היפרגליקמיה אימהית מלווה בירידה תפקוד הריאתי בילדים, בפרט בקרב בנות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הריונית נקשרה עם מגוון ליקויים נשימתיים בצאצאים. עם זאת, הקשר הספציפי בין סוכרת הריונית ובין התפקוד הריאתי בילדות אינו ידוע. כעת הם בחנו את הקשר בין רמות הסוכר בדם האם, כפי שנקבע לפי מדדי מבחן העמסת סוכר, ובין תפקודי הריאות בילדים.
מחקר ההמשך כלל 889 ילדים בגילאי 6 שנים, שנולדו לאימהות שהשלימו מבחן עם העמסת 75 גרם סוכר לאחר 24-28 שבועות היריון. לאחר תקנון לגורמים לפני הלידה ולאחריה, החוקרים השלימו ניתוח רב-משתני להערכת הקשר בין רמות הסוכר בדם האם ובין תפקודי הריאות בצאצא.
מהנתונים עולה כי 10.7% מהצאצאים נחשפו לסוכרת הריונית אימהית. סוכרת הריונית לוותה בירידה מובהקת סטטיסטית בממוצע סטיות התקן של FEV1 (או Forced Expiratory Volume in 1 second), FVC (או Forced Vital Capacity) ו-FEF25-75% (או Forced Expiratory Flow) של FVC בילדים, עם השפעות בולטות יותר בבנות לעומת בנים.
ממוצע סטיות תקן של ערכי סוכר שעה ושעתיים לאחר העמסת סוכר וסיכום ממוצעי סטיות תקן אלו, אך לא אלו של רמות סוכר בצום, נקשרו בקשר הפוך עם מספר מדדי תפקוד ריאתי בילדים.
ממצאי המחקר מעידים עוד כי סוכרת הריונית אימהית לוותה בעליה בסיכון לתפקוד ריאתי לקוי בילדים (יחס סיכויים של 2.64, רווח בר-סמך 95% של 1.10-5.85), שהוגדר כמדד FVC נמוך מ-85% מהערך הצפוי. לא תועדו קשרים דומים עם מדד FEV1/FVC.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר בין הפרעה במשק הסוכר בדם האם בזמן היריון ובין עליה בסיכון להפרעה בתפקודי ריאתי בילדים, כאשר הקשר בולט במיוחד בקרב בנות. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין את המנגנונים בבסיס הקשר הנ"ל ולבחון את התועלת של התערבויות שונות.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!