Hip

שילוב סידן עם ויטמין D אינו מקטין את הסיכון לשבר ירך או סיכון לסרטן מעי גס ורקטום (New England Journal of Medicine)

מתוצאות מחקר חדש, המפורסמות בגליון 16 בפברואר של NEJM עולה כי שילוב תוספי ויטמין D עם סידן בנשים לאחר מנפאוזה ובקשישות, אמנם משפר את צפיפות העצם, אך אינו מקטין את הסיכון לשבר בירך ומגביר את הסיכון לאבני כליות. ניתוח שני של הנתונים הראה כי השילוב לא הקטין את הסיכון לסרטן המעי הגס והרקטום (CRC), אך החוקרים חושבים שייתכן והתוצאות נבעו מתקופת המעקב הקצרה ו/או מינון בלתי-מספיק.

עדיין קיימת מחלוקת באשר ליעילות שילוב סידן עם ויטמין D למניעת שברים בירך ובאזורים אחרים, בנשים בריאות לאחר מנפאוזה. בשני מחקרים שנערכו לאחרונה נראה כי סידן עם ויטמין D (1,000 מ”ג סידן ו-800 IU של Vitamin D3) לא הקטין את הסיכון לשברים, שאינם שברי חוליות, בנשים מבוגרות.

במחקר השתתפו 36,282 נשים לאחר מנפאוזה, בגילאי 50-79. הנשים חולקו באקראי לטיפול ב-1,000 מ”ג סידן בצורת Calcium-Carbonate עם 400 IU ויטמין D3 ביום, או פלסבו. במהלך תקופת מעקב של 7 שנים, נבדקו הנשים לשברים וצפיפות עצם.

בהשוואה למטופלות פלסבו, שילוב סידן עם ויטמין D לווה בצפיפות עצם בירך גבוהה יותר ב-1.06% (P<0.01). בהתבסס על ניתוח התוצאות, חושב Hazard Ratio למטופלות סידן + ויטמין D של 0.88 לשברי ירך (95% CI = 0.72-1.08), 0.90 לשברי עמ”ש (95% CI = 0.74-1.10), ו-0.96 לשברים בכלל (95% CI = 0.91-1.02).

עם זאת, מטופלות סידן+ויטמין D היו בסיכון מוגבר לאבנים בכליות (HR=1.17, 95% CI = 1.02-1.34). צמצום נתונים מנשים שלא נענו לטיפול במחקר הביא לירידה ב-HR עבור שברים בירך ל-0.71 (95% CI = 0.52-0.97).

מגבלות המחקר כללו העדר נתונים על מינונים גבוהים יותר של ויטמין D ששימשו במחקר, מספר רב של נשים שלא הצליחו להיצמד לתכנית הטיפול, חוסר יכולת להבדיל בין השפעות בלתי-תלויות של סידן וויטמין D, משתתפות בשתי הקבוצות שהורשו ליטול מולטי-ויטמינים כמו גם סידן וויטמין D, וחוסר יכולת מספקת לזיהוי השפעות קטנות על מצמום הסיכון לשבר ירך.

בקרב נשים בריאות לאחר מנפאוזה, שילוב סידן עם ויטמין D הביא לשיפור קטן, אך משמעותי, בצפיפות העצם בירך, לא הקטין משמעותית את הסיכון לשבר ירך, והעלה את הסיכון לאבנים בכליות. למרות העדר ההשפעה הסטטיסטית , שלפיו אין לטפל בסידן עם ויטמין D בנשים עם רמות סידן גבוהות. הממצאים מעידים על אפקט חיובי של שילוב סידן עם ויטמין D על בריאות העצם בנשים לאחר מנפאוזה.

במאמר מערכת נכתב כי המחקר נערך היטב, אך התוצאות הותירו שאלות רבות ללא מענה, בעיקר בשל מגבלות המחקר. ניתוח הנתונים של תת-קבוצה של נשים שנצמדו לפרוטוקול הטיפולי הראה כי שילוב סידן עם ויטמין D הביא לירידה בסיכון לשבר ירך.

בנוסף, נכתב כי נראה הגיוני להמליץ לנשים לצרוך את הרמות המומלצות של סידן וויטמין D ביום, דרך הדיאטה, תוספי מזון, או שניהם. אך יש מסר ברור אחד שילוב סידן עם ויטמין D לבדו אינו מספיק כדי להבטיח בריאות עצם אופטימלית. רופאים ומטופלים צריכים להיות מודעים לכך שאפילו אישה המטופלת בשילוב מתאים של סידן וויטמין D, עדויה מצויה בסיכון לשבר, בעיקר אם צפיפות המינרלים בעצם נמוכה או בנוכחות גורמי סיכון אחרים.

מניתוח נוסף של הנתונים עולה כי נמצא קשר בין צריכה מוגברת של סידן וויטמין D ובין ירידה בסיכון ל-CC והישנות פוליפים. עם זאת, חסרות עדויות לפיהן שילוב סידן עם ויטמין D יעיל במניעה הראשונית של CRC.

גידול CRC מפושט התפתח ב-168 נשים שטופלו בסידן עם ויטמין D, וב-154 מטופלות פלסבו (HR=1.08, 95% CI=0.86-1.34, P=0.51). מאפייני הגידול, תדירות בדיקות סקר ל-CRC ותסמינים בבטן היו דומים בשתי הקבוצות. לא נמצאה אינטראקציה משמעותית של הטיפול עם המאפיינים בתחילת המחקר.

שילוב יומיומי של סידן עם ויטמין D למשך 7 שנים לא הראה השפעה על שכיחות CRC בנשים לאחר מנפאוזה. הלטנטיות הארוכה הקשורה בהתפתחות CRC, יחד עם 7 שנות המחקר, עשויות לתרום להעדר הממצאים. מעקב נוסף יתרום להשפעות ארוכות הטווח של התערבות זו.

מגבלות המחקר כללו צריכה מוגברת של סידן וויטמין D בתחילת המחקר, מינוני סידן וויטמין D ששימשו לא היו מספיקים בכדי להראות אפקט מגן, חלק גדול מהנבדקים לא נצמדו לטיפול לכל אורך המחקר. הפרוטוקול הטיפולי לא דרש מהנבדקים לעבור בדיקות מעי, תיזמון מתן הטיפול ומשך המעקב.

התוצאות אינן תומכות בשימוש הכללי בשילוב סידן + ויטמין D, במטרה למנוע את התפתחות CRC.

במאמר מערכת נכתב על ההבדל בין נשים במחקר זה ובין אלו במחקרים אחרים, עם המלצה לבצע מחקר נוסף.

לפי הסיכום באשר לשימוש בשילוב ויטמין D עם סידן במניעת CRC, יש לבחון את הסיבוכים והסיכוי שהמינונים היו נמוכים מדי בכדי להשיג את האפקט הרצוי.

N Engl J Med. 2006;354:669–696, 750-754

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • כריתת אדרנל במקרים של MACS עשויה לשפר את איזון לחץ הדם

    כריתת אדרנל במקרים של MACS עשויה לשפר את איזון לחץ הדם

    בחולים עם אינסידנטלומה חד-צדדית של האדרנל עם MACS (או Mild Autonomous Cortisol Secretion), כריתת אדרנל מהווה התערבות נסבלת היטב ויעילה בהפחתת או הפסקת טיפול תרופתי לאיזון יתר לחץ דם, תוך שמירה על מדדי לחץ דם בטווח התקין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology. החוקרים השלימו את המחקר בבתי חולים […]

  • מהו המדד הטוב ביותר להערכת תנגודת לאינסולין בילדים עם השמנה?

    מהו המדד הטוב ביותר להערכת תנגודת לאינסולין בילדים עם השמנה?

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Endocrine Disorders מדווחים חוקרים מטורקיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדד HOMA-IR (או Homeostasis Model Assessment Insulin Resistance), QUICKI (או Quantitative Insulin-Sensitivity Check Index) ויחס גלוקוז/אינסולין בצום מנבאים טוב יותר עמידות לאינסולין מאשר מדד TyG (או Triglyceride Glucose Index) בילדים עם עודף-משקל או השמנת-יתר. המחקר הרטרוספקטיבי נועד לבחון […]

  • טיפול ניתוחי משפר תוצאות בקרב חולים עם קישיון מלא של המרפק

    טיפול ניתוחי משפר תוצאות בקרב חולים עם קישיון מלא של המרפק

    בחולים עם התגרמות הטרוטופית חמורה סביב המרפק עם קישיון של המרפק תועדה תועלת להתערבות ניתוחית בשילוב עם תכנית שיקום, כאשר למעלה מ-75% מהחולים שמרו על טווח תנועה של לפחות 100 מעלות לאחר שנתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Orthopedic Surgeons. במסגרת המחקר בחנו החוקרים באופן רטרוספקטיבי את […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • טיפול ב-Rifaxmin-Alpha בחולים עם שחמת כבד עשוי להפחית את הפניות לטיפול רפואי ואנצפלופתיה כבדית

    טיפול ב-Rifaxmin-Alpha בחולים עם שחמת כבד עשוי להפחית את הפניות לטיפול רפואי ואנצפלופתיה כבדית

    מנתונים שפורסמו בכתב העת United European Gastroenterology Journal עולה כי מתן Rifaxmin-Alpha למניעה שניונית בחולים עם שחמת כבד ואנצפלופתיה כבדית הובילה לירידה משמעותית בפניה לשירותים רפואיים, כולל הפחתת אשפוזים וביקורים במרפאות חוץ, עם פחות אירועי אנצפלופתיה כבדית וללא שינויים משמעותיים בהוצאות טיפול רפואי. מחקר העוקבה מבוסס על נתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות בין מרץ 2010 ועד […]

  • טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    מתוצאות מחקר PLATO-ACT4 שפורסמו בכתב העת The Lancet Oncology עולה כי בחולים עם ממאירות פי טבעת בשלב מוקדם שקיבלו טיפול כימו-קרינתי במינון מופחת תועדו שיעורי תגובה קלינית מלאה גבוהים יותר לאחר שישה חודשים, לצד פחות רעילות חדה, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של טיפול קרינתי עשוי להוביל […]

  • האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    ניטור תסמינים מרחוק באמצעים אלקטרוניים להערכת תוצאים לפי דיווח מטופלים לווה בהפחתת היקף האשפוזים בשיעור של 19% לאחר שלושה חודשים ובהיקף של 13% לאחר שישה חודשים בחולים עם מחלה ממארת תחת טיפול סיסטמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. התועלת של אמצעי ניטור מרחוק תועדה במגוון אוכלוסיות חולים, כולל אלו המתגוררים […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך