Metabolic Syndrome

לשמירה על כושר גופני תועלת קרדיווסקולרית גם אם אינה מלווה בירידה במשקל (JACC)

מחקר חדש המתפרסם ב-Journal of the American College of Cardiology עשוי לעודד לא מעט אנשים…ע”פ המחקר, פעילות גופנית, גם אם לא באה לידי ביטוי בירידה במשקל עדיין גורמת לשיפור במדדים מטבוליים ובירידה בסיכון ליתר לחץ דם, סינדרום מטבולי ופרמטרים נוספים.

במחקר השתתפו 3,148 אנשים בריאים שעברו 3 בדיקות רפואיות שכללו מבחן מאמץ באמצעות הליכון, מדידת BMI ומדידת אחוזי שומן גוף. במהלך 6 שנות מעקב לאחר הבדיקות הרפואיות נמצא ש-752 מטופלים פיתחו יתר לחץ דם (יל”ד), 426 סינדרום מטבולי ו-597 היפרכולסטרולמיה.

במטופלים ששמרו או שיפרו את רמת הכושר הגופני שלהם היה סיכון נמוך יותר של 26% ו-28% בהתאמה לפתח יל”ד, ו-42% ו-52% בהתאמה סינדרום מטבולי, ו-26% ו-30% בהתאמה להגיע לרמות מוגברות של LDL כולסטרול. הירידה בסיכון נמצאה גם לאתר התאמות של גורמי סיכון נוספים ורמות כושר גופני בסיסי בתחילת המחקר.

מטופלים שנעשו שמנים יותר במהלך המעקב (ע”פ מדידת אחוזי שומן) היו בסיכון מוגבר לפתח יל”ד (26%), סינדרום מטבולי (71%) והיפרכולסטרולמיה (48%), בהשוואה למשתתפים שירדו במשקל. תוצאות דומות היו גם במדידת מצב ההשמנה ע”פ BMI .

שיפור ביחידת מידה אחת של כושר גופני הייתה קשורה לסיכון נמוך ליל”ד (7%), סינדרום מטבולי (22%) והיפרכולסטרולמיה (12%), בעוד שעלייה באחוז אחד בשומן גוף הייתה קשורה בהתאמה לעלייה בסיכון של 4% , 10% ו-5% ליל”ד, סינדרום מטבולי והיפרכולסטרולמיה.  

באנליזות שביצעו החוקרים נמצא, כצפוי שעלייה במשקל ביחד עם ירידה בכושר הגופני היו קשורים לעלייה הגבוהה ביותר בסיכון הקרדיווסקולרי בהשוואה לקבוצות האחרות, ולהיפך לגבי משתתפים ששיפרו כושר גופני וירדו במשקל.

הנזקים של עלייה במשקל נוטרלו במידה מסויימת במידה והמשתתפים שמרו או שיפרו את רמת הכושר הגופני שלהם. מנגד, הנזקים של ירידה בכושר הגופני נוטרלו במקצת במידה והייתה ירידה בשיעור שומן הגוף.  

המחברים מסכמים שכמובן וכצפוי שהפחתה במשקל/שיעור שומן גוף לצד שיפור הכושר הגופני הם השילוב המועיל והתורם ביותר להפחתת הסיכונים הקרדיומטבוליים, אך כל עוד אנשים שומרים על כושר גופני או משקל הם לא צפויים לפתח גורמי סיכון קרדיווסקולרים. הורדה במשקל ביחד עם שיפור כושר גופני היא מאתגרת וקשה להשגה ב”חיים האמיתיים” בקרב אוכלוסיות רחבות, אך שמירה על כושר גופני בלבד, או על משקל גוף בלבד הם יותר ברי השגה וגם להם חשיבות לשמירת בריאות קרדיווסקולרית. אחד המסרים החשובים שהחוקרים מבקשים להעביר שאנשים שמבצעים פעילות גופנית ואינם מצליחים לרדת במשקל אינם צריכים להפסיק הפעילות שכן גם לשמירת/העלאת הכושר הגופני עצמו יש תועלת בריאותית משמעותית.

J Am Coll Cardiol 2012; 59:665-672

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה