Glaucoma

מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

glaucoma גלאוקומה

צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, תמותה מכל-סיבה, תמותה עקב ממאירות ודיכאון. עוד ועוד עדויות מצביעות על החשיבות האפשרית של גורמים סביבתיים הפיכים, דוגמת תזונה, פעילות גופנית ואורחות חיים העשויים להשפיע על הסיכון לגלאוקומה.  במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את ההשפעה של מזון אולטרה-מעובד על הסיכון לגלאוקומה.

מדגם המחקר כלל 19,225 משתתפים (גיל ממוצע של 38 שנים; 60.1% נשים) שלקחו חלק במחקר עוקבה פרוספקטיבי גדול (Seguimiento Universidad de Navarra, או SUN). החוקרים בחנו את יומני התזונה של המשתתפים באמצעות שאלוני תזונה שכללו 136 שאלות לאורך מעקב ממוצע של 12.9 שנים.

מהנתונים עולה כי אלו שצרכו מזון אולטרה-מעובד בהיקף גדול יותר היו לרוב צעירים יותר וצרכו כמות גדולה יותר של קפאין ואנרגיה. בנוסף, הם זיהו 230 מקרים חדשים של גלאוקומה במהלך המעקב.

החוקרים מדווחים כי בקרב משתתפים שצרכו למעלה מארבע מנות מזון אולטרה-מעובד ביום תועד סיכון גבוה יותר לגלאוקומה, בהשוואה למשתתפים שצרכו עד מנה אחת ביום של מזון אולטרה-מעובד (יחס סיכון של 1.84, רווח בר-סמך 95% של 1.06-3.21).

עם זאת, כאשר הושלם ניתוח לפי תתי-קבוצות זוהה קשר בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר לגלאוקומה רק בקרב מבוגרים בגילאי 55 שנים ומעלה, בגברים, באלו שהיו פעילים גופנית בהיקף הגדול ביותר, במעשנים בעבר או באלו שלא עישנו מעולם, בחולים עם צריכת אנרגיה נמוכה ובאלו עם יחס נמוך בין אומגה שש ואומגה שלוש.

מניתוח הנתונים לפי סוגי מזון אולטרה-מעובד – דוגמת מזון מטוגן, מזון מהיר, או מוצרי חלב – באופן פרטני, רק מתוקים הדגימו השפעה מובהקת סטטיסטית על הסיכון לגלאוקומה (יחס סיכון של 1.52, רווח בר-סמך 95% של 1.08-2.14).

אחד ההסברים האפשריים בבסיס הקשר בין מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה נוגע לעליה ברמות סוכר בדם משנית לצריכת מוצרי מזון אלו. החוקרים מסבירים כי רמות סוכר גבוהות בדם, בשילוב עם עקה חמצונית עשויים להוביל להתפתחות והצטברות תוצרי גליקציה מתקדמים, העלולים לגרום נזק לרקמות עיניות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על החשיבות של ניטור והגבלת צריכת מזון אולטרה-מעובד, בפרט מזונות עתירי סוכר, למניעת גלאוקומה.

Nutrients, April 2024

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • לאנשים עם עין יבשה יש איכות שינה פחות טובה (BMC Ophthalmology)

    לאנשים עם עין יבשה יש איכות שינה פחות טובה (BMC Ophthalmology)

    מטא-אנליזה שפורסמה ב-BMC Ophthalmology מציעה כי לאנשים עם עין יבשה יש איכות שינה פחות טובה מאשר האוכלוסייה הכללית, עם איכות שינה סובייקטיבית ירודה יותר, זמן הירדמות ארוך יותר, וסיכון גבוה יותר לאורך שינה לא בריא, כלומר, מספר מועט מדי של שעות שינה או יותר מדי שעות שינה.

  • טיפול ב-Adalimumab טוב יותר מ-Cyclosporine במניעת הישנות דלקת ענביה (The Lancet Rheumatol)

    טיפול ב-Adalimumab טוב יותר מ-Cyclosporine במניעת הישנות דלקת ענביה (The Lancet Rheumatol)

    טיפול ב- Adalimumab בשילוב עם קורטיקוסטרואידים נמצא עדיף על Cyclosporine בשילוב עם קורטיקוסטרואידים במניעת התלקחות דלקת ענביה לצד פרופיל בטיחות חיובי בחולים עם מחלת בכצ’ט חמורה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Lancet Rheumatology. מנגד, טיפול ב-Interferon Alfa-2a אינו יעיל יותר מ-Cyclosporine. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את היעילות והבטיחות של שלושה תכשירים אימונו-מודולטוריים: […]

  • למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים עם דלקת לבלב חדה צפויים לפתח אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר 12 חודשים, כאשר הגורמים העיקריים המנבאים סיבוך זה כוללים דלקת לבלב אידיופטית, מחלה בדרגת חומרה בינונית-חמורה או חמורה והיסטוריה קודמת של סוכרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת eClinicalMedicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לבלב אקסוקריני נקשרה באופן מסורתי עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    בנשים עם צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד נרשמה עליה של 56% בסיכון לאבחנה של לופוס, בהשוואה לנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי מזון אלו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. מבין כלל מוצרי המזון, משקאות ממותקי סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים נקשרו בקשר הבולט ביותר עם לופוס. להערכת הקשר […]

  • צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    בילדים עם נטייה גנטית לסוכרת מסוג 1, צריכה רבה יותר של פירות, שיבולת שיעול או שיפון עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 ואוטואימוניות של איי לבלב עד גיל 6 שנים, בעוד שצריכת פירות יער עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study […]

  • גלאוקומה בשלב מוקדם אינה פוגעת באיכות החיים של החולים (JAMA Ophthalmology)

    גלאוקומה בשלב מוקדם אינה פוגעת באיכות החיים של החולים (JAMA Ophthalmology)

    בחולים עם יתר לחץ עיני שפיתחו גלאוקומה ראשונית בזווית-פתוחה ללא פגיעה בשדות ראיה לא תועדה פגיעה באיכות החיים על-רקע תפקודי הראיה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העינית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. מחקר החתך כלל 679 משתתפים (גיל ממוצע של 73.8 שנים, 60.7% נשים) עם יתר לחץ עיני ממחקר Ocular Hypertension Treatment […]

  • תיקון ליקוי ראיה עשוי לסייע במניעת התפתחות דמנציה בגיל מבוגר (JAMA Ophthalmol)

    תיקון ליקוי ראיה עשוי לסייע במניעת התפתחות דמנציה בגיל מבוגר (JAMA Ophthalmol)

    טיפול ממוקד בהפרעות ראיה עשוי לסייע במניעת דמנציה, מאחר וליקוי ראיה נקשר עם קרוב לחמישית ממקרי דמנציה בקשישים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology. החוקרים השלימו ניתוח חתך שהתבסס על נתונים ממאגר National Health and Aging Trends Study, שכלל 2,767 מבוגרים בגילאי 71 שנים ומעלה (54.7% נשים). הפרעות ראיה הוגדרו על-פי קריטריוני […]

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה