שתיית משקאות ממותקי-סוכר על-בסיס קבוע עלולה להוביל לעליה בסיכון לממאירות של הכבד ותמותה עקב מחלת כבד כרונית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כ-65% מהמבוגרים בארצות הברית צורכים כל יום משקאות ממותקי-סוכר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים והיארעות סרטן כבד ותמותה עקב מחלת כבד כרונית.
המחקר הפרוספקטיבי כלל 98,786 נשים לאחר-מנופאוזה בגילאי 50-79 שנים אשר נכללו במחקר Women’s Health Initiative בין 1993 ועד 1998 בארבעים מרכזים ברחבי ארצות הברית והיו במעקב עד תחילת מרץ בשנת 2020.
צריכת משקאות ממותקי-סוכר התבססה על שאלוני תזונה בתחילת המחקר. התוצאים העיקריים כללו את שיעורי היארעות סרטן כבד ואת שיעורי התמותה עקב מחלת כבד כרונית.
לאורך חציון מעקב של 20.9 שנים, 207 נשים אובחנו עם סרטן כבד ו-148 הלכו לעולמן עקב מחלת כבד כרונית.
בתחילת המחקר, 6.8% מהנשים צרכו משקה ממותק-סוכר אחד לפחות בכל יום ו-13.1% צרכו לפחות משקה אחד עם ממתיק מלאכותי בכל יום בביקורת לאחר שלוש שנים.
בהשוואה לצריכת עד שלוש משקאות ממותקי-סוכר בחודש, באלו שצרכו לפחות משקה אחד ביום תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לסרטן כבד (18.0 לעומת 10.3 מקרים ל-100,000 שנות-אדם; יחס סיכון מתוקן של 1.85, רווח בר-סמך 95% של 1.16-2.96) ותמותה עקב מחלת כבד כרונית (17.7 לעומת 7.1 מקרים ל-100,000 שנות-אדם; יחס סיכון מתוקן של 1.68, רווח בר-סמך 95% של 1.03-2.75).
בהשוואה לצריכה של עד שלושה משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכל חודש, באלו שצרכו לפחות משקה אחד עם ממתיק מלאכותי לא תועדו שיעורי היארעות מוגברים משמעותית של סרטן כבד (11.7 לעומת 10.2 מקרים ל-100,000 שנות-אדם; יחס סיכון מתוקן של 1.17, רווח בר-סמך 95% של 0.70-1.94) או תמותה עקב מחלת כבד כרונית (7.1 לעומת 5.3 מקרים ל-100,000 שנות-אדם; יחס סיכון מתוקן של 0.95, רווח בר-סמך 95% של 0.49-1.84).
החוקרים כותבים כי במידה ומחקרים נוספים יאשרו את תוצאות המחקר הנוכחי, אזי הגבלת צריכת משקאות ממותקי-סוכר עשויה להיות המלצה חשובה ברמת בריאות הציבור להפחתת היקף מחלות כבד.
JAMA, Aug 8, 2023
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!