Metabolic Syndrome

מחקר מצא כי עדיף לחולי סוכרת לאכול את האורז שלהם קר/ מאמר אורח

אורז

החוקרים גילו כי אכילת אורז קר עוזרת בשמירה מאזן סוכר תקין לחולי סכרת

קירור אורז מסייע באיזון הסוכרים בדם כך עולה ממחקר חדש אשר מצא כי עדיף לחולים בסוכרת סוג 1 לצרוך את האורז שלהם דווקא קר ולא מחומם.

פרופ’ אריאל רבל מנהל תחום רפואה בקדימה סטם: “סוכרת מסוג 1, או “סוכרת נעורים” מאופיינת בריכוז גבוה של סוכר (גלוקוז) בדם.  ולכן המטרה העיקרית בטיפול סוכרת היא להשיג איזון של ערכי הגלוקוז, לרוב באמצעות שימוש באינסולין, כדי להימנע מסיבוכי סוכרת כרוניים. חולי הסוכרת צריכים גם להקפיד במיוחד על כמות הפחמימות וסוגן”.

אורז הוא אחד המקורות הנפוצים ביותר לפחמימות, אשר משפיעות על התגובה הגליקמית אצל חולי סוכרת. הפחמימה באורז היא עמילן, הבנויה משרשרת ארוכה של סוכרים. עמילן מתפרק בעיכול לחלקי הגלוקוז המרכיבים אותו ולכן מעלה את הרמה הגליקמית בדם. עם זאת, בין כל סוגי העמילן קיים גם עמילן עמיד שאינו מתפרק כל כך בעיכול. אחת הדרכים ליצירת עמילן עמיד היא קירור האוכל. החוקרים מסבירים כי קירור האורז לאחר הבישול גורם להגברת כמות העמילן העמיד בו שהופכת אותו למאכל שלא נספג במערכת העיכול ולכן לא משפיע על הרמה הגליקמית ואף יכול לתרום להורדת ערכי הגלוקוז לאחר הארוחה.

המחקר כלל 32 חולים עם סוכרת מסוג 1. כל משתתף במחקר צרך שתי ארוחות דומות עם אורז לבן. אחת מהן הוגשה מיד לאחר ההכנה, ואחרת צוננה למשך 24 שעות ב-4 מעלות צלזיוס וחוממה מחדש לפני ההגשה. לאחר ארוחה מדדו את הערך הגליקמי במשך 3 שעות לאחר הארוחה עבור כל מטופל.

מן המחקר עלה כי לאחר ארוחה עם אורז מקורר העקומה הגליקמית הייתה נמוכה משמעותית – 135 לעומת 336 (P>0.0001). אולם נרשם גם מספר גבוה יותר של אירועי היפוגליקמיה (נפילת סוכר, הכוללת חולשה והתעלפות ועלולה להביא אף למצבים מסכני חיים) 12 פעמים לאחר צריכת ארוחות עם אורז מקורר בהשוואה לארוחות טריות במהלך 180 דקות לעומת 3 אשר נבעו מאי התאמת רמת האינסולין שהוזרקה לרמת העמילן הנמוכה יותר.

מסקנות המחקר מעלות כי צריכת אורז מקורר אצל חולים עם סוכרת סוג 1 מביאה לעלייה נמוכה יותר ברמת הגלוקוז בדם לאחר הארוחה.  אבל אם המטופלים לא מפחיתים את מינון האינסולין שלהם בהתאם ונותרים עם מינון סטנדרטי, הסיכון להיפוגליקמיה גדל משמעותית.

למחקר לחצו כאן בבקשה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה