מאת ד"ר מיכל איזנשטט
מתוצאות מחקר שלב III שפורסם בירחון Journal of Urology ב- 17 באוגוסט, עולה כי הסיכון לשברי חוליות בעת טיפול מעכב אנדרוגנים עשוי להיות מצומצם באמצעות מינון יומי של toremifene, שהינו SERM (selective estrogen receptor modulator).
יש לציין כי toremifene טרם אושר להתוויה זו ע"י ה- FDA (US Food and Drug Administration).
החוקרים בדקו את התועלת של toremifene במחקר כפול סמיות בהקצאה אקראית בחולי סרטן ערמונית המטופלים בטיפול מעכב אנדרוגנים לתקופה ממוצעת של כ- 4 שנים. 646 גברים נטלו את התרופה במינון של 80 מ"ג ליום ו 638 גברים נטלו פלצבו.
מתוצאות המחקר עולה כי במהלך שנתיים של מעקב, שברי חוליה חדשים הופיעו ב- 2.5% מקבוצת הטיפול בהשוואה ל- 4.9% מנבדקי הביקורת.
צפיפות עצם בקבוצת ה- toremifene עלתה בהשוואה לקבוצת הפלצבו ב- 2.3% בעמוד השדרה המותני, וב- 1.9% באגן ובצוואר הירך.
החוקרים מוסיפים כי סמנים ביוכימיים של תחלופת עצם פחתו משמעותית בנבדקים שקיבלו toremifene לעומת פלצבו.
החוקרים מסבירים כי ע"י פניה לקולטן לאסטרוגן, toremifene עשוי לספק טיפול חדש למניעת שברים במהלך טיפול מעכב אנדורגנים בסרטן הערמונית.
יתרה מזאת, באלו שקיבלו toremifene בהשוואה למקבלי הפלצבו, ערכי כולסטרול כללי ירדו ב- 4.7%, כולסטרול LDL ירד ב- 7% וטריגליצרידים ב- 17.6%, בעוד שכולסטרול HDL עלה ב- 7.2%.
בעוד שסטטוס העצם והפרופיל השומני השתפרו תחת הטיפול, הסיכון למאורעות תרומבואמבוליים גבר. החוקרים מציינים כי 17 גברים (2.6%) שנטלו toremifene סבלו ממאורעות תרומבואמבוליים, בהשוואה ל- 7 גברים (1.1%) שקיבלו פלצבו. שיעור זה דומה לשיעור הנראה בנשים הנוטלות raloxifene.
לא הודגמו הבדלים בשיעורי תופעות לוואי נוספות.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!