במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נוכחות נגיף פפילומה אנושי (Human Papillomavirus, או HPV) מזן בסיכון גבוה הינה גורם פרוגנוסטי חשוב מאוד בנשים עם סרטן צוואר הרחם לאורך 15 שנים לאחר האבחנה.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לזיהוי נגיף HPV בבדיקת PCR בנשים עם סרטן פולשני של צוואר הרחם חשיבות פרוגנוסטית רבה, אך מחקרים קודמים לא השלימו ריצוף רנ”א של הנגיף. כעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין הזיהום הנגיפי ובין הפרוגנוזה של נשים עם סרטן צוואר הרחם כאשר כוללים בניתוח הנתונים ריצוף של הנגיף ומעקב ארוך טווח.
החוקרים בחנו 392 מבין 2,845 מקרים של סרטן פולשני של צוואר הרחם שהיו שליליים לנגיף HPV בבדיקת PCR והשלימו ריצוף רנ”א. הריצוף הוביל לזיהוי 169 מקרים נוספים כחיוביים לנגיף HPV. כל הנשים היו במעקב ממועד האבחנה ועד סוף שנת 2016, הגירה, או תמותה, לפי המוקדם מבין אלו.
התוצא העיקרי של המחקר היה תמותה מכל-סיבה עד סוף שנת 2016. החוקרים חישבו את שיעורי ההישרדות היחסית המצטברים לאורך חמש שנים בהשוואה לנשים באוכלוסייה הכללית והשלימו ניתוח סטטיסטי להערכת עודף הסיכון לתמותה מכל-סיבה לפי זיהום בכל אחד מבין 13 הזנים האונקוגניים ביותר של HPV בגידול.
יחסי ההישרדות היחסית המצטברים לאחר חמש שנים עמדו על 0.45 (רווח בר-סמך 95% של 0.39-0.51) בנשים שליליות לנגיף HPV מזן בסיכון גבוה ועל 0.74 (רווח בר-סמך 95% של 0.72-0.75) בנשים חיוביות לנגיף HPV מזן בסיכון גבוה. הממצאים תורגמו לירידה מובהקת סטטיסטית של 43% בסיכון לתמותה עודפת בנשים חיוביות לנגיף HPV בסיכון גבוה, בהשוואה לנשים שליליות לנגיף HPV.
החוקרים לא זיהו קשר בין קבוצת הסיכון של נגיף HPV או מספר זיהומי HPV ובין הפרוגנוזה של נשים אלו.
ממצאי המחקר מעידים כי נוכחות זן בסיכון גבוה של נגיף HPV הינו גורם פרוגנוסטי הרבה יותר חשוב מגורמים רבים אחרים בנשים עם סרטן צוואר הרחם.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!