בדיקה להערכת קטונים בדם לפני ארוחת בוקר, צהריים וערב זיהתה מספר גדול יותר של אירועי קטוזיס לעומת בדיקת קטונים בשתן בנשים עם סוכרת הריונית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Hormones. נוכחות קטונים בבדיקת דם בצום עמדה בקורלציה הדוקה עם נוכחות קטונים לפני ארוחת צהריים וערב, עדות לצורך בניטור מקיף יותר.
נשים עם סוכרת הריונית מתבקשות למדוד רמות קטונים ע"י בדיקת השתן לפני ארוחת בוקר; עם זאת, מאחר וקטוזיס עלולה להתפתח בכל נקודת זמן לאורך היום, מדידת קטונים בדם עשויה לשמש כאמצעי מדויק יותר. החוקרים מאיטליה השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת היעילות של מדידת קטונים בדם באופן אינטנסיבי לזיהוי קטוזיס ב-101 נשים (גיל ממוצע של 34.7 שנים) עם אבחנה של סוכרת הריונית בין שבועות 24 ו-28 להיריון, ללא עדות לקטונים בשתן.
המשתתפות השלימו מדידות קטונים בדם לפני הארוחות העיקריות במהלך שבועות 30-32 להיריון; קטונמיה הוגדרה בנוכחות ריכוז קטונים בדם בצום של מעל 0.1 מילימול/ליטר במשך לפחות 25% מהזמן ומעל 0.2 מילימול/ליטר לפני ארוחת צהריים וערב. הנשים קיבלו תכנית תזונה של 1,800 קילו-קלוריות ביום שחולקו לאורך שלוש ארוחות עיקריות ושלושה חטיפים.
התוצא העיקרי של המחקר היה שיעור אירועי קטוזיס בדם לפני ארוחת בוקר, צהריים וערב.
קטונים בדם זוהו ב-37.6% מהנשים לפני ארוחת בוקר, ב-13.9% מהנשים לפני ארוחת צהריים וב-11.9% מהנשים לפני ארוחת ערב, כאשר ב-40.6% מהנשים תועדו קטונים בדם לפחות פעם ביום.
מהנתונים עולה קורלציה משמעותית בין נוכחות קטונים בדם בצום ובין נוכחות קטונים לפני ארוחת צהריים (P<0.0001), לפני ארוחת ערב (p<0.0001) ועם רמת סוכר שעה לאחר-ארוחת בוקר (p=0.02).
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהשלמת מדידה אינטנסיבית של קטונים בדם בנשים עם סוכרת הריונית במטרה לנהל טוב יותר את ההיריון במקרים של סוכרת הריונית ולהפחית את סכנות קטוזיס.
Hormones, Apr 29, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!