Nutritional/Metabolic

אומגה 3, הדגים והקשישים/מאת ד”ר ארתור ליבוביץ, עורך מדור הגריאטריה

השנה האחרונה היתה קשה לדגים ולצרכני הדגים. הן דגי הים והן דגי הבריכה עלו לחדשות אם כקורבנות של זהום הים, אם כנפגעים מכימיקלים ואם בהקשר לחיידקים קטלניים. והשם הרע הזה שנקשר במוניטין של דגי המאכל פגע גם בצרכנים שנמנעו מלגעת בהם ולכלול אותם במזונם. דבר זה מצער משום שדגים הם מאכל בריא ולכך יש בסיס במחקרים רפואיים רציניים.

נתרכז היום באחד המרכיבים שהקנו לדגים את הסגולה של מאכל בריא. המדובר דווקא בשומן או כפי שהוא מכונה: חומצת שומן מקבוצת “אומגה 3”.

כבר לפני שנים רבות שמו לב שלאסקימוסים תושבי הצפון הרחוק הניזונים בעיקר מדגים יש תמותה מאוד נמוכה ממחלות לב. חוקרים מדנמרק הציעו בשנות השבעים המוקדמות כי תכונה זו קשורה בתכולת חומצות השומן מסוג “אומגה 3” הנמצאות בשפע בדגי הים.

לחומצות השומן הלא רוויות יש יתרון לעומת חומצות השומן הרוויות. בדיאטה המערבית חומצות שומן לא רוויות מצויות באוכל צמחי. בתפריט של האסקימוסים חומצות השומן הלא רוויות מקורן בדגים ולאלו יש אפילו יתרון על פני השומן מן הצומח.

מחקרים רפואיים רבים הצביעו על היתרון שבאכילת דגי ים ובאמצעותם שומני אומגה 3 ועל הקשר עם הקטנת הסיכון למחלות לב. דבר זה ידוע היטב לכל העוסקים במניעת מחלות וההמלצה לצרוך דגים מספר פעמים בשבוע כלולה בהנחיות לקדום הבריאות.

עכשיו שכולנו מכירים ומוקירים את סגולות אכילת דגי ים וצריכת אומגה שלוש, מן הראוי להביא לידיעת הקוראים כמה עבודות מאוד מעניינות שפורסמו לאחרונה אשר קושרות את אומגה 3 ביתרונות חשובים לגבי הקשישים.

ראשית כל נמצא כי אכילת דגים יכולה להקטין את הסיכון לאירוע מוחי איסכמי (1). תוצאות מחקר זה שדווחו ב- JAMA מדגישות כי האפקט מושג אפילו ע”י אכילת דגים פעם בחודש. בסקירה אחרת הודגשה חשיבות היחס בין חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 לבין אומגה 6 (Omega 6 polyunsaturated fatty acids) בתוך הממברנה של התאים לגבי התפקוד התקין של תאיי המוח (2).

תוצאות דומות דווחו גם ע”י מחקר שפורסם השנה ב- Am J Clin Nutr. (3) אשר במקביל להרכב השומנים בדפנות הכדוריות האדומות בדק את הישגי המשתתפים במבחן קוגניטיבי (MMSE) .

המסקנה היתה כי יש להמשיך המחקר בכוון הזה משום שמדובר בגורמי סיכון שניתן להשפיע עליהם (בקרת צריכת השומנים). מכאן המרחק קטן לשאלה האם יש קשר בין צריכת חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 לבין הסיכון למחלת אלצהיימר.

בעבודה מקיפה שפורסמה לפני מספר חודשים ב- Archives of Neurology נמצא כי צריכה של חומצות שומן אומגה 3 ואכילה שבועית של דגים יכולים להקטין את הסיכון למחלת אלצהיימר (4). וכדי להוסיף לתקווה הגדולה הקשורה בצריכת אומגה 3 לגבי קשישים אזכיר פרסום חדש שמדווח שבקרב האסקימוסים יש גם שכיחות נמוכה מאוד של סרטן הערמונית (5).

הנה כי כן, צריכה של אומגה 3 יכולה לתרום למניעת מחלות לב, למניעת ירידה קוגניטיבית ואולי גם למניעת מצבים כמו אירוע מוחי וסרטן ערמונית.

חשוב אם כן לדאוג לצריכה מתאימה של אומגה 3 ובלי ספק שהדרך הנעימה והטעימה להשיג מטרה זו היא ע”י אכילת דגי ים. בשורה טובה לנו ואולי ( שוב ! ) בשורה לא טובה לדגים….

References


  • He K, Rimm EB, Merchant A, Rosner BA, Stampfer MJ, Willett WC, Ascherio A. Fish consumption and risk of stroke in men. JAMA, 2002; 288(24):3130-3136.

  • Haag M. Essential fatty acids and the brain. Can J Psychiatry, 2003; 48(3):195-203.

  • Heude B, Ducimetiere P, Berr C, EVA study. Cognitive decline and fatty acid composition of erythrocyte membranes The EVA Study. Am J Clin Nutr, 2003; 77(4):803-808.

  • Morris MC, Evans DA, Bienias JL, Tangney CC, Bennett DA, Wilson RS, Aggarwal N, Schneider J. Consumption of fish and n-3 fatty acids and risk of incident Alzheimer disease. Arch Neurol, 2003; 60(7):940-946.
  • 0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

      תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

      מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

    • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

      צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

      צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

    • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

      היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

      היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

    • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

      דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

      דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

    • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

      האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

      בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

    • משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

      משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

      מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי־סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל־100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

    • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

      שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

      כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

    • הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

      הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

      מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מצב בריאותי ירוד של הרשתית בגיל העמידה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלת אלצהיימר ודמנציה נלווית בגיל מבוגר יותר. ממצאי המחקר מציעים כי הדמיה של כלי הדם הקטנים של הרשתית הינה כלי סקר זמין ומשתלם לניבוי הופעת מחלת אלצהיימר. במסגרת המחקר נבחנה השאלה אם מדדים עצביים […]

    • שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

      שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

      בחולים עם מחלת מעי דלקתית חוזק השריר נמוך משמעותית בהשוואה לביקורות בריאות תואמות, כאשר בנשים תועד מצב תזונתי גרוע במיוחד בכל הנוגע למסת גוף ללא שומן ומסת שריר, לצד היארעות גבוהה יותר של סרקופניה, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת להשוואת המצב התזונתי של 80 מבוגרים עם מחלת […]

    התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

    אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך