Genitourinary other

הוספת התכשיר האנטי-ויראלי Boceprevir עשויה לשפר את התגובה לטיפול המקובל כנגד הפטיטיס C (מתוך Lancet)

מאת ד"ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון אוגוסט של ירחון Lancet עולה כי הוספת התכשיר האנטי-ויראלי הישיר Boceprevir לטיפול המקובל ב-Pegylated Interferon וב-Ribavirin בחולים עם זיהום בגנוטיפ 1 של נגיף הפטיטיס C אשר טרם טופלו קודם לכן, עשויה להכפיל את שיעור התגובה המתמשכת, בהשוואה לטיפול המקובל לבדו.

החוקרים מסבירים כי טיפול הבחירה בזיהום בגנוטיפ 1 של הנגיף הפטיטיס C הינו Pegylated Interferon ו-Ribavirin למשך 48 שבועות, טיפול המביא לתגובה וירולוגית מתמשכת (Sustained Virological Response, SVR) בקרב כ-40-50% מהחולים. לדבריהם, אלו המשיגים SVR עשויים ליהנות מתועלת ארוכת טווח עם שיפור בדרגת הפיברוזיס הכבדי, ירידה בסיבוכי מחלת כבד כרונית ושיפור של איכות החיים.

התכשיר Boceprevir הינו מעכב פרוטאז NS3 פפטידו-מימטי חדש, היוצר קומפלקס קוולנטי הפיך עם ה-NS3 protease בניסויי In Vitro. לדברי החוקרים, התכשיר הראה פעילות אנטי-ויראלית פוטנטית במערכת הרפליקון של נגיף ההפטיטיס C וכן בחולים אשר לא הגיבו לטיפול ב-Peginterferon עם או ללא Ribavirin.

מטרת המחקר הנוכחי, המכונה Serine Protease Inhibitor Therapy (SPRINT-1), הייתה לבחון את הבטיחות והיעילות של הטיפול ב-Boceprevir כשמתווסף לטיפול המקובל ב-Peginterferon וב-Ribavirin. בנוסף, ביקשו החוקרים לבדוק את האפשרות של שימוש במינון נמוך יותר של Ribavirin בחלקו השני של המחקר.

המחקר בוצע בתווית גלויה ב-67 מרכזים רפואיים בארצות הברית, קנדה ואירופה, ונכללו בו 520 חולים עם זיהום בגנוטיפ 1 של הנגיף הפטיטיס C אשר טרם טופלו קודם לכן. החולים חולקו לשבע קבוצות טיפול. החוקרים מסבירים כי בחלקו הראשון של המחקר, הוקצו החולים אקראית לאחת מחמש קבוצות טיפול, כדלקמן:

          טיפול ב-Peginterferon alfa-2b במינון 1.5 µg/kg יחד עם Ribavirin במינון 800-1400 מ"ג ליום למשך 48 שבועות (PR48).

          טיפול ב-Peginterferon alfa-2b במינון 1.5 µg/kg יחד עם Ribavirin במינון 800-1400 מ"ג ליום למשך 4 שבועות, ולאחר מכן Peginterferon alfa-2b יחד עם Ribavirin ו-Boceprevir במינון 800 מ"ג שלוש פעמים ביום למשך 24 שבועות נוספים (PRB24).

          טיפול ב-Peginterferon alfa-2b במינון 1.5 µg/kg יחד עם Ribavirin במינון 800-1400 מ"ג ליום למשך 4 שבועות, ולאחר מכן Peginterferon alfa-2b יחד עם Ribavirin ו-Boceprevir במינון 800 מ"ג שלוש פעמים ביום למשך 44 שבועות נוספים (PRB44).

          טיפול ב-Peginterferon alfa-2b במינון 1.5 µg/kg יחד עם Ribavirin במינון 800-1400 מ"ג ו-Boceprevir במינון 800 מ"ג למשך 28 שבועות (PRB28).

          טיפול ב-Peginterferon alfa-2b במינון 1.5 µg/kg יחד עם Ribavirin במינון 800-1400 מ"ג ו-Boceprevir במינון 800 מ"ג שלוש פעמים ביום למשך 48 שבועות (PRB48).

בחלקו השני של המחקר, בו ביקשו החוקרים כאמור לבחון את הבטיחות והיעילות של מינון נמוך יותר של Ribavirin, הוקצו החולים אקראית לקבל את משטר הטיפול PRB48 כמו בחלק הראשון של המחקר (כך ב-16 חולים) או לחילופין לקבל peginterferon alfa-2b במינון 1.5µg/kg יחד עם Ribavirin במינון 400-1000 מ"ג ו-Boceprevir במינון 800 מ"ג שלוש פעמים ביום למשך 48 שבועות (PRB48 במינון נמוך, כך ב-59 חולים נוספים).

החוקרים מציינים כי היעד העיקרי של המחקר נקבע כתגובה וירולוגית מתמשכת (SVR) בתום 24 שבועות טיפול, וכי הניתוח בוצע על פי Intent-to-treat.

החוקרים מצאו כי החולים בכל ארבע הקבוצות שטופלו ב-Boceprevir הראו שיעורי SVR גבוהים יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת PR48. לדבריהם, שיעור ה-SVR עמד על 54% (p=0.013 לעומת קבוצת הביקורת) עבור החולים בקבוצת PRB28, 56% (p=0.005 לעומת קבוצת הביקורת) עבור אלו בקבוצת ה-PR4/PRB24, 67% (p<0.0001 לעומת קבוצת הביקורת) עבור קבוצת ה-PRB48, ו-75% (p<0.0001 לעומת קבוצת הביקורת) עבור קבוצת ה-PR4/PRB44. שיעור ה-SVR בקבוצת הביקורת עמד על 38%.

בנוסף, מדווחים החוקרים כי טיפול במינון נמוך של Ribavirin הביא לירידה משמעותית ביעילות השילוב התלת-תרופתי. לדבריהם, ה-SVR בקבוצה אשר טופלה במינון הנמוך של Ribavirin (PRB48 במינון נמוך) היה 36% בלבד.

הקבוצות שטופלו ב-Boceprevir הראו שיעורים גבוהים יותר של אנמיה (55% לעומת 34%) והפרעה בחוש הטעם (27% לעומת 9%) בהשוואה לקבוצת הביקורת. בנוסף, שיעור הפסקת הטיפול התרופתי בשל תופעות לוואי היה גבוה יותר באלו הראשונות, ונע בין 9% ו-19%, לעומת 8% בקבוצת הביקורת (PR48).

באשר למגבלות המחקר הנוכחי, מציינים החוקרים את מבנהו כמחקר בתווית גלויה ואת העובדה כי החולים רובדו על פי נוכחות או היעדר שחמת הכבד. על מנת להיכלל במחקר, היה על הנבדקים לעבור ביופסיית כבד תוך חמש שנים מגיוסם. חולה אשר בדיקת הביופסיה שלו הייתה שלילית, יכול היה להמשיך ולפתח צירוזיס בשנים שלאחר לקיחתה, הם מסבירים, ולפיכך התוצאות המבטיחות אשר נצפו בקרב חולים עם שחמת הכבד שטופלו ב-Boceprevir מצריכות אישור במחקרים גדולים יותר הנערכים כעת.

החוקרים מסכמים כי התכשיר Boceprevir, בשילוב עם Pegylated Interferon ו-Ribavirin, השיג תגובה וירולוגית מתמשכת תוך 28 שבועות טיפול במרבית החולים, והינו טיפול יעיל ובטוח לשימוש עד ל-48 שבועות בחולים המעטים אשר מרוויחים מטיפול ממושך. בנוסף, הם טוענים כי עבודתם זו מראה שיעורי תגובה גבוהים יותר בקבוצת חולים הקשים יותר לטיפול, לרבות חולים שחורים וכאלו הסובלים משחמת הכבד.

במאמר מערכת שפורסם באותו גיליון ואשר מתייחס לפרסום הדברים, טוענים מומחים בתחום כי תוצאות המחקר, שהושגו בקרב חולים רבים, מספקות ראיה נוספת לפיה הוספת מעכב פוטנטי ל-NS3 Protease לטיפול המקובל מביאה לשיפור בשיעור התגובות הוירולוכיות המתמשכות, אם כי שיפור זה אינו מגיע לכדי השיעור הרצוי.

לדברי המומחים, במחקר הנוכחי זוהו מוטציות הנושאות עמן עמידות הן ל-Boceprevir והן ל-Telaprevir בלמעלה מרבע מן הדגימות שנלקחו מחולים עם Viral breakthrough. לטענתם, עמידות שכזו תהיה לבטח האתגר הגדול ביותר בתחום בעתיד.

בנוסף, מציינים המומחים כי תוצאות המחקר מעלות מספר שאלות, בהן השאלה שמא תכשירים אנטי-ויראליים ישירים עשויים לאפשר בסופו של דבר משטרי טיפול ללא interferon או ללא Ribavirin בטיפול בחולים עם זיהום בהפטיטיס C. לדבריהם, מאמצים גדולים אשר יעשו בעתיד הקרוב יתמקדו בתכנון מחדש של חוקי הפסקת הטיפול בזיהום כרוני בהפטיטיס C, ובהמשך הפיתוח של אסטרוטגיות טיפול אנטי-ויראלי באוכלוסיית החולים עם הפטיטיס C. במובן זה, הם מסכמים, יש במעכבי הפרוטאז NS3 החדשים משום צעד קדימה.

מומחה נוסף מתחום ההפטולוגיה אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים מציין כי המדובר ללא ספק במחקר חשוב ביחס להרחבת אפשרויות הטיפול בחולים עם הפטיטיס C כרונית מגנוטיפ 1. לדבריו, עלה בידי החוקרים להראות כי קבוצת התרופות המשתייכות למעכבי הפרוטאז ובייחוד טיפול אנטי-ויראלי ממוקד מטרה, או תכשירים אנטי-ויראליים ישירים, עשויים להוות תוספת מועילה לטיפול במחלה זו. עם זאת, הוא טוען כי התכשיר החדש הוסף לטיפול המקובל הקיים, ולפיכך בשלב זה נראה כי העתיד עדיין הינו טיפול המבוסס על Interferon.

ביחס למבנה המחקר, מציין המומחה כי על אף שהיה מעט מסובך להבנה עבור הקוראים, הרי שהמחקר חזק דיו על מנת להתייחס לשאלה המרכזית שהוצגה. עם זאת, לא היה כי חוזק לדבריו על מנת שניתן יהיה להסיק מסקנות ברורות ביחס לתת-קבוצות של חולים, כגון חולים שחורים או כאלו הסובלים משחמת הכבד.

המומחה מוסיף כי הממצא לפיו הורדת המינון של Ribavirin איננה יעילה הינו חשוב, ומחזק את ההבנה כי שימוש במינון הגבוה יותר של תכשיר זה מוביל ל-SVR טוב יותר. מאידך, השימוש במינון הגבוה יותר של Ribavirin בשילוב עם התרופה החדשה, Boceprevir, יוסיף הרי גם לרעילות הטיפול המשולב.

המומחה מסכים עם כותבי מאמר המערכת ביחס לחששותיהם אודות ההתפתחות של מוטציות המקנות עמידות בעקבות השימוש ב-Boceprevir או בעקבות השימוש בתכשיר נוסף מקבוצה זו, Telaprevir. לדבריו, המשמעות ארוכת הטווח של התפתחות מוטציות שכאלו לא זכתה להתייחסות, ולא ידועה עדיין חשיבותה הקלינית. הוא מוסיף כי הטיפול בחולי הפטיטיס C כרוני צריך להיעשות רק בידי מומחים בתחום, תוך מתן דגש על מעקב אחר חולים קשים להיענותם לטיפול, שכן אחרת הדבר עלול להוביל להתפתחות מוטציות.

Lancet 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טיפול במעכבי SGLT-2 עשוי להפחית את הסיכון לאבני כליות? (Diabetes Care)

    האם טיפול במעכבי SGLT-2 עשוי להפחית את הסיכון לאבני כליות? (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי בהשוואה לטיפול במעכבי DPP-4 (או Dipeptidyl Peptidase), מתן טיפול במעכבי SGLT-2 (או Sodium Glucose Cotransporter-2) מלווה בסיכון נמוך יותר לאבני כליות באלו ללא היסטוריה של אבני כליות. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להשוות את הסיכון לאבני כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 שהחלו טיפול במעכבי SGLT-2 לעומת […]

  • דוח ניטור תחלואה נשימתית

    דוח ניטור תחלואה נשימתית

    סיכום: במהלך שבוע 1, נמשכה העלייה בשיעורי התחלואה הנשימתית. נמשכה העלייה בפעילות נגיף השפעת. המשיכה פעילות גבוהה של נגיף ה-RSV, אך נצפתה במגמת ירידה. עלייה מתונה באחוז המקרים החדשים עם בדיקה חיובית לנגיף הקורונה, בקרב חולים מאושפזים. פעילות נגיף ה-hMPV נמוכה. ניטור קליני: מרפאות בקהילה: נמשכה מגמת העלייה בשיעורי הפניות הגולמיים בשל תחלואה דמוית-שפעת, ולראשונה […]

  • הערכת בטיחות ויעילות טיפול במעכבי SGLT-2 בחולים מאושפזים (Diabetes Care)

    הערכת בטיחות ויעילות טיפול במעכבי SGLT-2 בחולים מאושפזים (Diabetes Care)

    מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה להערכת בטיחות ויעילות מעכבי SGLT-2 (או Sodium Glucose Cotransporter) בחולים מאושפזים עולה כי הטיפול התרופתי מלווה בשיעורים גבוהים יותר מספרית של אירועי קטואצידוזיס, אך בשל שיעורים נמוכים של סיבוך זה דרושים מחקרים נוספים בנושא. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות בטיחות ויעילות מעכבי SGLT-2 בחולים מאושפזים. מטרתם כעת הייתה […]

  • השפעות אסטרוגן נרתיקי על רמות אסטרדיול בדם במהלך טיפול במעכבי ארומטז בנשים עם סרטן שד ואטרופיה של לדן ועריה (Breast Cancer Res Treat)

    השפעות אסטרוגן נרתיקי על רמות אסטרדיול בדם במהלך טיפול במעכבי ארומטז בנשים עם סרטן שד ואטרופיה של לדן ועריה (Breast Cancer Res Treat)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי מתן טיפול תוך-נרתיקי באסטרדיול במינון 10 מק"ג במהלך טיפול משלים במעכבי ארומטאז מלווה בעליה זמנית ברמות אסטרדיול בדם בנשים עם סרטן שד בשלב מוקדם עם אטרופיה של לדן ועריה. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השינויים ברמות אסטרדיול בדם במהלך טיפול באסטרדיול […]

  • הגישה לטיפול בשלפוחית רגיזה- OAB – תפקיד רופא המשפחה באבחנה וטיפול | ד

    הגישה לטיפול בשלפוחית רגיזה- OAB – תפקיד רופא המשפחה באבחנה וטיפול | ד"ר ויינפאס מיכאל

    שלפוחית רגיזה הינה תסמונת הנפוצה הן בגברים והן בנשים ופוגעת בכל פן של איכות החיים; בעבודה, בזוגיות ובחיי החברה. צפו בד"ר מיכאל ויינפאס מסביר על הגישה הטיפולית בשלפוחית רגיזה (OAB) ועל תפקיד רופא המשפחה באבחנה ובטיפול. בחסות בלתי תלויה של חברת אסטלס – ללא מעורבות בתוכן

  • משך הנקה אינו משפיע על הסיכון למחלת מעי דלקתית בצאצאים (Clin Gastroenterol Hepatol)

    משך הנקה אינו משפיע על הסיכון למחלת מעי דלקתית בצאצאים (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology & Hepatology עולה כי אין קשר בין משך הנקה לאחר הלידה ובין הסיכון למחלת מעי דלקתית בצאצאים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנקה חיונית לבריאות והתפתחות הצאצאים. למרות שמחקרים תצפיתיים רבים דיווחו על השפעה מגנה של הנקה מפני מחלת מעי דלקתית, הקשר אינו מובן היטב. החוקרים השלימו איסוף […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Bimekizumab לטיפול במבוגרים עם הידראדניטיס סופורטיבה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Bimekizumab לטיפול במבוגרים עם הידראדניטיס סופורטיבה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Bimekizumab (בימזלקס), נוגדן הומאני כנגד IL-17A ו-IL17F, לטיפול במבוגרים עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה בינונית-עד-חמורה. האישור הנוכחי מבוסס על תוצאות שני מחקרים בשלב 3, מחקר BE HEARD I ומחקר BE HEARD II, אשר מצאו כי Bimekizumab הביא לשיפור הסימנים והתסמינים של המחלה לעומת […]

  • האם יש תועלת לטיפול כימו-קרינתי קדם-ניתוחי במקרים של סרטן קיבה נתיח? (N Engl J Med)

    האם יש תועלת לטיפול כימו-קרינתי קדם-ניתוחי במקרים של סרטן קיבה נתיח? (N Engl J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הוספת טיפול כימו-קרינתי קדם-ניתוחי לטיפול כימותרפי משלים לא הובילה לשיפור ההישרדות הכוללת, בהשוואה לטיפול כימותרפי משלים בלבד בחולים עם אדנוקרצינומה של הקיבה או של צומת וושט-קיבה נתיחה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במדינות מערביות, הטיפול הסטנדרטי במקרים […]

  • חיסון BCG עשוי להגן מפני תסמיני Long COVID (מתוך J Internal Med)

    חיסון BCG עשוי להגן מפני תסמיני Long COVID (מתוך J Internal Med)

    מתן חיסון BCG (או Bacillus Calmette Guerin) במהלך השלב הפעיל של COVID-19 עשוי לסייע בהגנה מפני התפתחות Long COVID , כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Internal Medicine. המחקר בשלב 3 החל בתחילת 2020 ובחן את ההשפעה של חיסון BCG במהלך הזיהום הפעיל על התקדמות COVID-19 במבוגרים עם COVID-19 בדרגה קלה או […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה