Interv. Cardiology

נכנס לכם ללב: ה”דלק” שישמור על בריאות הלב – מאמר אורח מאת פרופ’ סער מנחה, מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית, מרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)

המפגשים המשפחתיים הרבים בחג, אשר לוו בארוחות עתירות שומנים ופחמימות, המצות, הנאכלות כמעט ללא הגבלה כמו חטיף, החופשות בחו”ל והמנגלים עתירי השומן בסיום החג – כל אלה אמנם כבר מאחורינו אבל הגוף שלנו עוד זוכר. זו הזדמנות טובה לעשות מעשה, לשנות את הצורה בה אנחנו מתדלקים את הגוף שלנו ולחשב מסלול מחדש בכל הנוגע לתזונה שלנו.

פרופ’ סער מנחה, מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית במרכז הרפואי שמיר, אסף הרופא מסביר: “בעבודה היומיומית שלי, אני מטפל בעורקים המספקים דם ללב ובשל הצטברות של כולסטרול בדפנות העורק נוצרת בהם הצרות אשר לעיתים מובילה להתקף לב. אנחנו עושים עבודה מצויינת בטיפול בעורקים, קיימות טכנולוגית יעילות אשר שומרות על העורקים פתוחים אך אנחנו בעצם לא מטפלים במחלה עצמה, בגורמים שהביאו להצטברות הכולסטרול. לכן, חשוב להכנס לשגרה חדשה שמתמקדת במניעה. כמו שלא נכניס שמן או דלק לא מתאימים לרכב, כך יש להקפיד על  המזון והדיאטה אשר יכולים לשמור על הלב שלנו.

הדיאטה אשר נבדקה במחקרים רבים ומומלצת על ידי איגודים מקצועיים היא דווקא הדיאטה הים-תיכונית שמקורה באגן הים-התיכון- כרתים ויוון. תזונה זו מתבססת על מזון לא מעובד, ירקות, פירות, קטניות, לחם מלא וכמובן- שמן זית.  וכן דגים ובשר עוף בכמות מתונה. תזונה זו, הוכחה במספר מחקרים גדולים כמסייעת לאיזון לחץ דם וסוכרת ולמניעת השמנה.

המזון שאנחנו אוכלים היום עובר ברובו תהליכים רבים שמטרתם שימור והארכת חיי המדף. המזונות המוכנים מכילים כמויות גדולות של מלח, סוכר ושמן וערכם התזונתי נמוך. במוצר מעובד כזה יהיו הרבה רכיבים לא מזוהים על האריזה. לעומת זאת, המזון בצורתו הקרובה ביותר למצבו הטבעי, הבסיסי והטרי, עשיר ביתרונות תזונתיים במחיר קלורי נמוך. כך נרוויח מיתרונותיו ולא נשלם מחיר קלורי ובריאותי על מוצר פחות בריא.

מהם היתרונות של כל מרכיב תזונתי במניעת טרשת ואירועי לב?

מים: רבות נכתב ונאמר לגבי הסיכונים הכרוכים בשתיית שתיה ממותקת, בעיקר בהקשר של מחלת הסוכרת אשר מהווה גורם סיכון משמעותי למחלות לב. גוף האדם בנוי ממים ולכן עדיף להזין אותו במים. מעבר ליתרונות הבריאותיים של העדפת מים על שתייה ממותקת, שתיה מגבירה את תחושת השובע ומסייעת לירידה במשקל.

ירקות ופירות טריים: מחקרים הוכיחו כי צריכת ירקות ופירות טריים קשורה בירידה בסיכון למחלות לב. הם מכילים נוגדי חמצון, נוגדי דלקת ונוגדי קרישה. הסיבים, הויטמינים והמינרלים מסייעים בויסות לחץ הדם והסוכר בדם ומשם המרחק למניעת מחלות קצר. מומלץ להשתמש בפירות והירקות בצורתם הטבעית על מנת לשמר את תכונותיהם ובמקרים בהם יש צורך להגביל את כמות הסוכר-להעדיף ירקות על פירות (אשר עתירים יותר בפחמימות)

דגנים מלאים: רובנו אוהבים לחם ומאכלים המבוססים על בצק. אם נבחר לאכול מזון העשוי מבצק ונרצה בכל זאת לדאוג ללב שלנו, נעדיף מוצרים אשר כוללים דגנים מלאים. זהו דגן המכילאת כלל רכיבי הגרעין כמו למשל אורז מלא, חיטה מלאה, כוסמין, שיפון ועוד. דגנים אלה מכילים כמות גדולה של סיבים המסייעים בתחושת השובע, מכילים שומנים בעלי השפעה חיובית על כלי הדם ולחץ הדם ובעיקר משפיעים לטובה על רמות הכולסטרול ופינוי כולסטרול מהדם.

אגוזים ושקדים: הללו נתפסים כמזונות עתירי שומן ולכן קצת קשה להבין כיצד הם תורמים לירידה בסיכון לאירועי לב. ראשית, מחקרים הראו כי למרות תכולת השומן הגבוה יחסית, החלפה של חטיף על בסיס פחמימה בשקדים ללא מלח (כ-40 גר’) הביא דווקא לירידה בהיקף הירכיים ובשומן הבטני. ממצאים דומים נרשמו בשימוש באגוזי מלך אך לא עם אגוזי קשיו או לוז. האגוזים עשירים בשומן בלתי רווי, באגוזי מלך יש למשל חומצת שומן אלפא-לינולאית (ממשפחת האומגה -3 המוכרת בשל התכולה הגבוהה שלה בדגים). מעבר לשומן “טוב”, אגוזים ושקדים מכילים גם סיבים תזונתיים אשר הוזכרו לעיל וכן אשלגן, מגנזיום וחומרים נוספים אשר ממקמים אותם במקום גבוה ברשימה של “דלק טוב ללב”. המלצה פשוטה- החליפו חטיף או נשנוש אחה”צ במנה קטנה של אגוזי מלך או שקדים, וכבר עשיתם שינוי חשוב.

שינוי תזונתי מתחיל בצעדים קטנים ובהדרגה. התייחסו לגוף וללב בכבוד והערצה ותנו להם  את הדלק הדרוש להם. אל תשכחו גם לשלב פעילות גופנית!

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בקרב מבוגרים עם היסטוריה של סיגריות אלקטרוניות ייתכן סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב, ללא תלות בשימוש מקביל בסיגריות, נרגילות, או סיגריות ללא-עשן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד מחקרים מצביעים על סיכון לנזקים משנית לשימוש בסיגריות אלקטרוניות ומעידים כי אלו אינן בטוחות לשימוש […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • הבטיחות והיעילות של Apixaban במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות (Int J Cardiol)

    הבטיחות והיעילות של Apixaban במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות, טיפול ב-Apixaban (אליקוויס) אינו-נחות לעומת אנטגוניסטים לוויטמין K במניעת אירועים מוחיים או תרומבואמבוליזם ורידי, לצד שיעור דומה של אירועי דמם מג’ורי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות […]

  • חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית סיכון מוגבר למיוקרדיטיס, בפרט מקרים חמורים של דלקת שריר הלב, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, גם שני עשורים לאחר האבחנה של מחלת המעי, אם כי הסיכון האבסולוטי נמוך, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. מחקרים קודמים הציעו כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית ייתכן סיכון מוגבר […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אלגוריתם מבוסס בינה מלאכותית לזיהוי אי-ספיקת לב במהלך בדיקה גופנית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אלגוריתם מבוסס בינה מלאכותית לזיהוי אי-ספיקת לב במהלך בדיקה גופנית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור אלגוריתם בינה מלאכותית לזיהוי אי-ספיקת לב במהלך בדיקה גופנית שגרתית. המערכת נועדה לזהות במהירות מקטע פליטה נמוך במהלך הבדיקה הגופנית של המטופלים. האלגוריתם מבוסס בינה מלאכותית (Eko Low EF AI) פותח בשיתוף פעולה של מאיו קליניק עם Eko Health ומיועד לשימוש עם פלטפורמת זיהוי […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • חרדה ודיכאון מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    חרדה ודיכאון מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בנשים צעירות עם אבחנה של חרדה או דיכאון סיכון גבוה יותר משמעותית להתפתחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, דוגמת יתר לחץ דם, היפרליפידמיה וסוכרת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American College of Cardiology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 71,214 מבוגרים ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם בתחילת הדרך, כולם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה