Neurologic Other

מיאסטניה גראביס: חולשת שרירים מתעתעת \ מאמר אורח מאת ד"ר יאנה מצ'ניק סטין, נוירולוגית מומחית במחלות עצב-שריר, המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה

עין

מיאסטניה (חולשת שרירים) גראביס (גדולה) זוהי מחלה המתאפיינת באירועים של חולשת שרירים, כאשר חומרת החולשה בדרך כלל משתנה במהלך היום ולרוב מחמירה בערב או כאשר עייפים ולאחר הפעלה של השרירים. רוב החולים מתחילים עם תסמינים עיניים בלבד ויש מקרים בהם מתפתחים תסמינים קשים יותר של פגיעה בנשימה, פגיעה בדיבור, פגיעה בבליעה ובשרירי הגפיים ואף יכולה להוביל למצב מסכן חיים. בנוסף המחלה יכולה להשפיע גם על ההיבט הנפשי של המתמודדים עימה.

התסמינים שכיחים יותר בנשים בשנות ה-20-40, בגברים לעומת זאת, המחלה באה לידי ביטוי בגילאי 60-70 לרוב, חשוב לציין שהמחלה יכולה להופיע בכל גיל.

מיאסטניה גראביס היא מחלה אוטואימונית, בה הגוף עצמו מייצר חלבונים (נוגדנים) אשר פוגעים בתפקוד התקין של החיבור בין העצב לשריר (סינפסה), ובכך מפריעים להעברה התקינה של מידע מהעצב לשריר וגורמים לחולשת שרירים.

השרירים המעורבים במרבית המקרים הם השרירים אשר אחראים לתנועת גלגלי העיניים והרמה של העפעפיים, דבר הגורם לכפילות ראייה ולצניחת עפעף.

שרירים נוספים אשר יכולים להיות מעורבים הם שרירי הלעיסה והבליעה, השרירים אשר עוזרים לנו לדבר, שרירי הידיים והרגליים הגדולים ושרירי הצוואר.

אצל קרוב ל-85% מהמטופלים הנוגדן פועל נגד קולטנים (רצפטורים), אשר תפקידם לקלוט את הנוירוטרסמיטור אצטילכולין שמופרש מקצות העצבים.

 

איך מאבחנים מיאסטניה גראביס?

האיבחון מתחיל כשיש חשד לתסמינים אופייניים ע"י הערכה קלינית של המטופלים. הרופא ירצה לבדוק אם יש למטופל נוגדנים שפועלים נגד הקולטן לאצטילכולין או שהוא ייתן הפנייה לנוירולוג כיוון שישנם נוגדנים נוספים שאפשר לבדוק כשיש חשד למיאסטניה.

בנוסף לנוגדנים, ישנן בדיקות אלקטרופיזיולוגיות מיוחדות שאפשר לעשות כדי לעזור לאבחן מיאסטניה. בדיקות מקובלות הן EMG של סיב בודד ( Single fiber EMG),  בה בודקים ע"י מחט את ההפעלה של סיבי השריר. ישנה גם בדיקה שנקראתRepetitive nerve stimulation  ובה מבצעים גירוי חשמלי של העצב ותיעוד ההפעלה מהשריר.

בדיקה נוספת שאפשר לעשות במקרים מסויימים היא "מבחן טנזילון". טנזילון זוהי בעצם תרופה שאמורה לשפר את תסמיני המיאסטניה והיא ניתנת לווריד ופועלת תוך 60 שניות ולטווח קצר. אם חולשת השרירים משתפרת באופן ניכר זה מחזק מאוד את האבחנה.

אפשרות נוספת היא להניח קרחון על השריר החלש ולראות אם יש שיפור, כי תסמיני מיאסטניה גראביס משתפרים בקור.

במידה ויש חשד למחלה זו כדאי לפנות לנוירולוג מומחה למחלות עצב-שריר או לנוירואימונולוג שמטפל במחלות אימוניות של מערכת העצבים.

 

הטיפול במיאסטניה גראביס

בשלב הראשון הנוירולוג המטפל ינסה לתת טיפול לתסמיני המחלה. בנוסף הנוירולוג ירצה לתת טיפול נוסף כדי לדכא את ייצור הנוגדנים על מנת להשיג מינימום תסמינים ולשפר את איכות החיים של המטופל. לרוב מתחילים טיפול בסטרואידים ובנוסף ישנן תרופות נוספות שניתנות במקביל או בהמשך בהתאם לצרכים ולרקע הרפואי של כל מטופל, תוך התייחסות לתסמינים ולתגובה של המטופל.

כאשר מאבחנים מיאסטניה חשוב לעשות הדמייה של בית החזה, ב 10%-15% מהמטופלים נמצא הגדלה בתוך בלוטה בשם בלוטת התימוס. אחת האפשרויות הטיפוליות היא הוצאה של הבלוטה. בחלק מהמקרים הדבר יגרום לנסיגה של המחלה לאחר מספר חודשים עד שנה מהניתוח.

במקרים בהם הגוף נחלש מסיבה כלשהי כגון מחלת חום, התסמינים יכולים להחמיר ואף להגיע לקוצר נשימה עד למצב מסכן חיים.

טיפ חשוב נוסף הוא לדעת שיש תרופות שיכולות להחמיר מיאסטניה וכדאי לוודא שטיפול שמקבלים למחלות אחרות לא מחמיר את חולשת השרירים.

כיום ישנם טיפולים חדשים למיאסטניה גראביס ומחקרים שפורסמו לאחרונה מציגים תגובה קלינית משמעותית של המטופלים כבר בשלב מוקדם של הטיפול וכן נמצאו כנסבלים היטב. תרופות אלה הוגשו השנה לסל התרופות בישראל.

התרופות החדשות מציעות גישות טיפוליות חדשניות וממוקדות שפועלות על המחלה האוטואימונית הזו בשני מנגנונים שונים, ובכך מגדילים את הארסנל הטיפולי הקיים למחלה. Efgartigimod, החוסם את הקולטן FcRn, מעכב את תהליך מחזור הנוגדנים מסוג IgG בדם ועל ידי כך מוביל לירידה ברמות הנוגדנים העצמיים הפתוגניים במחלה(1), ו-eculizumab המעכב את הפעלת מערכת המשלים(2).

לסיכום, מיאסטניה גראביס היא מחלה אוטואימונית, לעיתים מאתגרת לאבחנה וטיפול, שמשפיעה באופן משמעותי על איכות החיים של המתמודדים עימה. עם זאת, חשוב לדעת שישנן אפשרויות טיפול מגוונת המעניקות פתרון לחולים ובני משפחותיהם.

 

ספרות:

  1. Howard JF Jr, Bril V, Vu T, et al. Safety, efficacy, and tolerability of efgartigimod in patients with generalized myasthenia gravis (ADAPT): a multicentre, randomized, placebo-controlled, phase 3 trial. Lancet Neurology 2021; 20: 526-536.
  2. Howard JF Jr, et al. Safety and efficacy of eculizumab in anti-acetylcholine receptor antibody-positive refractory generalized myasthenia gravis (REGAIN): a phase 3, randomized, double-blind, placebo-controlled, multicentre study. Lancet Nuerology 2017 ; 16 : 976-986.

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פרכוסים בתינוקות מלווים בסיכון מוגבר לאפילפסיה (Developmental Medicine & Child Neurology)

    פרכוסים בתינוקות מלווים בסיכון מוגבר לאפילפסיה (Developmental Medicine & Child Neurology)

    אחד מכל חמישה ילדים עם היסטוריה של פרכוסים בינקות אובחן עם אפילפסיה עד גיל 22 שנים, זאת בהשוואה ל-1.15% בלבד מאלו ללא פרכוסים בינקות, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה חדש שפורסמו בכתב העת Developmental Medicine & Child Neurology. החוקרים מדווחים כי הסיכון המוגבר לאפילפסיה נותר לאורך תקופת הילדות. מחקר העובה המבוסס על מרשם ארצי כלל […]

  • האם נוגדי-דיכאון מאיצים הידרדרות קוגניטיבית בחולים עם דמנציה? (BMC Medicine)

    האם נוגדי-דיכאון מאיצים הידרדרות קוגניטיבית בחולים עם דמנציה? (BMC Medicine)

    טיפול בנוגדי-דיכאון, בעיקר תרופות ממשפחת SSRI (או Selective Serotonin Reuptake Inhibitor), לווה בהידרדרות קוגניטיבית מהירה יותר משמעותית בחולים עם דמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Medicine. עם זאת, החוקרים מזהירים כי יש לנקוט משנה זהירות בהערכת המשמעות הקלינית של השינויים המתוארים וכי לא ניתן לשלול את האפשרות כי אלו נובעים מדיכאון […]

  • חשיפה ממושכת להרדמה כללית מלווה בסיכון מוגבר להידרדרות קוגניטיבית (Eur J Anaesthesiol)

    חשיפה ממושכת להרדמה כללית מלווה בסיכון מוגבר להידרדרות קוגניטיבית (Eur J Anaesthesiol)

    חשיפה מוגברת להרדמה כללית במהלך פרוצדורות ניתוחיות מלווה בירידה ארוכת-טווח בתפקוד ניהולי קשב סלקטיבי ומהירות קוגניטיבית ועיבוד מידע, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Anesthesiology. בתת-ניתוח של מחקר עוקבה פרוספקטיבי שנערך בהולנד, החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה כוללת להרדמה כללית ותפקוד קוגניטיבי לאורך מעקב של 12 שנים. מדגם המחקר כלל […]

  • היגיינת שינה לקויה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה במבוגרים תחת טיפולי המודיאליזה (Kidney Med)

    היגיינת שינה לקויה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה במבוגרים תחת טיפולי המודיאליזה (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי איכות שינה ירודה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה במבוגרים תחת טיפולי המודיאליזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות שינה ותסמינים על-רקע הפרעות שינה, כולל דום נשימה בשינה ותסמונת Restless Leg Syndrome, הן בין התסמינים המטרידים הנפוצים בקרב חולים עם מחלת כליות […]

  • תוצאות מבטיחות לטכנולוגיית מציאות מדומה לשיפור תפקוד מוטורי (Front Neurol)

    תוצאות מבטיחות לטכנולוגיית מציאות מדומה לשיפור תפקוד מוטורי (Front Neurol)

    טכנולוגיית מציאות מדומה מלווה בשיפור שיווי המשקל ותפקוד מוטורי של הגפיים במבוגרים במצב קריטי, בהשוואה לטכניקות שיקום מסורתיות, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת Frontiers in Neurology. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שהתבססו על נתונים מ-11 מחקרים אקראיים ומבוקרים שפורסמו לאורך עשר שנים בשמונה מאגרי נתונים גדולים. הסקירה כללה 880 מבוגרים במצב קריטי, […]

  • יעילות ובטיחות תרומבוליזה תוך-ורידי לטיפול באירוע מוחי איסכמי חד בחולים עם מויה-מויה (Neurology)

    יעילות ובטיחות תרומבוליזה תוך-ורידי לטיפול באירוע מוחי איסכמי חד בחולים עם מויה-מויה (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תרומבוליזה תוך-ורידי משמשת לעיתים רחוקות לטיפול במקרים של אירוע מוחי איסכמי חד בחולים עם אבחנה של מויה-מויה והעדויות תומכות בבטיחות ויעילות התערבות זו במקרים נבחרים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת מויה מויה הינה מחלה צרברווסקולארית נדירה והינה גורם סיכון מוכר […]

  • ההשפעה ארוכת הטווח של איזון הדוק או איזון סטנדרטי של לחץ הדם על התפקוד הקוגניטיבי (Neurology)

    ההשפעה ארוכת הטווח של איזון הדוק או איזון סטנדרטי של לחץ הדם על התפקוד הקוגניטיבי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי במבוגרים עם יתר לחץ דם וסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, איזון הדוק של לחץ הדם במשך כשלוש שנים עשוי להפחית את הסיכון לליקוי קוגניטיבי, בהשוואה לאיזון סטנדרטי של לחץ הדם. מחקר Systolic Blood Pressure Intervention Trial הציע כי איזון אינטנסיבי של לחץ דם סיסטולי עשוי להפחית […]

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי בילדים (Neurology)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי בילדים (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי Tenecteplase מהווה טיפול בטוח במקרים של אירוע מוחי איסכמי עורקי בילדות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מתן תוך-ורידי של Tenecteplase משמש יותר ויותר לטיפול במבוגרים עם אירוע מוחי איסכמי עורקי, אך פרופיל הסיכון במקרים של אירוע מוחי בילדות אינו ידוע. מטרת […]

  • טיפול ב-Mirtazapine במינון נמוך משפר תסמיני אינסומניה בטווח הקצר (Br J General Practice)

    טיפול ב-Mirtazapine במינון נמוך משפר תסמיני אינסומניה בטווח הקצר (Br J General Practice)

    במאמר שפורסם בכתב העת British Journal of General Practice מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מתן Mirtazapine במינון נמוך הוביל להקלה משמעותית קלינית בחומרת אינסומניה לאחר שישה שבועות, אך לא לאחר 12 שבועות ומעלה. מנגד, מתן Amitriptyline במינון נמוך הדגים השפעה קטנה יותר וחסרת חשיבות קלינית לאחר שישה שבועות. המחקר האקראי, מבוקר-פלסבו, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה