מנתונים שפורסמו בכתב העת Clinical Endocrinology עולה כי בילדים עם מחלת קושינג לאחר ניתוח דרך הסינוס הספנואידלי, ההפרשה הכוללת של קורטיזול הינה המשתנה הקדם-ניתוחי היחיד המנבא התאוששות של תפקוד האדרנל.
במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם גורמים קליניים או ביוכימיים משפיעים על משך אי-ספיקת אדרנל ואת הקורלציה בין מהלך ההחלמה ובין הסיכון להישנות בילדים עם מחלת קושינג לאחר ניתוח דרך הסינוס הספנואידלי להסרת האדנומה בהיפופיזה.
מדגם המחקר כלל 130 ילדים עם הופעה בילדות של מחלת קושינג, אשר היו במעקב למשך לפחות 3 חודשים לאחר ניתוח דרך הסינוס הספנואידלי. ניתוח רב-משתני שימש להערכת הקשר בין גורמים ביוכימיים וקליניים עם משך אי-ספיקת אדרנל.
מבין המשתתפים במחקר, ב-102 חולים תועדה התאוששות של תפקוד האדרנל במהל המעקב. חציון מרווח הזמן עד להתאוששות עמד על 12.7 חודשים.
מניתוח רב-משתני עלה כי מאפיינים קליניים (גיל, מין, משך מחלה, שלב בגרות מינית, ממוצע סטיות תקן של מדד מסת הגוף, גודל הגידול, חדירה לסינוס הקברנוזי ושנת הניתוח) ומאפיינים ביוכימיים (קורטיזול בחצות ו-ACTH בבוקר) לא עמדו בקורלציה עם משך הזמן עד להתאוששות התפקוד, למעט הארכת משך זמן ההחלמה של תפקוד האדרנל בחולים עם עליה בריכוז קורטיזול חופשי בשתן (יחס סיכון של 0.94, רווח בר-סמך 95% של 0.89-0.99).
בקרב חולים בהם בסופו של דבר תועדה התאוששות של תפקוד האדרנל, תועד קשר בין משך הזמן עד להחלמה עם הסיכון להישנות מחלת קושינג (יחס סיכון של 0.86, רווח בר-סמך 95% של 0.75-0.99).
החוקרים מסכמים וכותבים כי מבין הגורמים הקליניים והביוכימיים לפני ניתוח דרך הסינוס הספנואידלי של ילדים עם מחלת קושינג, הפרשה כוללת של קורטיזול הינה המדד היחיד אשר סייע בחיזוי התאוששות תפקוד האדרנל. התאוששות מוקדמת של תפקוד האדרנל נקשרה עם סיכון מוגבר להישנות, ממצאים בעלי חשיבות להמשך המעקב אחר החולים.
Clin Endocrinol. 2021;94(1):40-47
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!