Gastric cancer

צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות בנושא. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לזהות מוצרי מזון מהם נמנעו חולים עם מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית ואם צריכת מוצרי מזון מסוימים נקשרה עם פעילות המחלה.

מחקר החתך כלל מבוגרים שטופלו במרפאות חוץ בבית חולים ציבורי שלישוני. הרגלי הצריכה נבחנו על-בסיס שאלונים באמצעות ראיונות טלפוניים. מדד Harvey-Bradshaw Index שימש להערכת פעילות המחלה ותסמיני המחלה בחולי קרוהן ומדד Lichtiger Index שימש להערכת המצב בחולים עם קוליטיס כיבית.

מדגם המחקר כלל 145 חולים, מהם 69.7% נמנעו ממוצרי מזון מסוימים, כאשר מיצי פירות הדר וירקות חיים היו בין המוצרים מהם נמנעו הכי הרבה חולים (16.8% ו-13.8%, בהתאמה). צריכה סדירה של פירות (יחס הימצאות של 0.56, רווח בר-סמך 95% של 0.32-0.97) וירקות (יחס הימצאות של 0.56, רווח בר-סמך 95% של 0.32-0.98) לווה בירידה של 44% בשיעורי הימצאות התלקחות מחלת מעי דלקתית, בהשוואה לאלו שלא צרכו מוצרי מזון אלו, לאחר תקנון לגיל, מין, וסוג המחלה.

מוצרי מזון אחרים לא נקשרו באופן מובהק סטטיסטית עם הסיכון להתלקחות מחלת מעי דלקתית במודל המתוקן.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהממצאים עולה כי לצריכת פירות וירקות השפעה מגנה מפני הישנות מחלת מעי דלקתית. הימנעות ממוצרי מזון מסוימים היא נפוצה מאוד, גם בקרב חולים בהפוגה וחשוב להדגיש למטופלים את היתרונות של דיאטה מגוונת ופחות מוגבלת.

Clin Nutr ESPEN, Jun 2024

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה