GERD/Gastritis

פרופ’ ירון ניב בהרצאות בכנס האגודה לכאב מציג מתי לטפל ב-NSAIDS ומתי בקוקסיב

בהרצאה זו אשר ניתנה במסגרת הכנס החצי שנתי של האגודה לכאב, ניתח פרופ’ ניב, מנהל המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז רבין,  את המשמעויות והדגשים שיש לקחת בחשבון בעת שבוחרים לעשות שימוש ב-NSAIDS . בפתח ההרצאה ציין ניב שה-NSAIDS עדיין “נשפכים כמיים” ונמצאים בשימוש רב בקרב רופאי משפחה, ראומטולוגים וכמובן רופאי כאב.

הבעייה היא, מסביר ניב,  שלאחר כ-3 חודשי טיפול קיים שיעור גבוה של תופעות לוואי כמו דיספפסיה (20%) , כיב קיבה (15%) , כיב תרסריון (5%) וסיבוכים חמורים של פרפורציות ודימומים בשיעור של 2-4% .

בארה”ב מעריכים שהשימוש ב-NSAIDS “תורם” לכ-16,000 מקרי תמותה בשנה, כשהיחס של NNK (מס’ החולים שיש לטפל בכדי להרוג אחד..) הוא 788 .

ניב מדגיש שבחלק מהמקרים הפרזנטציה של החולה עם כיב על רקע NSAIDS יכולה להיות אקוטית ודרמטית ללא שיהיו סימנם מקדימים, כנראה בגלל האפקט האנלגטי של ה-NSAIDS .

בהמשך הדגים ניב את הפתוגנזה באמצעות איורים שונים (מומלץ לצפות בהם בהרצאה) ולאחר מכן עבר לדון במניעה. ניב הסביר שאין מקום לתת טיפול מונע לכל מי שמקבל NSAIDS אלא להתמקד בקבוצות הסיכון שכוללות :


  • אירוע קודם של כיב על רקע שימש ב-NSAIDS

  • שימוש במינונים גבוהים מהמקובל

  • אוכלוסיה מבוגרת , מעל גיל 70

  • מטופלים המקבלים נוגדי קרישה, סטירואידים וחולים במחלות קשות

בנוסף, מסביר ניב,  יש לקחת בחשבון נוכחות של חיידק H.Pylori , מחלת לב, שימוש באלכוהול , עישון שמעמיד אנשים אלה בסיכון גבוה.

ברגע שיש סיבוך של דיספפסיה ממליץ ניב להפסיק את הטיפול ב-NSAIDS , לבדוק סטטוס של חיידק H.Pylori ולהמשיך עם PPI בהתאם לצורך. לאחר מכן אפשר להמשיך בצורה מבוקרת ועם הגנה את הטיפול ב-NSAIDS בהתאם לצורך.

בחלק האחרון של ההרצאה דן ניב בקוקסיבים. בתחחילה סקר את מנגנוני COX-1 ו-COX-2 והציג את ההבדל הביוכימי בין ה-NSAIDS הקלסים החוסמים את COX-1 לעומת הקוקסיבים החוסמים גם את COX-2 .

ניב הציג את המימצאים הקלינים כפי שנמצאו בעבודה גדולה על אלפי חולים במעקב של 44 חודשים אשר השוו בין קוקסיב לבין ה-NSAIDS הקלסיים מבחינת הסיכון להתפתחות דיספפסיה וסיבוכים גסטרואינטנסינליים אחרים. נמצאה אכן ירידה של כחצי בסיכון לאירועים אלה תחת הקוקסיב (ארקוקסיה) , וניב מסיק שמבחינת מערכת העיכול הקוקסיבים אכן יותר בטוחים מה-NSAIDS הקלסיים.

מנגד, הנתונים שפורסמו ושגרמו גם להוצאת הויוקס מהשוק, הראו שהסיכון הקרדיווסקולרי היה כפול בקוקסיבים לעומת NSAIDS . כלומר, היתרון הגדול של הקוקסיבים במערכת העיכול עומד מול הסיכון המוגבר לאירועים קרדיווסקולרים.

ההמלצה של פרופ’ ניב היא לבחון כל חולה בהתאם לפרופיל הקרדיווסקולרי שלו, והסיכון שלו לפתח סיבוכים במערכת העיכול. בנוסף מסתבר שיש חשיבות לבחון אם המטופל מקבל כבר אספירין או לא.

העקרונות המנחים כיום, כפי שהציג אותם פרופ’ ניב,  הם שמטופל שנמצא בסיכון קרדיווסקולרי וגסטרואינטנסיאלי נמוך יכולל לקבל NSAIDS ללא חשש. בחולה עם סיכון קרדיווסקולרי נמוך אך גבוה לסיבוכים במערכת העיכול, ההמלצה היא לתת קוקסיבים או NSAIDS ביחד עם PPI , וקוקסיבים ביחד PPI כשיש כבר היסטוריה של כיב על רקע NSAIDS בעבר.

למטופל בסיכון קרדיווסקולרי גבוה שנוטל אספירין וסיכון נמוך לסיבוכים במערכת העיכול – אין בעייה לטפל ב-NSAIDS ובעיקר מומלץ הנפרוקסן. במידת הצורך ניתן להוסיף הגנה של PPI בחולים אלה.

במטופל שלו גם סיכון קרדיווסקולרי גבוה וגם סיכון גבוה לסיבוכים במערכת העיכול –  יש להוסיף תמיד PPI בין אם הטיפול הוא ב-NSAIDS או קוקסיב. השימוש באספירין, מציין ניב, מנטרל את הסיכון הנגרם כתוצאה מהקוקסיב ולכן חולה קרדיווסקולרי שנוטל אספירין יכול להשתמש בקוקסיב.

לסיכום ההרצאה הדגיש ניב ש-NSAIDS מהווים עדיין בעייה וגורם סיכון לסיבוכים קשים ולכן על הרופאים המטפלים להיות מודעים לכך ולגלות עירנות  כלפי גורמי הסיכון. חשוב ומומלץ גם לבדוק נוכחות חיידק ה.פילורי למי שקבל מעל 3 חודשי טיפול. יש לזכור גם שההגנה של ה-PPI אינה “תמימה” כל כך וגם היא עלולה לגרום לסיבוכים כמו שברים ועוד. חשוב לזכור גם, מדגיש ניב, שהקוקסיבים שהקהיליה הרפואית כל כך התלהבה מהם אינם נטולי סיכון ויש לקחת את הסיכון הקרדיווסקולרי בחשבון בעת בחירת הטיפול המתאים לחולה הספציפי.

להרצאה המלאה – נא להקליק כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי חדש שנערך במרכז הרפואי שיבא,ופורסם לאחרונה ב- Lancet Oncology, עוסק בשיטת טיפול חדשה להקלה על כאב בקרב חולי סרטן הלבלב באמצעות קרינה ממוקדת. את המחקר הוביל ד"ר יעקב לורנס, מנהל מכון הקרינה במרכז לרפואת הסרטן ע"ש חוסידמן בשיבא.

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

    החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

    בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ומספר גדול יותר של מפרקים רגישים ממפרקים נפוחים תועדו תוצאות גרועות יותר, בפרט בכל הנוגע להשפעה של הכאב על התפקוד, מעורבות חברתית ועייפות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Rheumatology. בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית בשלב מוקדם חשוב להבין את ההשפעה של הבדלים […]

  • טיפול ב-Vonoprazan מקל במהירות על תסמיני צרבת משנית לריפלוקס (מתוך כנס ה-DDW)

    טיפול ב-Vonoprazan מקל במהירות על תסמיני צרבת משנית לריפלוקס (מתוך כנס ה-DDW)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס Digestive Disease Week עולה כי טיפול ב- Vonoprazan הקל ביעילות על תסמיני צרבת בחולים עם מחלת ריפלוקס שאינה-ארוזיבית כבר בתוך יום אחד של טיפול, כאשר התועלת נותרה על כנה לאורך זמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעכבי תעלות מימן מהווים את הטיפול העיקרי ל-GERD, כולל מחלת ריפלוקס שאינה ארוזיבית. תכשירים […]

  • שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    ניתוחים לגירוי עצב וגאלי מהווים התערבות יחסית בטוחה, עם שיעור סיבוכים נמוך, אם כי ישנם הבדלים בסוג הפרוצדורה ונוכחות סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Brain and Spine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי עצב וגאלי מהווה את שיטת נוירו-מודולציה הנפוצה ביותר בחולים עם אפילפסיה. למרות שקיים סיכון לתופעות לוואי לבביות דוגמת […]

  • חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    זריקות לידוקאין לעצב האוקסיפיטלי הגדול הובילו להקלה בהתקפי מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סדרות מקרים דיווחו על תועלת לחסם עצבי היקפי – זריקות של חומרי הרדמה מקומיים לסעיפים של עצב אוקסיפטלי או טריג’מינלי – להקלה על […]

  • האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    במבוגרים עם משקל עודף או השמנת-יתר נטייה לעצימות כאב בדרגה גבוהה יותר, בהשוואה לאלו עם משקל תקין, ממצאים המדגישים את החשיבות של טיפול כנגד השמנה כחלק מהגישה הכוללת לטיפול בכאב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה עשויה להביא לשינויים פתופיזיולוגיים, דוגמת עומס גדול יותר על […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה