Depression

ההשפעה של דיכאון על הפוגה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית או דלקת מפרקים פסוריאטית (Rheumatology)

דיכאון מלווה בסיכויים נמוכים יותר להשגת הפוגה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) או דלקת מפרקים פסוריאטית (Psoriatic Arthritis) לאורך מעקב בן שנתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Rheumatology.

החוקרים בחנו את הנתונים משני מדגמים בהולנד להערכת ההשפעה של דיכאון וחרדה על הפוגה ב-400 חולים עם דלקת מפרקים שגרונית ו-367 חולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית. מדד HADS (או Hospital Anxiety and Depression Scale), הכולל את תת-מדד HADS-D (או Depression Scale) ותת-מדד HADS-A (או Anxiety Scale) שימשו להערכת דיכאון וחרדה.

מדד HADS הושלם כל שישה חודשים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית וכל שנה בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית, כאשר מדד HADS-D או HADS-A של למעלה מ-7 נקודות מעיד על הפרעת דיכאון או חרדה.

התוצא העיקרי היה היכולת להשגת הפוגה, אשר הוגדרה כמדד Disease Activity Score קטן מ-1.6 בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית ומדד Disease Activity Index for Psoriatic Arthritis של עד 4 נקודות.

חולים עם חרדה או דיכאון, בכל נקודת זמן לאורך מעקב של שנתיים, נבחנו אל מול אלו ללא דיכאון או חרדה.

בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית ודלקת מפרקים פסוריאטית עם דיכאון או חרדה בתחילת הדרך תועדו שיעורי הפוגה נמוכים יותר לאחר שנה ושנתיים, בהשוואה לאלו ללא הפרעות מצב רוח. לאחר תקנון לחרדה, דיכאון לווה בסיכוי נמוך יותר להשגת הפוגה הן בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (יחס סיכויים של 0.45, רווח בר-סמך 95% של 0.25-0.80) והן באלו עם דלקת מפרקים פסוריאטית (יחס סיכויים מתוקן של 0.24, רווח בר-סמך 95% של 0.08-0.71).

לאחר תקנון לדיכאון, חרדה לא לוותה בקשר מובהק סטטיסטית עם הסיכוי להשגת הפוגה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית או דלקת מפרקים פסוריאטית.

תסמיני דיכאון וחרדה נקשרו עם מצב בריאותי כללי גרוע יותר ומספר מפרקים רגישים גבוה יותר, עם סמני דלקת מוגברים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית ודלקת מפרקים פסוריאטית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות של בדיקות סקר לתסמינים פסיכולוגיים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית או דלקת מפרקים פסוריאטית. לפיכך, זיהוי נכון של דיכאון עשוי לשפר את הטיפול במחלה בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית או דלקת מפרקים שגרונית. צעד זה עשוי להביא להפחתת שינויים מיותרים בטיפול וצמצום עלויות טיפול רפואי.

Rheumatology, Nov 6, 2024

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה