Medical Technology

האם מינון נמוך של רוזיגליטזון/ מטפורמין מספיק למניעת סוכרת? (מתוך ה- Lancet)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון ה- Lancet ב- 2 ביוני, עולה כי מחצית מינון רוזיגליטזון (rosiglitazone) בשילוב עם מחצית מינון מטפורמין (metformin) מסייעים במניעת התקדמות למחלת סוכרת.

יש לציין את תזמונו יוצא הדופן של מחקר זה, שפורסם באותה תקופה בה מועלים חשדות לגבי הקשר שבין רוזיגליטזון ואוטם לבבי.

החוקרים מסבירים כי עיקר מטרתם הייתה לבדוק את יעילותם של מינונים מופחתים של תרופות מוכרות לסוכרת במניעת התפתחות מחלת הסוכרת, והמחקר כלל לא תוכנן להערכת תוצאות קרדיו-וסקולאריות.  הם מוסיפים כי שתי התרופות שנבחרו למחקר (רוזיגליטזון ומטפורמין) היו זמינות בגלולה יחידה ועל כן נעשה בהן שימוש, תוך מחשבה ששילוב כזה עשוי להגביר היענות לתרופות.

לדברי החוקרים, על אף ששינויים באורח החיים הינם יעילים מאוד במניעת התקדמות למחלת סוכרת בחולים עם סבילות לקויה לגלוקוז, קשה מאוד להטמיע אותם באוכלוסית היעד.  מחקרים קודמים שבדקו התערבויות פרמקולוגית במצבים כאלו, הדגימו יעילות טובה אך עם תופעות לוואי משמעותיות.

במחקר הנוכחי השתמשו החוקרים במינון קטן בחצי של שתי התרופות (רוזיגליטזון ומטפורמין) על מנת לשפר רגישות לאינסולין, הפחתת ייצור גלוקוז כבדי, ומניעת התקדמות לכדי המחלה עצמה.

במחקר הנוכחי מסוג מחקר ביקורת כפול סמיות, 207 נבדקים עם סבילות לקויה לגלוקוז נבחרו אקראית לפלצבו או לקבלת שילוב של רוזיגליטזון במינון 2 מ”ג ומטפורמין במינון 500 מ”ג פעמיים ביום לאורך משך מעקב חציוני של כ- 4 שנים.

מתוצאות המחקר עולה כי הופעת סוכרת עפ”י מדדי העמסת סוכר או שתי בדיקות סוכר בצום עם ערכים של מעל 126 מ”ג/ד”ל הייתה משמעותית נמוכה יותר בנבדקים שטופלו בשילוב התרופתי בהשוואה לקבוצת הביקורת (14% מול 39%) עם הפחתה של 66% בסיכון היחסי (p<0.0001) והפחתת הסיכון המוחלט ב- 26%.

70 נבדקים בקבוצת הטיפול (80%) נסוגו לסבילות תקינה לגלוקוז בתום המחקר, בהשוואה ל- 52 נבדקים (53%) בקבוצת הביקורת (p=0.0002).  הרגישות לגלוקוז נותרה ללא שינו בקבוצת המחקר, אולם פחתה בקבוצת הביקורת.  יחד עם זאת, תפקוד תאי ביתא נותר ללא שינוי בשתי הקבוצות.

מבחינת תופעות לוואי, היארעות מקרי שלשול עלתה משמעותית בקבוצת הטיפול בלבד, אולם לא הטדגמו סימנים של נפיחויות בקרסוליים, אגירת נוזלים, תסמינים גסטרואינטסטינליים נוספים, עלייה במשקל או היפוגליקמיה.

החוקרים מדגישים כי זהו מחקר קטן שנועד להדגים יעילות ולא בטיחות לטווח הארוך, כך שקשה להתייחס להשלכות השילוב התרופתי על תחלואה קרדיו-וסקולארית.

החוקרים מסיקים מממצאיהם כי שימוש בחצי מינון של תיאזולידינדיונים (thiazolidinediones) הינו היעיל והבטוח בעיקר בשילוב עם תרופות נוספות.

באשר לטענות נגד רוזיגליטזון בהקשר לסיכון מוגבר לאוטם לבבי, מציינים החוקרים חלופות אפשריות דוגמת פיוגליטזון (pioglitazone).

לדברי המומחים, המחקר הנוכחי הינו קטן מאוד, ומחקרים קודמים דנו בהשפעת היעילה של תרופות פומיות לסוכרת בשלבי טרום המחלה.  יחד עם זאת, הם מציינים כי ה- FDA אינו מתייחס לעיכוב התפתחות סוכרת כהתוויה הולמת למתן תרופות אלו.

הם מוסיפים, כי דחיית הופעת מחלת הסוכרת, אינה מועילה, אם הדבר מביא להשלכות קרדיו-וסקולאריות.  לטענתם, אין הוכחה לכך שמינון נמוך של רוזיגליטזון הינו בטוח.

עוד נטען כי אין זה מפתיע שלא הודגמו אירועים קרדיו-וסקולאריים קיצוניים כתוצאה משימוש בתרופה, היות ואוכלוסית המחקר הקטנה הייתה מלכתחילה בסיכון נמוך לתחלואה קרדיו-וסקולארית.  בנוסף, המחקר לא כלל מינונים גבוהים של אף אחת מהתרופות שנבדקו, כך שלא ברור האם מינון גבוה של תרופה יחידה עשוי להיות יעיל כמו שילוב של שני מינונים נמוכים.

במאמר נלווה למחקר הנוכחי נכתב כי העדר השפעה על תאי ביתא הינו ממצא מפתיע בהתחשב במחקרים אחרים שעסקו בתיאזולידינדיונים.  כמו כן מציינים הכותבים כי לא ניתן מידע באשר להשפעות המטבוליות ללא קשר לתרופה, והאם להשפעות אלו השלכות לטווח הארוך.

הכותבים קוראים להמשך מחקר בנושא כולל טיפול במינונים גבוהים על מנת לספק מידע רחב ככל הניתן באשר לטיפול במניעת התקדמות למחלת סוכרת.

The Lancet

The Lancet, comment

לידיעה ב- theheart

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • באחד מכל ארבעה חולים עם סוכרת מסוג 2 עמידה לטיפול ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם

    באחד מכל ארבעה חולים עם סוכרת מסוג 2 עמידה לטיפול ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם

    ברבע מהחולים עם סוכרת מסוג קשה לאיזון ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם, עם שכיחות גבוהה במיוחד עם גיל מתקדם, מדד מסת גוף נמוך יותר, מוצא היספאני/שאינו-לטיני, מספר גדול יותר של תרופות לאיזון לחץ הדם ושימוש בפיברטים, משככי כאב או תרופות חדשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

  • מדדים אקו-קרדיוגרפיים מנבאים תמותה בחולים עם תסחיף ריאתי

    מדדים אקו-קרדיוגרפיים מנבאים תמותה בחולים עם תסחיף ריאתי

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדדי RVGLS (או Right Ventricular Global Longitudinal Strain) ומדד RVOT VTI (או Right Ventricular Outflow Tract Velocity Time Integral) עשויים לנבא את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי עם תסחיף ריאתי. מדד RVGLS נקשר באופן […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

  • עדויות חדשות תומכות בתועלת ארוכת-טווח של השתלת איי לבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1

    עדויות חדשות תומכות בתועלת ארוכת-טווח של השתלת איי לבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1

    השתלת איי לבלב הדגימה תועלת משמעותית בהפחתת התמותה וסיבוכים אחרים בחולים עם סוכרת מסוג 1 לאורך חציון מעקב של למעלה מעשר שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. מהערכת פרופיל הבטיחות ארוך הטווח של הפרוצדורה עלה כי אין סיכון מוגבר לממאירות למרות טיפול לדיכוי חיסוני. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי, רב-מרכזי, נועד לבחון את […]

  • שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית חוזק השריר נמוך משמעותית בהשוואה לביקורות בריאות תואמות, כאשר בנשים תועד מצב תזונתי גרוע במיוחד בכל הנוגע למסת גוף ללא שומן ומסת שריר, לצד היארעות גבוהה יותר של סרקופניה, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת להשוואת המצב התזונתי של 80 מבוגרים עם מחלת […]

  • שונות נרחבת בשכיחות פטרת כף הרגל בילדים

    שונות נרחבת בשכיחות פטרת כף הרגל בילדים

    מסקירה שיטתית עולה כי שיעורי הימצאות פטרת כף הרגל (Tinea Pedis) בילדים נעה בין 0.03% ועד 15.6%, עם שונות דמוגרפית וגיאוגרפית ניכרת, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology. הגורם הנפוץ ביותר הוא דרמטופיטים, בפרט Trichophyton rubrum. להערכת שיעורי הימצאות פטרת כף הרגל בילדים בגילאי 0-19 שנים, החוקרים השלימו סקירה שיטתית של 29 מחקרים […]

  • חשש לקשר בין שימוש ב־Semaglutide לבין NAION – מחקר רב־מרכזי רחב

    חשש לקשר בין שימוש ב־Semaglutide לבין NAION – מחקר רב־מרכזי רחב

    רקע Semaglutide (שם מסחרי: Ozempic / Rybelsus), ממשפחת ה-GLP-1RA, הפכה לתרופה נפוצה בטיפול בסוכרת סוג 2 עקב יתרונותיה הקרדיו־כלייתיים. לאחרונה עלו דיווחים המצביעים על קשר אפשרי בין השימוש בתרופה זו לבין התפתחות Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy (NAION), סיבת עיוורון פתאומית נפוצה בקרב מבוגרים. מטרת המחקר לבדוק אם קיים קשר בין שימוש ב-semaglutide לבין הופעת […]

  • עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    בחולים עם טרשת נפוצה זוהה קשר בין מדדי מוגבלות גבוהים יותר ובין ריכוזים נמוכים יותר של וויטמין B6; עם זאת, אימוני סיבולת הובילו לעליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 בחולים עם מוגבלות חמורה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. מדגם המחקר כלל 106 חולים עם טרשת נפוצה שלקחו חלק […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך