בארה”ב כשליש מהמתבגרים העוסקים בספורט פונים לסיוע רפואי בשל פציעת ספורט. מדובר במספרים גבוהים מאד, לכן מחקרים הבודקים דרכים להימנע מפציעות ספורט זוכים לתנופה רבה. במתבגרים נמצא כי לשעות שינה חשיבות רבה מבחינה פיסיולוגית ופסיכולוגית ולכן אחד הנושאים הנבדקים הוא השפעה במחסור בשעות שינה במתבגרים על שכיחות הפציעות או האם שעות שינה בכמות הולמת עשויות להפחית שכיחות פציעות.
מטרת המאמר הייתה לסקור ספרות רלבנטית לגבי הקשר בין מחסור בשעות שינה ופציעות ספורט במתבגרים, וכן לבדוק האם יש משמעות לחסר שעות שינה כרוני או חד פעמי לפני תחרות על שכיחות הפציעות.
שיטות: סקירת ספרות לפי מחקרים הבודקים קשר בין שעות שינה במתבגרים עד גיל 19 שנים לבין פציעות בספורט. חוסר שינה כרוני הוגדר כמיעוט בשעות שינה משך 7 ימים או יותר. חוסר אקוטי בשעות שינה הוגדר כחוסר שינה ביום שלפני הפציעה.
תוצאות: 7 מאמרים נמצאו מתאימים לסקירה. סך הנחקרים בכל המאמרים היה 21132 ספורטאים. גיל ממוצע 15.7 שנים. ענפי הספורט היו אתלטיקה, סקי, כדור יד, חתירה, היאבקות, באולינג, טריאתלון, רכיבת אופניים, כדורגל אמריקאי, כדורסל, הוקי, כדורגל, ריצה, התעמלות, כדור בסיס ועוד.
הממצא הבולט היה כי למתבגרים שישנו פחות שעות שינה באופן כרוני, היה סיכון גבוה יותר להיפצע, לעומת אלו שישנו בהתאם לנדרש (8 שעות לפחות בלילה).
לא ניתן היה להסיק מסקנה חד משמעית לגבי ההשפעה של מחסור אקוטי בשעות שינה על פציעה ביום שלמחרת.
דיון: מהמחקר הנוכחי ניתן להסיק, כי למתבגרים העוסקים בספורט וישנים פחות מ 8 שעות בלילה, יש סיכון גבוה יותר להיפצע ולהתלונן על כאבי מוסקולוסקילטליים. אין מספיק מאמרים על מנת לדון על הסיכון להיפצע, כאשר ישנים מעט שעות ביום שלפני התחרות. ממצאים אלו עולים בקנה אחד עם ממצאים ממחקרים אחרים, לפיהם מחסור בשעות שינה במתבגרים, נלווה לביצועים פחות טובים בספורט, גמישות נמוכה, כושר אירובי לקוי ויכולת נמוכה לרכוש מיומנויות טכניות בספורטאים מתבגרים. יתכן כי הירידה הזו באיכות ביצועי הספורט, הכושר האירובי הלקוי והשליטה הנוירומוסקולרית הירודה, הם העומדים בבסיס הסיכון הגבוה יותר להיפצע.
גורם נוסף היכול לקשור בין מחסור בשעות שינה לריבוי פציעות, הוא הגורם הביומכני. במחקר שבדק השפעת מחסור בשעות שינה של מתבגרים העוסקים בטאקוואנדו, נמצא כי מחסור בשעות שינה גרם לשינויים במטאבוליזם התאי (ריכוז נמוך של לקטט) וכן כמות גבוהה יותר של סמנים המצביעים על תהליך דלקתי (CRP), נזק ללב (CPK) או לשריר בכלל (מיוגלובין). יתכן כי מחסור כרוני בשעות שינה אינו מאפשר התאוששות ביומכנית ראויה לאחר פציעות מינוריות זניחות.
יש להדגיש כי ממצאים אלו אינם מודגמים בספורטאים מבוגרים, אולי בשל מיומנויות טכנית וניסיון ממושך יותר בענף הספורט.
כמה שעות על מתבגר ספורטאי לישון בלילה? אין תשובה מוסכמת, יש המצביעים על 8-10 שעות שינה ביממה ויש המצביעים על 8.5-11 שעות ביממה. בכל אופן, לא פחות מ 8 שעות בלילה.
Gao B, Dwivedi S, Milewski MD, Cruz AI Jr. Lack of Sleep and Sports Injuries in Adolescents: A Systematic Review and Meta-analysis. J Pediatr Orthop. 2019 May/Jun;39(5):e324-e333.
הערות העורך: שעות שינה הם מרכיב חשוב ביותר בביצועים של מתגברים. מן הראוי לכוון את הספורטאים הצעירים הבאים אלינו לבדיקה ולטיפול לאחר פציעות, לשנות הרגלי שינה ולשאוף לפחות ל 8 שעות בלילה. אגב, גם נושא התזונה במתבגרים והשפעה של Junk food על סיכון פציעות זוכה כעת לפופולריות, אך על כך בסקירה אחרת.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!