Melanoma & BCC

האם תופעות לוואי לאחר טיפול במעכבי בקרה חיסונית מנבאות תגובה טובה יותר לטיפול בחולים עם מלנומה? (JAMA Dermatol)

בחולים שפיתחו תופעות לוואי עוריות על-רקע טיפול במעכבי בקרה חיסוני תועדו סיכויי הישרדות גבוהים יותר לאחר אבחנת מלנומה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במהלך העשור האחרון, מעכבי בקרה חיסונית הביאו למהפכה במפת הטיפול בחולים עם גידולים ממאירים מתקדמים. מעכבי בקרה חיסונית אלו עשויים להוביל לתופעות לוואי עוריות על-רקע פעילות מערכת החיסון.

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לקבוע אם נוכחות תופעות לוואי עוריות על-רקע טיפול במעכבי בקרה חיסונית מלווה בפרוגנוזה טובה יותר. לצורך כך, הם אספו נתונים מ-23 מחקרים שכללו בסך הכול 22,749 חולים שטופלו במעכבי בקרה חיסונית והשלימו סקירה שיטתית.

כל המחקרים הללו מצאו כי תופעות לוואי עוריות על-רקע חיסוני לוו בהישרדות כוללת טובה יותר (יחס סיכון של 0.61, רווח בר-סמך 95% של 0.52-0.72), כמו גם בשיעורי הישרדות ללא-התקדמות מחלה שהיו טובים יותר משמעותית (יחס סיכון של 0.52, רווח בר-סמך 95% של 0.41-0.65).

הפעלה חיסונית לא-מבוקרת בעקבות טיפול במעכבי בקרה חיסונית עשויה להוביל למכלול תופעות לוואי על-רקע חיסוני, כולל תופעות לוואי עוריות. לאור מנגנון הפעולה של תרופות אלו, סביר להניח כי הופעת תופעות לוואי על-רקע פעילות מערכת החיסון ילוו בפרוגנוזה טובה יותר.

בקרב חולים שפיתחו פריחה אקזמטוטית (יחס סיכון של 0.69, רווח בר-סמך 95% של 0.50-0.93), נגעים עוריים ליכנאודיים או דמויי ליכן פלנוס (יחס סיכון של 0.51, רווח בר-סמך 95% של 0.38-0.69), גרד ללא פריחה (יחס סיכון של 0.70, רווח בר-סמך 95% של 0.62-0.79), פסוריאזיס (יחס סיכון של 0.63, רווח בר-סמך 95% של 0.47-0.84), או ויטיליגו (יחס סיכון של 0.30, רווח בר-סמך 95% של 0.19-0.46) תועד ירון משמעותי מבחינת ההישרדות הכוללת, בהשוואה לחולים ללא תופעות לוואי עוריות על-רקע פעילות מערכת החיסון.

החוקרים מציינים כי ויטיליגו זוהה כתופעת הלוואי העורית אשר נקשרה בצורה המשמעותית ביותר עם פרוגנוזה חיובית. מהנתונים עולה כי ויטיליגו שיפר משמעותית את ההישרדות הכוללת, אך זוהי גם תופעת הלוואי העורית היחידה שנקשרה עם שיפור משמעותי בשיעורי הישרדות ללא התקדמות מחלה (יחס סיכון של 0.28, רווח בר-סמך 95% של 0.19-0.43).

ממצאים אלו היו עקביים במחקרים שונים, אזורים גאוגרפיים שונים וסוגים שונים של מעכבי בקרה חיסונית, למעט עדות לשיפור הישרדות ללא התקדמות מחלה עם תופעות לוואי עוריות בארצות הברית.

ממצאים אלו מציעים כי תופעות לוואי עוריות על-רקע חיסוני עשויות לשמש ככלי לחיזוי הפרוגנוזה של חולים תחת טיפול במעכבי בקרה חיסונית.

JAMA Dermatol, Sep 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (J Pediatr)

    אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (J Pediatr)

    הופעה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלת מעי דלקתית בגיל מבוגר יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת The Journal of Pediatrics. עם זאת, ביטויים אטופיים לרוב אינם מלווים בסיכון מוגבר למחלת המעי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת הקשר בין אטופיה ובין מחלת מעי דלקתית העלו […]

  • היעילות והבטיחות של Tildrakizumab בטיפול בפסוריאזיס רובדי של הקרקפת (J Am Acad Dermatol)

    היעילות והבטיחות של Tildrakizumab בטיפול בפסוריאזיס רובדי של הקרקפת (J Am Acad Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Tildrakizumab (אילומיה) מהווה טיפול יעיל כנגד פסוריאזיס של הקרקפת, ללא סוגיות בטיחות חדשות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פסוריאזיס של הקרקפת הינה מחלה נפוצה וקשה לטיפול. מטרתם במחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    בקרב חולים עם מלנומה, דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר לפרוגנוזה ירודה בטווח הארוך בחולים עם אבחנה של מלנומה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת CHEST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דום נשימה חסימתי בשינה הינו גורם סיכון חדש לפרוגנוזה שלילית בטווח הארוך בחולים עם מלנומה עורית.  עם […]

  • גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    לאחר אבחנה ראשונה של מלנומה פולשנית ראשונית, גיל מבוגר ומגדר זכרי הינם גורמי סיכון אפשריים לאבחנה של מלנומה נוספת בשלב מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העלייה החדה בהיארעות מלנומה עורית, לצד מספרים גדולים יותר של מלנומות המאובחנות בשלבים מוקדמים יותר ושיפור בטיפול במלנומה […]

  • תוצאות מאכזבות למשלב Rilzabrutinib עם סטרואידים במינון נמוך לטיפול בפמפיגוס (J Invest Dermatol)

    תוצאות מאכזבות למשלב Rilzabrutinib עם סטרואידים במינון נמוך לטיפול בפמפיגוס (J Invest Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Investigative Dermatology עולה כי מתן Rilzabrutinib בשילוב עם סטרואידים במינון נמוך לא הוביל להפוגה מלאה בחולים עם אבחנה חדשה או הישנות פמפיגוס. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ארוך-טווח בקורטיקוסטרואידים במינון גבוה בחולים עם פמפיגוס בדרגה בינונית-עד-חמורה כרוך בתופעות לוואי וטיפול ממוקד, דוגמת Rilzabrutinib (מעכב Bruton Tyroskine Kinase), […]

  • השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    איזוטרטינואין (רואקוטן) הינה נגזרת של רטינואידים (ויטמין A) המשמשת לטיפול באקנה וולגריס (Acne Vulgaris) קשה שלא הגיבה לקוי טיפול מוקדמים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף מחקר מה-JAMA Dermatology שעסק בהערכת הסיכון היחסי והמוחלט לאובדנות ולתחלואה נפשית בקרב המשתמשים באיזוטרטינואין, ומוסיף מהערותיו.

  • האם טיפול כימו-אימונותרפי קדם-ניתוחי משפר הישרדות חולים עם NSCLC? (מתוך JAMA Oncology)

    האם טיפול כימו-אימונותרפי קדם-ניתוחי משפר הישרדות חולים עם NSCLC? (מתוך JAMA Oncology)

    בהשוואה לטיפול כימותרפי, טיפול כימו-אימונותרפי קדם-ניתוחי הוביל לשיעורי הישרדות ללא-אירועים טובים יותר ושיעורי תגובה מלאה גבוהים יותר, אם כי לא תועד שיפור בהישרדות הכוללת של חולים עם סרטן ריאות לא-נתיח מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם ביטוי PD-L1 קטן מ-1%, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. מנהל המזון והתרופות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה