רמות מוגברות של ויטמין D עשויות למנוע מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול בקרב אוכלוסיות אירופאיות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים בבעלי חיים מצאו כי ויטמין D עשוי להביא לשינויים בתהליכים דלקתיים ופיברוזיס בכבד ולשפר את תגובת הכבד לאינסולין. יתרה מזאת, מספר מחקרים מצאו קשר הפוך בין רמות 25-Hydroxyvitamin D ובין מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול.
כעת ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין רמות ויטמין D בדם ובין מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול על-סמך נתונים מקבוצת SUNLIGHT (79,366 חולים), מטה-אנליזה של GWAS (1,483 מקרים ו-17,781 ביקורות), קבוצת FinnGen (894 מקרים ו-217,898 ביקורות) ו-UK Biobank (275 מקרים ו-360,919 ביקורות). הם בחנו מספר וריאנטים גנטיים בלתי-תלויים להערכת הקשר בין רמות ויטמין D בדם ובין מחלת כבד שומני.
מהנתונים עולה קורלציה בין רמות ויטמין D בדם ובין מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ואנזימי כבד מסוימים כאשר הדפוס הגנטי זיהה קשר בין רמות ויטמין D גבוהות יותר ובין סיכון מופחת למחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול. יתרה מזאת, לכל עליה של סטיית תקן אחת בצפי רמות ויטמין D בדם, יחס הסיכויים המשולב למחלת כבד שומני עמד על 0.78 (רווח בר-סמך 95% של 0.69-0.89).
מהערכת אנזימי הכבד עלה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין רמות פוספטזה בסיסית (p=0.03), אך לא עם רמות ALT או AST.
ממצאי המחקר מעידים על קורלציה גנטית הפוכה בין רמות ויטמין D בדם עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול ואנזימי כבד מסוימים וקשר הפוך בין הצפי הגנטי לרמות ויטמין D עם הסיכון למחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול באוכלוסיות אירופאיות. ממצאים אלו מעלים את האפשרות כי ויטמין D משחק תפקיד במניעת מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ודרושים מחקרים נוספים בנושא.
Clinical Gastroenterology and Hepatology 2022
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!