יותר להשגת איזון לחץ דם בתוך שישה חודשים, בהשוואה לאלו שהחלו בטיפול בשלב מאוחר יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Hypertension. למרות שאיזון לחץ הדם נשמר לאורך 30 חודשים, בלמעלה מ-30% […]

  • דיכאון מלווה בסיכון מוגבר לאי-ספיקת לב

    דיכאון מלווה בסיכון מוגבר לאי-ספיקת לב

    היסטוריה של דיכאון מלווה בעליה של 14% בסיכון להיארעות אי-ספיקת לב, בהשוואה לאלו ללא היסטוריה של דיכאון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open, גם לאחר תקנון לגורמי סיכון ידועים לאי-ספיקת לב ומשתנים סוציו-דמוגרפיים. מחקר העוקבה כלל נתונים אודות למעלה מ-2.8 מיליון יוצאי צבא ארצות הברית (גיל חציוני של 54 שנים, […]

  • האם ישנה חשיבות למועד נטילת תרופות לאיזון לחץ דם?

    האם ישנה חשיבות למועד נטילת תרופות לאיזון לחץ דם?

    מועד נטילת תרופות לאיזון לחץ הדם במבוגרים עם יתר לחץ דם לא השפיע על הסיכון או התועלת של הטיפול התרופתי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA. לנוכח תוצאות אלו, החוקרים קובעים כי ההחלטה אם ליטול את הטיפול התרופתי בבוקר או בשעות הלילה תתבסס על העדפות המטופלים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שני מחקרים קודמים […]

  • מדדים אקו-קרדיוגרפיים מנבאים תמותה בחולים עם תסחיף ריאתי

    מדדים אקו-קרדיוגרפיים מנבאים תמותה בחולים עם תסחיף ריאתי

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדדי RVGLS (או Right Ventricular Global Longitudinal Strain) ומדד RVOT VTI (או Right Ventricular Outflow Tract Velocity Time Integral) עשויים לנבא את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי עם תסחיף ריאתי. מדד RVGLS נקשר באופן […]

  • ההשלכות ארוכות הטווח של שינויים במבנה הלב בקרב טייסים

    ההשלכות ארוכות הטווח של שינויים במבנה הלב בקרב טייסים

    גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם ומחלות רקע מתועדים בשכיחות גבוהה בטייסי מטוסים אסימפטומטיים שהופנו לבדיקות סקר רפואיות, אך אוכלוסייה זו לרוב מייצגת אוכלוסייה בריאה עם יכולת תפקודית טובה. עם זאת, מתוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת Heart עולה כי יש לשים לב לשכיחות הגבוהה של שינויים במבנה הלב, דוגמת הרחבת אבי עורקים. ברקע למחקר מסבירים […]

  • טיפול במעכבי JAK אינו מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם לעומת מעכבי TNF בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית

    טיפול במעכבי JAK אינו מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם לעומת מעכבי TNF בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית

    בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) שטופלו במעכבי JAK לא תועדה היארעות מוגברת של סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, בהשוואה לאלו שטופלו במעכבי TNF או תרופות ביולוגיות עם מנגנוני פעולה אחרים במהלך השנתיים הראשונות לטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis & Rheumatology. החוקרים בחנו את הנתונים מ-15 מאגרים להשוואת היארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים […]

  • וריאביליות ברמות שומנים בדם והסיכון לאי-ספיקת לב בחולים עם סוכרת מסוג 2

    וריאביליות ברמות שומנים בדם והסיכון לאי-ספיקת לב בחולים עם סוכרת מסוג 2

    שונות רבה ברמות כולסטרול כולל, LDL, HDL, או טריגליצרידים נקשרה בקשר בלתי-תלוי עם סיכון מוגבר לאי-ספיקת לב בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין שונות ברמות שומנים בדם והסיכון לאי-ספיקת לב לא נבחן היטב, בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2 בסיכון […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך