Neurologic Other

פרשת רמדיה – פרשנות: אין חדש תחת השמש..? /מאת פרופ’ פריאר

טעויות בהרכבת מזון לתינוקות אינן חדשות. בתינוקות המקבלים חלב מבוסס על פול הסויה, חוסר ויטמין  B1 כפי שהתרחש אצלנו כעת, תואר כבר בעבר אך לעיתים נדירות בלבד. בארצות הברית תוארו שני מקרים במשך 25 שנה. (1)

משהו שמזכיר את המצב ששורר אצלנו כעת קרה בארצות הברית לפני חמישים שנה. כעין מגיפה של חסר בויטמין B6, שהוא pyridoxine, פרצה בארצות הברית בשנים 1952-1953. התינוקות שחלו קיבלו פורמולה חדשה שעברה עיקור בחום גבוה. תהליך זה גרם לכך שריכוז הפירידוקסין ירד לשליש מהרמה ההתחלתית. (2) והתינוקות סבלו מפרכוסים.

לעומת זאת, התמונה הקלינית של חסר ויטמין  B1, – thiamine- היא המחלה הנקראת Beriberi . השם נגזר ממילה בשפה האפריקאית שמשמעותה “אינני יכול”.

הראשון להסב תשומת לב למחלה היה רופא הולנדי, שחי באי Java.

בשנת 1896 ד”ר Christian Eijkman שם לב לעובדה שאורז מקולף גורם לחולשה ביונים, ומתן חומר הנמס  במים שאת זהותו כמובן לא הכיר – מרפא את המצב.

Beriberi בצורתו “היבשה” מתייחס לתופעות נוירולוגיות כגון דלקת של העצבים ההיקפיים הגורמת לחולשה ולנימול בגפיים. וכן קיים חוסר תאבון, הקאות, אי-שקט, ערנות ירודה וחוורון.

תוארה תמונה הנקראת “pseudomeningitic phase” בה יש בליטה של מרפס כתוצאה של עליה בלחץ התוך גולגולתי, פרכוסים ותרדמת.(3) 

 תמונה זו נדירה בחסר ויטמין B1, והופתעתי לשמוע את מספר הקורבנות של האסון התזונתי שהתרחש בימים האחרונים אשר סבלו מפרכוסים. אנחנו ניזונים בעיקר מעיתונות וקשה לדעת האם המידע שקבלנו תואם את העובדות הרפואיות. אם אכן נכון הדבר מתעוררת השאלה: האם מדובר בחסר בויטמין B1 בלבד או חסרים ויטמינים חיוניים נוספים?

צורה נוספת של חסר בויטמין B1 היא הצורה “הלחה”. כאן הפגיעה בעיקר בשריר הלב המתרחב. התינוק מבטא סימנים של אי-ספיקת הלב כגון בצקת. מכאן התיאור “הצורה הלחה.”

כאמור הרכבת מזון לתינוקות הוא נושא מסובך הדורש מיומנות רבה. הסיפור הבא מדגים נקודה זו. כדי לבדוק את פעילות בלוטת התריס לפני שלושים שנה, השתמשנו בבדיקה שמדדה רמת ה PBI ה protein bound iodine בדם, במקום בדיקת ה 4 T שהיא בשימוש היום.

באותם הימים התגלתה קבוצת ילדים להם רמות PBI גבוהות מאד בדם וללא סימנים קליניים לפעילות יתר בלוטת התריס. ד”ר הדי לנדאו וד”ר דוד רבין ז”ל בדקו את התופעה ומצאו כי כל הילדים להם רמה גבוהה של PBI ניזונו על תכשיר חלב סויה תוצרת הארץ שהיה בשוק אז.

פנינו ליצרן והוא הודה כי הוסיף עודפים של יוד למזון מחשש כי ילדי ישראל יסבלו מחסר יסוד חיוני זה. מלבד התופעה המעבדתית לא נגרם נזק לילדים אלה. המקרה מדגים כי יש להיזהר גם מעודפים.

מקרה אחר של מחלה איטרוגנית הקשורה למזון, הוא סיפור על ילד בן עשר שסבל מכאבי ראש עזים במשך שבוע, ובסוף הופיעו פרכוסים ואושפז במחלקת ילדים. בבדיקת ניקור חוט השדרה, נמצא שנוזל השדרה תחת לחץ גבוה מאד. מעבר לכך לא היו ממצאים פתולוגיים בנוזל. חקירת האם גילתה כי היא עלתה לאחרונה מארצות הברית, היא גרושה ודואגת שלבנה לא יחסר מאומה. האם נתנה לבנה מנת ויטמינים כפולה ומכופלת. בבדיקת הדם מצאנו אכן כי רמת ויטמין A בדמו של הילד הייתה גבוהה ביותר. הפסקנו מתן ויטמינים ומצבו הלך ונרגע. להזכירכם, עודף ויטמין A בדם גורם לאי-שקט, לחוסר תאבון, לעליה בלחץ התוך גולגולתי, לקילוף עור ולשינויים אופיינים בצילומי העצמות הארוכות.

בהזדמנות זו כדאי להיזכר גם בחשיבות של ויטמין A בעולם השלישי וכן בהזנת פגים. בעולם השלישי נמצא שחסר ויטמין A היום נפוץ מאד וכי התמותה ממחלות זיהומיות, וחצבת ביניהם, גבוהה פי כמה במצבי חסר ויטמין A. וכן הוכחה החשיבות של תוספת ויטמין A לפגים, לא בעולם השלישי בלבד, אלא גם אצלנו.

דוגמא נוספת לפגיעה עקב חסר מרכיב חיוני במזון. נער אשר נמצא בטיפולי שנים רבות וסובל מהפרעה חמורה בספיגה במעיים. זה שנים הוא מקבל הזנה תוך-ורידית משולבת בבית, הווה אומר אוכל בצורה חופשית ובנוסף מקבל הזנה תוך-ורידית בלילות. לפני מספר שנים הלך ונחלש עד שבהדרגה בקושי יכול להלך, והוא בן עשר. חקרנו והתייעצנו בנוירולוגים, עד שמישהו העלה חשד שאולי חסר Carnitine. ואכן כך היה. מי היה מעלה על דעתו שבפורמולה להזנה תוך-ורידית מרכיב חיוני זה לא נמצא? הוספנו קרניטין, בתחילה בזריקה ולאחר מכן בפה ומיד חזר לאיתנו. היום הוא בן 15, גובהו 160, משקלו שלא נדע, והוא תלמיד מצטיין ובכושר גופני טוב. הוא מקבל קרניטין בתוספת למזון באופן קבוע.

בסיכום, פן ייווצר הרושם שלולא מזון סינתטי יכולנו להימנע ממחלות רבות, כדאי שנזכור המצב לפני מזונות אלה. הזכרנו כבר כי חסר ויטמין A גורם לתמותה גבוהה בקרב ילדים להם מחלות זיהומיות בארצות אסיה גם היום. לפני חמישים שנה רככת תזונתית קשה הייתה נפוצה אפילו בכמה מארצות אירופה. אפשר להרחיב את הדיבור בנידון, אך די בדוגמאות אלה.

אני נזכר בפסוק מספר קוהלת:” אל תאמר מה היה שהימים הראשונים היו טובים מאלה, כי לא מחכמה שאלת על זה. ”

מקורות:

1 – Fomon SJ, Infant Nutrition Second edition. Publisher:W B SaundersPhiladelphia

2 – תזונת האדם. גוגגנהיים ק י. הוצאת ספרים מאגנס. ירושלים. דף 185.מהדורה שניה.

3 – Tsasng RC, Nicholls BL. Nutrition during infancy. P. 242. Pubs: CV Mosby Co St . Louis

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול ב- Fremanezumab כנגד מיגרנה עם דיכאון

    תוצאות מבטיחות לטיפול ב- Fremanezumab כנגד מיגרנה עם דיכאון

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology עולה כי טיפול ב- Fremanezumab(אג’ובי) מלווה בירידה גדולה יותר משמעותית בימי מיגרנה חודשיים ובתסמיני דיכאון לעומת פלסבו בחולים עם מיגרנה והפרעת דיכאון מג’ורית. מחקר UNITE הינו מחקר כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, אקראי, שכל מטופלים מ-55 מרכזים ב-12 מדינות בין השנים 2020 ועד 2022. המחקר כלל תקופת סקר בת ארבעה […]

  • מהו קו טיפול תרופתי שני הטוב ביותר בנשים עם אפילפסיה?

    מהו קו טיפול תרופתי שני הטוב ביותר בנשים עם אפילפסיה?

    החלפת טיפול מונותרפי ותוספת טיפול הדגימו יעילות דומה כקו-טיפול שני בנשים עם אפילפסיה מוכללת אידיופטית, ללא הבדלים משמעותיים בשיעורי הכישלון בין הטיפולים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי רב-מרכזי שכלל נתונים מ-18 מרכזים לטיפול באפילפסיה בארבע מדינות בין השנים 1995 עד 2023 כאשר חציון משך המעקב […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • התמכרות למסכים מלווה בסיכון מוגבר לשינה לקויה ועליה בשומן גוף בבני נוער

    התמכרות למסכים מלווה בסיכון מוגבר לשינה לקויה ועליה בשומן גוף בבני נוער

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Global and Public Health עולה כי זמן מסך לפני השינה, עליה בזמן מסך בסופי שבוע, שימוש בטלפון כשעון מעורר והתמכרות למשחקי וידאו הינם מאפיינים נפוצים שנקשרו עם דפוסי שינה בשעה מאוחרת יותר, בקרת שינה ירודה ועליה בסיכון להשמנה במתבגרים בגילאי 11-14 שנים. מחקר החתך בכלל 62 תלמידי בית […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך