Knee

מנח varus כרוך בסיכון מוגבר לאוסטאוארתריטיס (מתוך ה- Annals of the Rheumatic Diseases)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר חדש שפורסם בירחון Annals of the Rheumatic Diseases,עולה כי אלו עם מנח ברכיים בצורת varus (ברכיים הפונות החוצה), אך לא אלו עם valgus (ברכיים הפונות פנימה), הינם בעלי סיכון מוגבר לפתח אוסטאוארתריטיס של הברך.

לדברי החוקרים, דלקת פרקים קיימת מוחמרת כאשר מפרקי בצורת varus או valgus נושאים משקל עודף.

אוסטאוארתריטיס כרוכה בהידרדרות סחוס המפרק, המביאה לכאב ולעתים לנכות, כאשר אוסטאוארתריטיס של הברך משפיעה על 6.1% מן המבוגרים מעל גיל 30 שנים.

מנחי varus ו valgus, מגבירים עומס טיביו-פמורלי מדיאלי ולטרלי, בהתאמה.  במחקרים קודמים, הודגם קשר בין מנחי ברך לא תקינים ובין התפתחות אוסטאוארתריטיס, אולם לא הודגם קשר ברור להיארעות אוסטאוארתריטיס.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק האם מנח הברך משפיע על הסיכון להתפתחות אוסטאוארתריטיס חדשה, וכן על הסיכון להתקדמות מחלה קיימת.

במחקר הנוכחי נבדקו 2,713 משתתפים בני 50 עד 79 שנים, אשר סבלו מארתריטיס או היו בסיכון מוגבר להתפתחות מצב זה עקב עודף משקל, ניתוח ברך בעברם או פגיעת ברך בעברם.

במסגרת המחקר נכללו צילומי גפה תחתונה מלאים מן הירך ועד הקרסול בכדי להעריך את מנח הברך וצילומי ברך בתחילת המחקר ולאחר 30 חודשים.  Varus הוגדר כזווית של 178 מעלות ומטה בין הירך והשוק, ואילו valgus הוגדר כזווית של 182 מעלות ומעלה.

בתחילת המחקר, אוסטאוארתריטיס הודגמה ב- 1,307 ברכיים (950 משתתפים).  מתוך הברכיים שהודגם להן אוסטאוארתריטיס בתחילת המחקר, 58% היו בעלות מנח varus, ו 18% היו במנח valgus.  מתוך הברכיים ללא אוסטאוארתריטיס בתחילת המחקר, 41% היו בעלות מנח varus, ו 19% היו במנח valgus.

החוקרים מצאו כי מנח varus נקשר בסיכון מוגבר פי 1.49 להתפתחות אוסטאוארתריטיס (95% CI, 1.06 – 2.10).  לא הודגם סיכון מוגבר במנח valgus. 

בקרב 1,307 הברכיים עם אוסטאוארתריטיס בתחילת המחקר, מנח varus היה כרוך בסיכון מוגבר להתקדמות אוסטאוארתריטיס מדיאלית (יחס סיכויים מותאם 3.59; 95% CI, 2.62 – 4.92) וסיכון מופחת להתקדמות לטרלית.  מנח valgus היה כרוך בסיכון מוגבר להתקדמות לטרלית (יחס סיכויים מותאם 4.85; 95% CI, 3.17 – 7.42) וסיכון מופחת להתקדמות מדיאלית.

החוקרים מציינים כי ממצאיהם אינם מפתיעים מבחינה ביומכנית.  לדבריהם, מקור מנח לא תקין של הברך נובע מגורמים גנטיים, התפתחותיים או טראומטיים, אולם ללא קשר לגורם, שני המנחים הבלתי תקינים מעלים את הסיכון להתקדמות אוסטאוארתריטיס.

התוצאות תומכות ביצירת אמצעים חדשים לשיפור חלוקת עומס טיביופמורלי ובברכיים במנח לא תקין.

בין מגבלות המחקר יש לציין העדר יכולת לקבוע גורמים שהביאו לאוסטאוארתריטיס מלכתחילה, וכן הקושי לקבוע שינויים במנח הברך לאורך המחקר.  בנוסף, נבדקים שלא השלימו את כל תקופת המעקב היו בעלי BMI גבוה יותר, עובדה שיכולה הייתה להשפיע על תוצאות המחקר.

Ann Rheum Dis

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אבחנה של שבר מובילה נשים רבות להשלים בדיקת צפיפות עצם

    אבחנה של שבר מובילה נשים רבות להשלים בדיקת צפיפות עצם

    חלק גדול מהנשים סביב תקופת המנופאוזה ולאחר-מנופאוזה הביעו נכונות להשלים הערכה לאוסטיאופורוזיס, בפרט נשים בגיל מתקדם, אלו עם היסטוריה של שברים וציונים גבוהים יותר בהערכת הסיכון שלהן לאוסטיאופורוזיס, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת BMC Primary Care. מחקר החתך מבוסס על נתונים משאלונים ונועד לקבוע גורמים המשפיעים על נכונות נשים סביב-מנופאוזה ולאחר-מנופאוזה להשלים בדיקת צפיפות […]

  • עייפות עשויה להישאר לאורך שנה לאחר אירוע איסכמי חולף

    עייפות עשויה להישאר לאורך שנה לאחר אירוע איסכמי חולף

    עייפות הינה תלונה נפוצה לאחר אירוע איסכמי חולף (Transient Ischemic Attack, או TIA) כאשר למעלה ממחצית מהחולים מתלוננים על עייפות למשך עד שנה לאחר האירוע, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. היסטוריה של חרדה או דיכאון הייתה נפוצה כפליים בחולים עם עייפות, בהשוואה לאלו ללא תלונה זו. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי נערך בבית […]

  • סיכון מוגבר לנזק מפרקי היקפי בשמאליים עם דלקת מפרקים פסוריאטית

    סיכון מוגבר לנזק מפרקי היקפי בשמאליים עם דלקת מפרקים פסוריאטית

    בחולים שמאליים עם דלקת מפרקים פסוריאטית תועד סיכון מוגבר לנזק היקפי בבדיקות הדמיה, בפרט בידיים, עם השפעה גדולה יותר בצד שמאל, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם Spondyloarthritis Research and Treatment Network. המחקר מבוסס על נתונים אודות 359 חולים (57% גברים) עם דלקת מפרקים פסוריאטית שהיו במעקב לאורך חציון של 14 שנים. בתחילת […]

  • חיסון חדש כנגד מחלת ליים יעיל בקבוצות גיל שונות

    חיסון חדש כנגד מחלת ליים יעיל בקבוצות גיל שונות

    חיסון ניסיוני כנגד מחלת ליים  (Lyme Borreliosis), VLA15, נמצא בטוח, נסבל היטב ואימונוגני במטופלים בגילאי 5-65 שנים, כאשר בילדים ומתבגרים תועדו תגובות משמעותיות יותר מאשר במבוגרים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Infectious Diseases. החוקרים בחנו את הבטיחות והאימונוגניות של החיסון הניסיוני VLA15, אשר ניתן במשטרי חיסון שונים, במסגרת מחקר בשלב 2 שנערך […]

  • מחלות רקע רבות עשויות להשפיע משמעותית על הפרוגנוזה של סקלרודרמה

    מחלות רקע רבות עשויות להשפיע משמעותית על הפרוגנוזה של סקלרודרמה

    במאמר שפורסם בכתב העת ACR Open Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי בחמישית מהחולים עם סקלרודרמה ישנן מחלות רקע רבות, בעיקר מחלות לב וכלי דם וגורמי סיכון משמעותיים למחלות לב וכלי דם. נוכחות מחלות רקע רבות מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים והפרעה בתפקוד הגופני. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות וההשפעה […]

  • קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    שימוש בקנאביס רפואי לווה בשיפור משמעותי באיכות החיים הקשורה לבריאות בקרב חולים עם מחלות כרוניות, לרבות הקלה בכאב כרוני, עייפות, הפרעות שינה, חרדה ודיכאון – כך עולה ממחקר פרוספקטיבי רחב היקף שפורסם בכתב העת PLoS One. מחקר QUEST הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, שכלל 2000 מבוגרים (גיל ממוצע של 50 שנים, 63% נשים) עם מחלות כרוניות […]

  • מה בין רמות טסטוסטרון ובין אוסטיאוארתריטיס של הברכיים בגברים ובנשים?

    מה בין רמות טסטוסטרון ובין אוסטיאוארתריטיס של הברכיים בגברים ובנשים?

    רמות טסטוסטרון גבוהות יותר מלוות בשכיחות נמוכה יותר של אוסטיאוארתריטיס של הברך בבדיקות הדמיה וסיכון מופחת לכאב ברכיים כרוני בנשים אך לא בגברים, כך עולה מתוצאות מחקר פרוספקטיבי מבוסס-אוכלוסייה, שפורסמו בכתב העת Osteoarthritis and Cartilage. החוקרים השלימו את המחקר להערכת הקשר בין רמות טסטוסטרון כולל וחופשי ובין הימצאות והיארעות אוסטיאוארתריטיס הדמייתי של הברך והימצאות כאב […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך