בחולים עם מחלת קושינג עם עדות לרמות קורטיזול גבוהות בשתן, טיפול ב- Osilodrostat(איסטוריסה) נמצא בטוח ויעיל בהפחתת הפרשת קורטיזול בשתן לרמות תקינות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת קושינג הינה הפרעה של עודף קורטיזול בדם ומלווה בשיעורים גבוהים של תחלואה ותמותה. המטרה העיקרית של הטיפול בחולים אלו היא להביא לתיקון רמות קורטיזול לטווח התקין.
במחקר הנוכחי בחנו החוקרים את היעילות והבטיחות של Osilodrostat, מעכב 11β-Hydroxylase, בהשוואה לפלסבו בחולים עם מחלת קושינג.
מחקר LINC 4 היה מחקר בשלב III, רב-מרכזי, שכלל שלב אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, בן 12 שבועות (Osilodrostat או פלסבו, ביחס 2:1) ולאחר מכן 36 שבועות טיפול בתווית-פתוחה. מדגם המחקר כלל מבוגרים בגילאי 18-75 שנים עם מחלת קושינג והפרשת קורטיזול ממוצעת בשתן של פי 1.3 ומעלה מעל הטווח העליון של הנורמה.
התוצא העיקרי של המחקר היה שיעור החולים עם ריכוז ממוצע של קורטיזול בשתן בטווח התקין לאחר 12 שבועות. התוצא המשני המרכזי היה שיעור החולים שהשיגו הפרשת קורטיזול תקינה בשתן לאחר 36 שבועות (לאחר 24 שבועות טיפול בתווית-פתוחה ב- Osilodrostat).
מדגם המחקר כלל 73 חולים (גיל חציוני של 39 שנים, חציון הפרשת קורטיזול חופשי בשתן פי 3.1 מהטווח העליון של הנורמה) אשר חולקו באקראי לקבלת טיפול ב- Osilodrostat (48 חולים) או פלסבו (25 חולים). לאחר 12 שבועות. שיעור גבוה יותר משמעותית של מטופלים ב- Osilodrostat מאשר אלו בזרוע הפלסבו השיגו ריכוז קורטיזול חופשי בשתן בטווח הנורמה (77% לעומת 8%, בהתאמה; יחס סיכויים של 43.4; p<0.0001).
התגובה לטיפול נשמרה לאורך 36 שבועות, כאשר 81% (רווח בר-סמך 95% של 69.9-89.1) מכלל החולים השיגו הפרשה תקינה של קורטיזול חופשי בשתן.
האירועים החריגים הנפוצים ביותר במהלך שלב מבוקר-פלסבו (Osilodrostat לעומת פלסבו) כללו ירידה בתאבון (37.5% לעומת 16%), כאבי מפרקים (35.4% לעומת 8.0%) ובחילות (31.3% לעומת 12%).
החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול ב-Osilodrostat הוביל לתיקון מהיר של הפרשת קורטיזול בשתן במרבית החולים עם מחלת קושינג, כאשר השפעת הטיפול התרופתי נותרה לאורך תקופת המחקר ופרופיל הבטיחות היה חיובי.
J Clin Endocrinol Metab, March 23, 2022
הערת מערכת מאת דר' עמית עקירוב, עורך תחום היפופיזה:
אמנם הטיפול ב-Osilodrostat (איסטוריסה) עדיין אינו בסל התרופות בישראל, אך ניתן להשיג את התרופה ויש מספר חולים בארץ המטופלים בה. התכשיר הדגים תוצאות מרשימות מאוד במחקרים קליניים, עם שיעורי תגובה ותיקון הפרשה עודפת של קורטיזול בשיעור גבוה מהחולים עם מחלת קושינג (עד 77% מהחולים לפי מחקר זה). אמנם ניתוח מהווה את קו הטיפול הראשון בחולים אלו, אך לטיפול תרופתי יעיל ישנה חשיבות רבה בחולים שאינם מועמדים טובים לניתוח בשל מצבם הכללי, באלו עם גידולים שאינם ברי-ניתוח, בחולים בהם בוצע ניתוח אך לא הושגה הפוגה במחלה ולעיתים גם במקרים בהם מעוניינים לשפר את מצבו הבריאותי של החולה טרם שליחתו לניתוח.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!