Drug Delivery System

Rivastigmine נראה מבטיח בטיפול בפגיעת מוח טראומתית (מתוך Neurology)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת ספטמבר של Neurology, עולה כי rivastigmine (Exelon, Novartis) נראה יעיל בטיפול באיבוד זיכרון בינוני- חמור בתת קבוצה של חולים, שסובלים מ-TBI (פגיעת מוח טראומתית).

במחקר גדול, שבדק את התוצאות הנוירו-פסיכיאטריות של TBI עד היום, החוקרים השוו את הבטיחות והיעילות של טיפול ב- rivastigmineבהשוואה לפלצבו. התוצאה העיקרית, שנבדקה, לא השתנתה משמעותית עם הטיפול באוכלוסיית המחקר הכוללת, אך ניתוח של תתי קבוצות הראה, שתשומת לב וניקודי מבחן זיכרון מילולי השתפרו משמעותית בחולים הפגועים קשה, שלקחו את התרופה למשך 12 שבועות.

החוקרים מצאו כי 30% מהחולים, שלקחו rivastigmine זכרו 5 או יותר מילים נוספות בהשוואה ל-10%, של נבדקים, שהיו על טפול בפלצבו. זוהי תגובה משמעותית ושוות ערך למה שרואים בהפרעות אחרות הקשות לטיפול, כגון פסיכוזיס או דיכאון חמור.

בהתבסס על תוצאות אלה, יש מספר משמעותי של חולים, שניתן לעזור להם ושמגיע להם לנסות תרופה זו בכדי לטפל בחלק מהבעיות הקוגניטיביות שלהם.

החוקרים ציינו כי סיום מוצלח של המחקר הוא היסטורי וכי גודל ותכנון המחקר עולה על כל מחקר אחר, שנעשה באוכלוסיית חולים אלה.

במחקר השתתפו יותר מ-150 חולים, שהגיעו מ-19 מרכזים, דבר שהוא חסר תקדים. לפני המחקר הנוכחי, מחקר קודם, שבוצע על התרופה donepezil, כלל שני מרכזים ו-20 חולים.

מכל ההפרעות הנוירו-פסיכיאטריות, TBI היא אחת היותר נפוצות, אך פחות נלמדות. TBI  יותר נפוצה ממחלת אלצהיימר, שבץ וצורות רבות של סרטן. TBI משפיע על יותר מ- 1.5  מיליון בני אדם כל שנה, שרבים מהם נשארים משותקים באופן קבוע. אך עדיין, אנו נשארים עם השוואה למצבים אחרים או עם שימוש בתוצאות ממחקרים שונים וקטנים בכדי להבין כיצד לעזור לקבוצה גדולה זו של חולים עם בעיות קוגניטיביות, אמוציונליות או התנהגותיות משמעותיות.

Rivastigmine,  שהוא מעכב של כולין אסטרז, מאושר לשימוש בטיפול בדמנציה קלה-בינונית המאפיינת את השלבים המוקדמים של מחלת אלצהיימר. Rivastigmine נחשב כמגביר את התפקוד של אצטיל כולין, המשחק תפקיד מפתח בזיכרון ובלמידה.

מידע רב מצביע על כך, שיש שיבוש כרוני ואקוטי של המערכת הכולירגית לאחר TBI. ההתפתחות של תרופות לטיפול במחלת אלצהיימר הביאה לקיום של מספר תרופות הנסבלות היטב, שיש להן יכולת לשנות את המערכת הכולינרגית ו/או להעלות את רמת אציל כולין. תרופות אלה יכולות גם להיות יעילות בטיפול ב-TBI.

מחקר פרוספקטיבי בעל סמיות כפולה ורנדומאלי של 12 שבועות ניתח את האפקט של התרופה (הניתנת במינון של 3 עד 6 mg פר יום) בהשוואה לפלצבו ב-157 חולים עם TBI וליקוי קוגניטיבי קבוע ב-19 מרכזים ברחבי ארצות הברית.

מטרת הטיפול הייתה, שהחולים יקבלו את המינון הכי גבוה, שנסבל של Rivastigmine, אך לא מעבר למינון של 6 mg ליום. החולים כללו נשים וגברים בני 18-50, שקיבלו TBI לפחות 12 חודש לפני ההרשמה למחקר. אך המשך הממוצע מזמן הפגיעה היה בערך 6 שנים.

בנוסף, קבוצת המחקר ייצגה אוכלוסייה הטרוגנית מאוד של חולים אלה, שרבים מהם נמצאים על טיפול בתרופות רבות והם בעלי מצבים קו-מורבידים מגוונים.

החוקרים הכלילו את כל החולים כי זה מייצג הכי טוב את המצב בעולם האמיתי. כתוצאה מזה המחקר נותן לרופאים תמונה יותר מדויקת של מה לצפות במונחים של תגובה לטיפול.

המשתנה העיקרי של המחקר היה שיפור של סטיית תקן אחת או יותר מנקודת ההתחלה עד לשבוע 12 של 1 או 2 מדדים : CANTAB RVIP A’ (the Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery Rapid Visual Information Processing A’ subtest) או HVLT        (Hopkins Verbal Learning Test).

התוצאות ההתחלתיות היו הרבה פחות מרשימות, כאשר הנבדקים בקבוצת הפלצבו דיווחו על שיעור תגובה של 49.3% לעומת שיעור של 48.7% בקבוצה, שקיבלה Rivastigmine.

אך ניתוח שני של תת קבוצה של 81 חולים עם ליקוי בינוני-חמור בזיכרון, שהוגדר כליקוי של 25% או יותר מזה ב-HVLT בנקודת ההתחלה, הראה ש- Rivastigmine היה יעיל יותר עבור מספר מדדים, כולל הפרופורציה של חולים, שהגיבו ל-HVLT.

בערך 50% מאוכלוסיית המחקר סבלה מליקוי, שקוטלג כבינוני עד חמור, כך שזו לא הייתה קבוצה קטנה, ול- Rivastigmine היה אפקט משמעותי על ביצועי הזיכרון.

המחקר מצא ש- Rivastigmine הינו בטוח ונסבל היטב. תופעות הלוואי הכי נפוצות היו בחילה, זיהום בדרכי נשימה עליונות, כאב ראש, סחרחורת והקאות, וכל אחד מהם דווח על ידי לפחות 10% מהחולים בקבוצת Rivastigmine.

במאמר מערכת נלווה נכתב כתגובה, שלמחקר יש תרומה יקרת ערך ושהוא צעד ראשון בהפרדת אנקטודה מרפואה המבוססת על עדות.

לדברי החוקרים, יש צורך במחקרים נוספים בכדי לאשר ממצאים אלה וכדי להגדיר טוב יותר לאלו חולים תהיה תגובה הכי טובה ל- Rivastigmine.

Neurology. 2006; 67:748-755, 936

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שכיחות גבוהה של הפרעות פסיכיאטריות שנתיים לאחר לידה

    שכיחות גבוהה של הפרעות פסיכיאטריות שנתיים לאחר לידה

    ממחקר עוקבה גדול מבריטניה שתוצאותיו פורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe עולה כי שיעורי ההימצאות של נשים עם הפרעה פסיכיאטרית בדרגה בינונית-עד-חמורה בשנה השניה לאחר הלידה עלו מ-3.1% בשנת 1995 ל-7.4% בשנת 2018, נתונים התומכים בהרחבת שירותי בריאות הנפש לנשים סביב לידה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים אודות למעלה מ-2.1 מיליון הריונות […]

  • עייפות עשויה להישאר לאורך שנה לאחר אירוע איסכמי חולף

    עייפות עשויה להישאר לאורך שנה לאחר אירוע איסכמי חולף

    עייפות הינה תלונה נפוצה לאחר אירוע איסכמי חולף (Transient Ischemic Attack, או TIA) כאשר למעלה ממחצית מהחולים מתלוננים על עייפות למשך עד שנה לאחר האירוע, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. היסטוריה של חרדה או דיכאון הייתה נפוצה כפליים בחולים עם עייפות, בהשוואה לאלו ללא תלונה זו. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי נערך בבית […]

  • חיסון חדש כנגד מחלת ליים יעיל בקבוצות גיל שונות

    חיסון חדש כנגד מחלת ליים יעיל בקבוצות גיל שונות

    חיסון ניסיוני כנגד מחלת ליים  (Lyme Borreliosis), VLA15, נמצא בטוח, נסבל היטב ואימונוגני במטופלים בגילאי 5-65 שנים, כאשר בילדים ומתבגרים תועדו תגובות משמעותיות יותר מאשר במבוגרים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Infectious Diseases. החוקרים בחנו את הבטיחות והאימונוגניות של החיסון הניסיוני VLA15, אשר ניתן במשטרי חיסון שונים, במסגרת מחקר בשלב 2 שנערך […]

  • מחלות רקע רבות עשויות להשפיע משמעותית על הפרוגנוזה של סקלרודרמה

    מחלות רקע רבות עשויות להשפיע משמעותית על הפרוגנוזה של סקלרודרמה

    במאמר שפורסם בכתב העת ACR Open Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי בחמישית מהחולים עם סקלרודרמה ישנן מחלות רקע רבות, בעיקר מחלות לב וכלי דם וגורמי סיכון משמעותיים למחלות לב וכלי דם. נוכחות מחלות רקע רבות מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים והפרעה בתפקוד הגופני. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות וההשפעה […]

  • קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    שימוש בקנאביס רפואי לווה בשיפור משמעותי באיכות החיים הקשורה לבריאות בקרב חולים עם מחלות כרוניות, לרבות הקלה בכאב כרוני, עייפות, הפרעות שינה, חרדה ודיכאון – כך עולה ממחקר פרוספקטיבי רחב היקף שפורסם בכתב העת PLoS One. מחקר QUEST הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, שכלל 2000 מבוגרים (גיל ממוצע של 50 שנים, 63% נשים) עם מחלות כרוניות […]

  • מתן Pentoxifylline אינו-יעיל כנגד דלקת כבד על-רקע אלכוהול עם נזק כלייתי חד

    מתן Pentoxifylline אינו-יעיל כנגד דלקת כבד על-רקע אלכוהול עם נזק כלייתי חד

    במאמר שפורסם בכתב העת eGastroenterology מדווחים חוקרים מצ’ילה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Pentoxifylline, תכשיר הפועל כמעכב TNF-Alpha, לא הביא לשיפור תוצאות ההישרדות בחולים עם דלקת כבד חמורה משנית לצריכת אלכוהול בשילוב עם נזק כלייתי חד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת כבד חמורה על-רקע צריכת אלכוהול הינה מצב מסכן חיים, כאשר מתן […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול ב- Fremanezumab כנגד מיגרנה עם דיכאון

    תוצאות מבטיחות לטיפול ב- Fremanezumab כנגד מיגרנה עם דיכאון

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology עולה כי טיפול ב- Fremanezumab(אג’ובי) מלווה בירידה גדולה יותר משמעותית בימי מיגרנה חודשיים ובתסמיני דיכאון לעומת פלסבו בחולים עם מיגרנה והפרעת דיכאון מג’ורית. מחקר UNITE הינו מחקר כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, אקראי, שכל מטופלים מ-55 מרכזים ב-12 מדינות בין השנים 2020 ועד 2022. המחקר כלל תקופת סקר בת ארבעה […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך