מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology עולה קורלציה בין רמות נוגדנים כנגד BP180 ובין חומרת Bullous Pemphigoid, רמז לכך שרמות נוגדנים אלו עשויות לשמש ככלי לניטור התקדמות המחלה.
החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה להערכת הקורלציה האפשרית בין חומרת Bullous Pemphigoid ובין רמות נוגדנים עצמיים כנגד שני אנטיגנים: BP180 ו-BP230.
הסקירה כללה 14 מחקרים עם 1,226 משתתפים עם Bullous Pemphigoid שפורסמו עד אפריל 2024. חומרת המחלה נבחנה לפי מדד ABSIS (או Autoimmune Bullous Skin Disorder Intensity Score) או BPDAI (או Bulous Pemphigoid Disease Area Index).
הממצאים מעידים על קורלציה מתונה בין רמות נוגדנים כנגד BP180 ובין מדד BPDAI ההתחלתי, קורלציה חזקה לאחר שלושה חודשי מעקב וקורלציה מתונה לאחר שישה חודשי מעקב. עוד זוהתה קורלציה משמעותית בין רמות Anti-BP180 ובין ארוזיות או שלפוחיות (r=0.68) וקורלציה מתונה עם אורטיקריה/אודם/אחר (r=0.44).
בדומה, רמות נוגדנים כנגד BP180 הדגימו קורלציה מתונה עם מדד ABSIS ההתחלתי (r=0.52), קורלציה משמעותית לאחר שלושה חודשי מעקב (r=0.62) וקורלציה מתונה לאחר שישה חודשי מעקב (r=0.53). דווח על קורלציה משמעותית עם תתי-מרכיבים עוריים (r=0.60), אך לא עם מרכיבי רירית הפה או אי-נוחות אורלית.
לא זוהה קשר משמעותי בין רמות נוגדנים כנגד BP230 ובין מדדי BPDAI או ABSIS ההתחלתיים או לאורך המעקב.
החוקרים מסכמים וכותבים כי למיטב ידיעתם, זו הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה ראשונה לזיהוי קורלציה מתונה עד משמעותית של רמות נוגדנים כנגד BP180 בדם עם מדדי BPDAI ו-ABSIS. על-בסיס ממצאים אלו, רמות נוגדנים עצמיים כנגד BP180 עשויות לשמש ככלי משלים לניטור פעילות המחלה העורית ולהנחות את הטפול בחולים אלו.
JAMA Dermatology, Oct 2, 2024
לידיעה במדסקייפ
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!