Gout

איכות דיאטה מן הצומח עשויה להשפיע על הסיכון לגאוט (JAMA Netw Open)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הקפדה על תזונה בריאה מן הצומח עשויה להפחית את הסיכון לגאוט, בפרט בקרב נשים.

דיאטה מן הצומח הפכה פופולארית יותר ויותר בשנים האחרונות, חלקית בשל היתרונות הבריאותיים וההשפעה הסביבתית, אך לא בצורה משמעותית בשל ההשפעה האפשרית של דיאטה על הסיכון לגאוט.

במחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחנו החוקרים את הנתונים אודות משתתפים במחקרי Nurses’ Health Study (שנים 1984-2010) ו-Health Professionals Follow-Up Study (שנים 1986-2012). הסקירה כללה 122,679 משתתפים – 43,703 גברים (גיל ממוצע של 53.8 שנים) ו-78,976 נשים (גיל ממוצע של 50.9 שנים) – ללא גאוט בתחילת הדרך. למעלה מ-2,700 משתתפים אובחנו מאוחר יותר עם גאוט.

המשתתפים במחקר סווגו לחמישונים על-בסיס ההיענות שלהם לדיאטה מן הצומח. לאחר מכן, החוקרים השוו את הסיכון לגאוט בין אלו עם דפוס תזונה מן הצומח הבריא ביותר אל מול אלו עם דפוס התזונה הכי לא בריא.

מהנתונים עולה כי היענות לדפוס תזונה מן הצומח באופן כללי, ללא הבחנה בין דפוס תזונה בריא או לא-בריא, לא נקשר עם הסיכון לגאוט (יחס סיכון של 1.02, רווח בר-סמך 95% של 0.89-1.17). עם זאת, דיאטה מן הצומח שאינה בריאה לוותה בסיכון מוגבר לגאוט (יחס סיכון של 1.17, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.33), בעיקר בנשים (יחס סיכון של 1.31, רווח בר-סמך 95% של 1.05-1.62). בנוסף, צריכה רבה יותר של דיאטה בריאה מן הצומח לוותה בסיכון מופחת לגאוט (יחס סיכון של 0.79, רווח בר-סמך 95% של 0.69-0.91).

עוד נמצא כי צריכת קבוצות מזון מסוימות, דוגמת דגנים מלאים, קפה ותה, מוצרי חלב, ובאופן לא-צפוי, מתוקים וקינוחים, נקשרו כל אחד בקשר הפוך עם היארעות גאוט. כל מנה יומית של דגנים מלאים לוותה בירידה של 7% בסיכון לגאוט (יחס סיכון של 0.93, רווח בר-סמך 95% של 0.89-0.97), כאשר צריכת קפה ותה לוותה בירידה של 5% בסיכון (יחס סיכון של 0.95, רווח בר-סמך 95% של 0.92-0.97), צריכת מוצרי חלב לוותה בירידה של 14% בסיכון (יחס סיכון של 0.86, רווח בר-סמך 95% של 0.82-0.90) ומנה יומית של מתוקים או קינוחים לוותה בירידה של 9% בסיכון לגאוט (יחס סיכון של 0.91, רווח בר-סמך 95% של 0.87-0.96).

מנגד, צריכת מיצי פירות (יחס סיכון של 1.06, רווח בר-סמך 95% של 1.0-1.13), משקאות ממותקי סוכר (יחס סיכון של 1.16, רווח בר-סמך 95% של 1.07-1.26) ודגים (יחס סיכון של 1.26, רווח בר-סמך 95% של 1.09-1.44) לוו בסיכון מוגבר לגאוט.

החוקרם מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהמלצות התזונתיות הנוכחיות להגדלת צריכת מוצרי מזון בריאים מן הצומח והפחתת צריכת מוצרי מזון פחות בריאים על-מנת להפחית את הסיכון לגאוט.

JAMA Netw Open, May 2024

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השפעה שלילית של דיכאון על תגובה לטיפול בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי

    השפעה שלילית של דיכאון על תגובה לטיפול בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי

    בחולים עם אבחנה של ספונדילוארתריטיס אקסיאלי ותסמיני דיכאון בדרגה בינונית-עד-חמורה תועדו סיכויים נמוכים יותר להשגת פעילות מחלה נמוכה ומחלה לא-פעילה לאחר התחלת טיפול סיסטמי, בהשוואה לחולים עם המחלה הריאומטית וללא תסמיני דיכאון או עם תסמיני דיכאון קלים בלבד, כך על-פי תוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת RMD Open. המחקר התצפיתי נועד לבחון את ההשפעה של […]

  • ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology עולה כי ללופוס עורי השפעה משמעותית על איכות החיים של החולים, באופן בלתי-תלוי ומצטבר בחולים עם SLE (או Systemic Lupus Erythematosus), עם עליה בדיווחים אודות הפרעות בבריאות הנפשית ומוגבלות חברתית. במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של אבחנה של לופוס עורי על […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי-סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי-סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי-סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל-100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

  • האם תסמונת תעלה קרפאלית הינה סמן מוקדם לדלקת מפרקים שגרונית?

    האם תסמונת תעלה קרפאלית הינה סמן מוקדם לדלקת מפרקים שגרונית?

    תסמונת תעלה קרפאלית נפוצה כפליים בחולים לפני אבחנה של דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) בהשוואה לאלו ללא דלקת מפרקים שגרונית, רמז לכך שתסמונת תעלה קרפאלית הינה סמן מוקדם אפשרי של הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Arthritis Care & Research. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על פרויקט Rochester Epidemiology Project, […]

  • טיפול ב-Apremilast מפחית מסת שומן ופעילות מחלה בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית

    טיפול ב-Apremilast מפחית מסת שומן ופעילות מחלה בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית

    טיפול ב- Apremilast(אוטזלה) במשך שנה אחת הפחית משמעותית שומן בטני ושמר על מסת גוף רזה בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית, לצד שיפור משמעותי בפעילות המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Journal of Rheumatology. באלו עם השמנת-יתר תועדה הירידה המשמעותית ביותר במסת השומן. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי, לא-אקראי, במטרה לבחון את ההשפעות של טיפול […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

  • שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית חוזק השריר נמוך משמעותית בהשוואה לביקורות בריאות תואמות, כאשר בנשים תועד מצב תזונתי גרוע במיוחד בכל הנוגע למסת גוף ללא שומן ומסת שריר, לצד היארעות גבוהה יותר של סרקופניה, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת להשוואת המצב התזונתי של 80 מבוגרים עם מחלת […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך