צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, תמותה מכל-סיבה, תמותה עקב ממאירות ודיכאון. עוד ועוד עדויות מצביעות על החשיבות האפשרית של גורמים סביבתיים הפיכים, דוגמת תזונה, פעילות גופנית ואורחות חיים העשויים להשפיע על הסיכון לגלאוקומה. במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את ההשפעה של מזון אולטרה-מעובד על הסיכון לגלאוקומה.
מדגם המחקר כלל 19,225 משתתפים (גיל ממוצע של 38 שנים; 60.1% נשים) שלקחו חלק במחקר עוקבה פרוספקטיבי גדול (Seguimiento Universidad de Navarra, או SUN). החוקרים בחנו את יומני התזונה של המשתתפים באמצעות שאלוני תזונה שכללו 136 שאלות לאורך מעקב ממוצע של 12.9 שנים.
מהנתונים עולה כי אלו שצרכו מזון אולטרה-מעובד בהיקף גדול יותר היו לרוב צעירים יותר וצרכו כמות גדולה יותר של קפאין ואנרגיה. בנוסף, הם זיהו 230 מקרים חדשים של גלאוקומה במהלך המעקב.
החוקרים מדווחים כי בקרב משתתפים שצרכו למעלה מארבע מנות מזון אולטרה-מעובד ביום תועד סיכון גבוה יותר לגלאוקומה, בהשוואה למשתתפים שצרכו עד מנה אחת ביום של מזון אולטרה-מעובד (יחס סיכון של 1.84, רווח בר-סמך 95% של 1.06-3.21).
עם זאת, כאשר הושלם ניתוח לפי תתי-קבוצות זוהה קשר בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר לגלאוקומה רק בקרב מבוגרים בגילאי 55 שנים ומעלה, בגברים, באלו שהיו פעילים גופנית בהיקף הגדול ביותר, במעשנים בעבר או באלו שלא עישנו מעולם, בחולים עם צריכת אנרגיה נמוכה ובאלו עם יחס נמוך בין אומגה שש ואומגה שלוש.
מניתוח הנתונים לפי סוגי מזון אולטרה-מעובד – דוגמת מזון מטוגן, מזון מהיר, או מוצרי חלב – באופן פרטני, רק מתוקים הדגימו השפעה מובהקת סטטיסטית על הסיכון לגלאוקומה (יחס סיכון של 1.52, רווח בר-סמך 95% של 1.08-2.14).
אחד ההסברים האפשריים בבסיס הקשר בין מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה נוגע לעליה ברמות סוכר בדם משנית לצריכת מוצרי מזון אלו. החוקרים מסבירים כי רמות סוכר גבוהות בדם, בשילוב עם עקה חמצונית עשויים להוביל להתפתחות והצטברות תוצרי גליקציה מתקדמים, העלולים לגרום נזק לרקמות עיניות.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על החשיבות של ניטור והגבלת צריכת מזון אולטרה-מעובד, בפרט מזונות עתירי סוכר, למניעת גלאוקומה.
Nutrients, April 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!