Neonatology other

השוואה בין שלושה משטרי טיפול מונע בוויטמין K בפגים (J Pediatr) – והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

תינוק

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש להשוואה בין שלושה משטרי טיפול מונע בוויטמין K ביילודים שנולדו פגים, מהן עולות עדויות נוספות התומכות במשטר המומלץ כיום של ויטמין K במינון 0.5-1 מ”ג בזריקה לשריר בפגים.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות של שלושה משטרי טיפול מונע בוויטמין K ביילודים שנולדו פגים. המחקר האקראי, בתווית-פתוחה, נערך ביחידת טיפול נמרץ ביילודים בהודו והתמקד ביילודים שנולדו לפני שבוע 32 ו/או במשקל לידה נמוך מאוד (עד 1,500 גרם). בכל זרוע נכללו 25 תינוקות. התינוקות חולקו באקראי לקבלת וויטמין K במינון 1.0 מ”ג, 0.5 מ”ג, או 0.3 מ”ג, אשר ניתנן כזריקה לשריר בלידה. קמות PIVKA-II (או Protein Induced by Vitamin K Absence-II) נמדדו בלידה, בימים 5 ו-28, לצד הערכת שיעורי תמותה, אירועי דמם, דימום תוך-חדרי, דלקת נמקית של המעי, רמות בילירובין ומשך פוטותרפיה.

התוצא העיקרי של המחקר היה השוואת רמות PIVKA-II ביממה החמישית לחיים.

כל שלושת משטרי הטיפול הובילו לשיעור דומה של יעילות תת-קלינית של וויטמין K, כפי שנקבע לפי רמות PIVKA-II נמוכות מ-0.028 AU/mL) לאחר חמישה ימים: 100% עם טיפול במינון 1 מ”ג, 91.7% עם טיפול במינון 0.5 מ”ג, 91.7% עם טיפול במינון 0.3 מ”ג (p=0.347), ללא הבדלים משמעותיים בחציון רמות PIVKA-II (0.006 AU/mL, 0.008 AU/mL ו-0.006 AU/m) (p=0.301).

עם זאת, לאחר 28 ימים, זוהתה ירידה משמעותית בשיעור התינוקות עם טיפול הולם בוויטמין K בזרוע הטיפול במינון 0.3 מ”ג (72.7%), בהשוואה לטיפול במינון 1.0 מ”ג (100%) או 0.5 מ”ג (91.3%). הטיפול במינון של 1 מ”ג לווה ברמות בילירובין גבוהות יותר ומשך טיפול בפוטותרפיה. לא תועדו הבדלים מובהקים סטטיסטית בתוצאות קליניות אחרות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ויטמין K בזריקה לשריר במינון של 1 מ”ג או 0.5 מ”ג בלידה הוביל לרמות מספקות במהלך המעקב, בהשוואה לטיפול במינון 0.3 מ”ג. לאור ממצאים אלו, הם קוראים להמשיך בהמלצה הנוכחית למתן וויטמין K במינון 0.5-1 מ”ג בזריקה לשריר כטיפול מונע ביילודים שנולדו פגים.

 

J Pediatr. 2023 Apr

 

הערות עורך:

מחקר זה מדגים כי בפגים מספיקה מנה של 0.5 מ”ג של ויטמין K בזריקה תוך שרירית כדי לקבל פעילות יעילה של ויטמין K ואין צורך במינון של 1 מ”ג.

 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך