הכותב הינו אח אחראי במחלקה השיקומית במרכז הגריאטרי 'מרכז סיעוד וותיקים' של רשת 'ביחד', והוא סוקר את הסיבות לשיקום בגיל השלישי, את תהליכי השיקום ואת החיים שלאחריהם.
תהליך ההזדקנות מתרחש בגיל השלישי והוא מאיץ שינויים פיזיולוגים שונים שמלווים בדלדול רקמת שריר השלד ובירידה בכוח השרירים.
הקשישים מתמודדים עם חולשה גופנית, נטייה לנפילות, שברים ומחלות כרוניות אשר עלולות לגרום לקושי תפקודי ולסכנת חיים. המענה הנדרש במקרים רבים הוא אשפוז שיקומי שמטרתו לשפר את התפקודים הפיזיים והמוטורים שיאפשרו חזרה לתפקוד עצמאי של הקשיש.
אבדן העצמאות והתלות בסביבה מהווים אתגר מורכב עימו מתמודדים בני הגיל השלישי שאיכות חייהם נפגעת עכב ירידה תפקודית. שיקום התפקוד הינו באחריות קופת החולים בה מבוטח הקשיש. תהליך השיקום נועד לאפשר לבני הגיל השלישי לחזור לתפקוד מירבי מבחינה פיזית, חברתית ונפשית.
מצבים רפואיים שמצריכים שיקום
• לאחר שבץ מוחי.
• לאחר התקף לב.
• בעקבות בעיות אורתופדיות שונות, כגון: שברים בירך או בברך
• מחלות הפוגעות בתפקוד מערכת העצבים.
• פגיעה בעמוד השדרה.
• מחלות כרוניות בשלבים מתקדמים הפוגעים ביכולת התפקוד היומיומי כגון פרקינסון, אלצהיימר וטרשת נפוצה.
• לאחר כריתת גפיים.
• נכות בשל תאונה או מחלה.
• לאחר ניתוח.
משיקום לעצמאות תפקודית
האירועים הרפואיים שצוינו מקשים על בני הגיל השלישי לחזור לתפקוד מיטבי לכן הם צריכים לעבור תהליך של שיקום גריאטרי שמטרתו חזרה לעצמאות בתפקוד בהיבט הגופני, החברתי והנפשי. חשוב לציין שגם אנשים מבוגרים עשויים להגיע לשיפור תפקודי באמצעות טיפול מתאים . תהליך השיקום נועד במקרים רבים לסייע לקשיש להישאר במצב תפקודי עצמאי ככל האפשר ולהימנע מתלות בתמיכה סיעודית קבועה.
במהלך השיקום הקשישים לומדים להתמודד עם האתגרים החדשים בעקבות המחלה או האירוע. בהתאם למצב מותאם לקשיש סוג הטיפול: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, פודיאטריה (לפגיעות בכף הרגל), עובד סוציאלי, קלינאי תקשורת וצוות סיעוד : אח ומטפל אשר יסייעו לקשיש בצרכיו היום-יומיים.
השיקום הגריאטרי כולל אפשרות לשיקום אורתופדי או נוירולוגי.
שיקום אורתופדי מתאים למקרים של שברים במפרק הירך, שברים בגפיים, קטיעת גפיים, החלפת מפרקים, ניתוחים במפרקים או דלקות פרקים חריפות. נזק אורתופדי ייגרם כתוצאה מפגיעות בעצמות השלד, השרירים, הגידים, הרצועות או המפרקים. שעלול לבוא לידיי ביטוי בקשיים בתנועה ובתנועת גפיים. מטרתו להביא את המטופל בתום תהליך ארוך למצב אופטימלי בו נדרשים לרוב עזרים שונים באופן זמני או קבוע, עזרים אלו יכולים להוות תמיכה בתנועות הגוף השונות.
שיקום נוירולוגי נדרש כשנגרם נזק מפגיעה במערכת העצבים המרכזית או ההיקפית שיכולה לנבוע מגורמים רבים כגון: כתוצאה ממחלות כלי דם של המוח כגון אירוע מוחי, פגיעות ראש טראומטיות, טרשת נפוצה מחלות עצביות ניווניות, גידולי מוח, מחלה נוירולוגית היקפית, מחלות הפוגעות בחוט השדרה ומשפיעות על תפקוד מוטורי, שליטה בסוגרים ויציבה. הנזק עלול לבוא לידי יטוי בקשיים בתנועה, קשיים בתנועת גפה או גפיים, קשיים בדיבור, פגיעות קוגניטיביות, פגיעות ביכולות חברתיות, פגיעות רגשיות.
מקום השיקום
מקום קבלת שירותי השיקום משתנה בהתאם לסוג הבעיות הרפואיות ,צרכיהם ואפשרויותיהם של הקשיש ומשפחתו. האפשרויות הן : מחלקה שיקומית גריאטרית, מרכזי אשפוז יום שיקומי, מכונים ייעודיים או בבית המטופל .
תהליך השיקום מותנה במצב רפואי יציב של המטופל, יכולת לבצע מאמץ גופני ושיתוף פעולה עם הצוות השיקומי. ניסיון השיקום אורך לפחות 14 יום במקרה של שיקום אורטופדי ו?25 יום במקרה של שיקום נוירולוגי.
משך השיקום המרבי באשפוז הוא שלושה חודשים. שיקום לאחר שבר בצוואר הירך אורך כשלושה שבועות, ולאחר אירוע מוחי – כחודש.
בתום השהות המלצות להתאמות ושינויים בהתאם למצב התפקודי החדש. בתום האשפוז המטופל משוחרר מהמחלקה לביתו.
החיים לאחר שיקום
איכות החיים של בני הגיל השלישי לאחר השיקום, תלויה בסיבת הגעתם לשיקום ומצבם בסיומו. שיקום לטווח ארוך במהלכו יש שיתוף פעולה של הקשיש יכול לשפר ביצוע פעולות בסיסיות, הפחתת דרגת כאב, שיפור טווח תנועה, ובעזרת אימון גופני על ידי פיזיותרפיסט אפשר ללמוד איך לחיות עם האתגר החדש ולהעריך את תוחלת החיים.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!