Geriatrics

תזונה בתבונה לגיל הזקנה/ מאת ד”ר ארתור ליבוביץ, עורך מדור גריאטריה

משחר ההיסטוריה האנושית, אם בעידן לקט המזון, בעידן הצייד או בעידן החקלאי, העסיקה את בני האדם השאלה “מה לאכול “.  בעשורים האחרונים הפכה השאלה הזו ל”איך לאכול”.

במידה ידועה, זה משקף את הקדמה ששחררה לפחות בעולם המתועש את רוב בני האדם מן הרעב, אך מאידך, הזמינות והשפע של המזון והקשר בין אכילה יתרה לסיכון בריאותי מחייבים התיחסות בקורתית למצב בימינו.

 בעבר נדרשה תבונת האדם להשגת המזון והיום נדרשת התבונה לצריכת מזון נכונה.  ואמנם דרושה כיום “ביקורת התזונה” (בפאראפראזה על חבורו של קאנט “בקורת התבונה”), ובקורת זו חיונית משום שתזונה לא נבונה היא גורם סיכון למחלות ומשום שאנו יכולים להשפיע על גורם סיכון זה.

מטבע הדברים, התזונה חשובה לקשישים כי הם נמצאים מבחינת הגיל בתקופה פגיעה תקופה בה שכיחות מחלות הלב, האוסטאופורוזיס, הנפילות,השברים ומחלות החסר למיניהן. ובוודאי שיש מה לעשות בתחום זה לטובת הקשישים אם כי רבים מן המצבים קשורים בהרגלי תזונה לא נבונה שנרכשו בגיל צעיר ונמשכו לאורך עשרות שנים.

לעניין זה ולדרך להתמודד עמו עוד נחזור בהמשך.

לגבי ציבור הקשישים של היום יש מספר פגעים הקשורים בליקויי תזונה שתיקונם עשוי לתת פרי מיידי. ראשית כל, יש להקפיד על תזונה מאוזנת עם מספר קלוריות מותאם לפי הפעילות הגופנית של כל אחד ועם  תכולה    של כל מרכיבי המזון הנחוצים.

אך עלינו לזכור שציבור הקשישים איננו הומוגני. לרבים יש מודעות ויכולת להגיע למקורות המידע והם משקיעים בתזונה נבונה ובחיים בריאים. אך יש בין הקשישים קבוצות המועדות לחסר תזונתי ונמנה אותן בקצרה.

ראשית כל, אלו קשישים החיים במחסור, אם זה מחסור כלכלי או מחסור חברתי-משפחתי. לאוכלוסייה זו יש להעניק תמיכה ישירה ע”י הספקת ארוחות על פי הניסיון המוצלח של “ארוחות על גלגלים” (Meals on wheels)  . זו המערכת המספקת ארוחות חמות לקשישים בביתם .  קיימות כמובן השאלות הטכניות של כיצד לאתר אנשים אלו ובאיזה דרך לספק את הארוחות, אך הגישה הוכיחה את עצמה.

הזנה נבונה לאנשים אלו חייבת לכלול  הן את הבאת המזון לביתם והן את הכנתו במרקם ידידותי ( למתקשים לנגוס וללעוס )  ובטעם ראוי !

קבוצה נוספת בקרב הקשישים היא של המתקשים בבליעה. ביניהם כלולים חולים לאחר אירוע מוחי  וחולים עם ירידה קוגניטיבית. קשישים אלו בדרך כלל גם אינם עצמאיים באכילה ומוזנים ע”י צוות המטפלים. בעייתם מורכבת מאוד משום שגם אם תוגש להם הארוחה הטובה והמזינה ביותר קשה להבטיח שהיא תבלע כראוי.

לעתים, בגלל קשיי הבליעה ניסיונות האכלה שלהם עלולים להסתבך בשאיפת המזון ובדלקת ראות (Aspiration pneumonia)    ציבור זה, שחלק גדול ממנו מאושפז במוסדות גריאטריים  משמש בשנים האחרונות מטרה למחקר שמיועד להתמודד עם בעיות ההזנה שלו.

 אחד הפתרונות ההאכלה האנטרלית  (מתן אוכל ושתייה דרך צנתר ישירות לקיבה) מעוררת בעיות אתיות רבות ואף אינה פוטרת את כל הבעיות.

יש לגייס כוחות ולהתמודד עם הבעיות התזונתיות של הקשישים של היום אך האתגר הגדול הוא הקשישים של מחר. על פי כל התחזיות יהיו יותר קשישים בעתיד הלא רחוק ואם תזונה נכונה היא דרך להגיע לזקנה במצב בריאותי טוב יותר, הרי נחוצה עבודה חינוכית רבה כבר היום. עבודה חינוכית להגברת המודעות לתזונה חייבת להתחיל בגיל צעיר מאוד. מלאכה זו צריכה להתגבר הן על הרגלים לא נכונים של דור ההורים והן על פיתויים של “המזון המהיר” וכל מה שהוא מכיל ומסמל.

אין ספק שיש ליזום הוראת תזונה נבונה בבתי ספר ולתת לפעולה זו את מידת העדיפות הניתנת לחשובות שבתוכניות הלימוד.

הוראת תזונה נבונה לילדים ולנוער יכולה להשתלב עם פעילות של תזונה נבונה בקרב הקשישים. אחת הדוגמאות קשורה לאוסטאופורוזיס. רבות מן הקשישות בימינו יודעות על חשיבות צריכת הסידן אך מעטות מעבירות מסר זה לנכדותיהן. והרי יודעים אנחנו כי לצריכת סידן חשיבות יתרה בגיל ההתבגרות – הגיל בו נבנית העצם.

אמנם חינוך לבריאות וחינוך לתזונה נבונה יתנו פירות בעתיד לכן יש להתחיל בהם כבר בילדות  כי האדם אינו רק “תבנית נוף הולדתו” כמו שאמר המשורר, אלא הוא גם “תבנית נוף תזונתו”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיבים תזונתיים ופחמימות באיכות-גבוהה בגיל העמידה מלווים בהזדקנות בריאה בנשים

    סיבים תזונתיים ופחמימות באיכות-גבוהה בגיל העמידה מלווים בהזדקנות בריאה בנשים

    צריכת סיבים תזונתיים ופחמימות באיכות-גבוהה בגיל העמידה מלווה בסיכוי גבוה יותר משמעותית להזדקנות בריאה בנשים, בעוד שצריכת פחמימות מעובדות לוותה בירידה בסיכויים להזדקנות בריאה, כך מדווחים חוקרים מבוסטון במאמר שפורסם כתב העת JAMA Network Open. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי התבסס על נתונים ממחקר Nurses’ Health Study בין ינואר 1984 ועד דצמבר 2016 וכללו 47,513 נשים בגיל […]

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי־סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל־100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

  • שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית חוזק השריר נמוך משמעותית בהשוואה לביקורות בריאות תואמות, כאשר בנשים תועד מצב תזונתי גרוע במיוחד בכל הנוגע למסת גוף ללא שומן ומסת שריר, לצד היארעות גבוהה יותר של סרקופניה, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת להשוואת המצב התזונתי של 80 מבוגרים עם מחלת […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך