Leukemias

הרצאתו של ד"ר דלי נג'יב מכנס סל הבריאות 2018 : Venclexta לטיפול ב-CLL

ההרצאה מתוך כנס סל הבריאות שהתקיים ב- 12/9/17 :

לאחר סקירה קצרה על הממאירויות ההמטולוגיות (הנחלקות ל-Myloid ו-Lymphoid) וה-CLL (ר"ת של Chronic Lymphoid Leukemia) שהיא הלוקמיה השכיחה ביותר,

ד"ר נג'יב מסביר כי בחולי CLL בשלבי מחלה של עד שלב 3 הגישה היא מעקב בלבד. בחולים בשלב 4 ו-5 שמאופיינים עם אנמיה או תרומבוציטופניה, או הגדלה של איברים או קשרי לימפה, יש צורך לטפל כיוון שהפרוגנוזה ללא טיפול לא טובה.

עד לפני עשור הטיפול היה כימותרפי בלבד. בשנים האחרונות התווספו טיפולים של נוגדן חד שבטי, שהוותיק שבהם הוא ריטוקסימאב, ואליו הצטרפו 2 נוגדנים נוספים שנעשה בהם שימוש וכולם נמצאים בסל. 

מנגנונים נוספים לטיפול הם באמצעות חסימת הרצפטור בטא של התאים (BCRI),  והקבוצה השלישית, משרה אפופטוזיס , ה- Venclexta, אשר מעכבת את החלבון האנטי-אפופטוטי, 2BCL-, אשר מבוטא ביתר על גבי תאי ה CLL, ובכך גורמת לאפופטוזיס של תאי הגידול.

ד "ר  נג'יב מעריך שהטיפול הביולוגי יחליף את הכימותרפיה בכל ה-CLL והלימפומות בעתיד הלא רחוק.  באשר ל- Venclexta, מראה ד"ר נג'ב את ההבדלים באינדיקציות המאושרות בין ישראל למדינות במערב: בארץ הטיפול מאושר לבעלי 17p deletion (הנחשבים לבעלי פרוגנוזה גרועה) ולאחר כישלון טיפול קודם ב- ibrutinib. לעומת זאת, באירופה, קנדה ואוסטרליה, הטיפול ניתן גם למי שאין לו 17p deletion (כלומר גם במחלה עם פרוגנוזה טובה יותר) לאחר טיפול קודם.

גם ההנחיות הבינלאומיות תומכות בשימוש ב- Venclextaבהתוויות רחבות יותר אותן מפרט ד"ר נג'יב, מאלה שמאושרות כיום בסל הבריאות הישראלי. ד"ר נג'יב מדגיש כי הפרוגנוזה של חולים שנכשלו בטיפול ב-ibrutinib היא גרועה, ולמעשה ה-Venclexta מהווה את החלופה היחידה שנותרה. נמצא כי טיפול מונותרפי עם Venclexta משיג שיעורי תגובה טובים, ושיפור בהישרדות, הן בחולים עם 17P Deletion והן ללא. מדובר על כ-80% מהמטופלים שהיו עם מחלה לא פעילה לאחר שנת טיפול, מה שמצביע על הצלחה טיפולית גבוהה ביותר.

ד"ר נג'יב מציין שהטיפול אמנם קשור לעלייה בסיכון לתופעת לוואי של נויטרופניה (כ-38%) אך שיעור נמוך (פחות מ-10%) של זיהומים.

הבקשה להרחבת הסל, מסביר ד"ר נג'ב,  היא מתן הטיפול ב- Venclexta גם לחולים ללא 17P Deletion לאחר כישלון טיפול קודם ב-BCRI או במקרה שיש התוויית נגד ל-BCRI , מכיוון שזו למעשה חלופת הטיפול האפקטיבית היחידה שנותרה לחולים אלה.

להרצאה המלאה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה