Nutritional/Metabolic

האם יש חשיבות למתן LC-PUFA בפגים ?, מתוך jcp 13 בתשלום, למנויים – חינם!!!

Randomized, double-blind trial of long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation with fish oil and borage oil in preterm infants. Fewtrell MS, Abbott RA, Kennedy K, et al. J Pediatr 2004;144:471-9 

חשיבות תוספת חומצות שומניות ארוכות שרשרת   PUFALC  למזון פגים עדיין בכותרות, ויש לשאול מספר שאלות:-   האם יש צורך להוסיף אותן לפורמולות ? האם הבעיה קריטית לפגים בלבד או האם יש להוסיף PUFALC  גם לתינוקות שנולדו במועד ? באלו חומצות מדובר ? האם אין לגוף מנגנון ליצור אותן בעצמו ?

דיו רב נשפך בנושאים אלה, אך המסקנות סוטרות ואין תשובה אחידה לרוב השאלות.  נתחיל בעובדה שחומצות שומניות  PUFALC נמצאות בחלב אם. מבחינה טלה-אולוגית סביר להניח שהן חיוניות להתפתחות התינוק.  הצורך בחומצות אלה בעיקר במוח, ובמיוחד בחודשים האחרונים לפני הלידה. אם כן הבעיה – תינוק שנולד לפני המועד, האם דרישותיו ל PUFALC  גדולות מבתינוק בשל.  בהשוואה  רמת PUFALC בכדוריות אדומות בפגים שאינם יונקים ולא מקבלים תוספת PUFALC  לתינוקות בשלים בתזונה דומה, נמצא כי רמות PUFALC נמוכות אצל הפגים. אין ממצא זה מוכיח מאומה אבל רמז יש בו המצדיק ברור כל הסוגיה כולה. אך ממצא זה מטריד פחות מהעובדה שריכוז חומצת ה DHA מקבוצת האומגה שלוש נמוכה ברקמות המוח בתינוקות המקבלות פורמולה ללא תוספת PUFALC.

נקדיש מספר מילים לזהות הכימית של ה PUFALC. LC-PUFA

או Long-chain polyunsaturated fatty acids .  אלו חומצות שומניות ארוכות שרשרת עם  מספר קשרים לא רווים. כאשר אנו עוסקים בתזונת תינוקות אנחנו מתייחסים בעיקר בשתי חומצות שומניות: חומצה ארכידונית וחומצה docosahexaenoic המכונה DHA. חומצה ארכידונית  היא מקבוצת האומגה 6, ואילו DHA – העיקרית בין חומצות האומגה 3, החשובות כל כך במניעת מחלות לב.

מה מקורם של חומצות אלה ?  חומצת DHA נמצאת בשמן דגים ולא קשה להפיק אותה. מנגד, יקר יותר להפיק חומצה ארכידונית. החוקרים במאמר לפנינו השתמשו בחומצה gamma-linolenic. חומצה זו זולה יותר, וגוף האדם יודע להפוך חומצה זו לחומצה ארכידונית.

מסתבר איפא כי אצל פג קיימת דרישה גדולה ל PUFALC  והגוף אינו מצליח להדביק את הדרישה לחומצות אלה. מכאן נשאלת השאלה המרכזית, והיא האם חסר בחומצות שומניות אלה יגרום לנזק ממשי וארוך טווח אצל פגים ? בנקודה זאת התוצאות סוטרות.

היום נדרשים החוקרים, להכריז בתום כל מאמר המתפרסם בעיתונות הרפואית,  אם קבלו תמיכה למאמר מתעשיית מזון תינוקות או מגוף אינטרסנתי אחר. ואכן החוקרים של המאמר לפנינו מעידים שהם נתמכו על ידי התעשייה. כמובן שאין לפסול את הממצאים בגלל זה, אך טוב שמערכות העיתונים דורשות מידע זה. כי אם הנך מקבל תמיכה אתה מחויב לפרסם, גם אם הממצאים לא תמיד מצדיקים את זה.

נחזור לעניננו: מטרת המאמר היתה:

1          לבדוק את  האפשרות  של מתן חומצה gamma-linoleic   כתחליף למתן חומצה ארכידונית. כאמור חומצה זו אמורה להפך לחומצה החיונית ארכידונית בגוף. מבחינה מסחרית נקודה זו חשובה, כי מחיר הייצור זול בהרבה.

2          לברר האם הוספת שתי החומצות לפורמולה ישפר ההתפתחות הנוירוקוגניטיבית  של פגים. 

שיטת העבודה

נבדקו  פגים שמשקלם בלידה היה 2 ק”ג או פחות, ותקופת ההריון קצרה מ 35 שבועות. התינוקות התקבלו לאחת משתי קבוצות באקראי  : קבוצה שקיבלה תוספת PUFALC בפורמולה  וקבוצה  שלא קבלה תוספת. התבצע מעקב אחר תינוקות מדי יום כששהו במחלקה, ולאחר מכן אחיות מחקר עקבו אחריהם בבית.

התוספות ניתנו לקבוצת הניסיון עד הגיעה לגיל תשעה חודשים, ואילו ההערכה הנוירופסיכולוגית נעשתה בגיל  תשעה חודשים ופעם נוספת בגיל שמונה עשר חודש. ידע על הרכב  הפורמולה, כלומר עם או בלי תוספת, נשאר בידי יצרני הפורמולה, כך שהמחקר נעשה בשיטת סמיות כפולה.

התוצאות

הערכת התינוקות נעשתה בשני תחומים: הראשון מבחינה ההתפתחות הנוירוקוגניטיבית.  נמצא שבגיל 18 חודש היתה עדיפות משמעותית לתינוקות זכרים שקיבלו תוספת של PUFALC.  במילים אחרות אצל תינוק זכר התוספת הועילה ואילו בבנות לא התגלה שום הבדל.

            והתחום השני:- לגבי משקל ואורך ? בגיל תשעה חודשים התינוקות בקבוצת תוספת ה PUFALC  הוסיפו למשקלם ולגובהם בצורה מובהקת מקבוצת הביקורת.  גם כאן התגלו הבדלים בין המינים לטובת הזכרים. אך ההבדלים בגובה ובמשקל לא התמידו, ובגיל 18 חודשים לא היה שינוי משמעותי באורך ובמשקל בין שתי הקבוצות.

הערת העורך

תמיד נעים יותר לקרא מאמר בו הכל חלק וברור ומובהק מבחינה סטטיסטית. המאמר לפנינו לא נמצא בקטגוריה זאת.  כאן אמנם היה הבדל סטטיסטי אחד, והוא בהתפתחות הנוירופסיכולוגית בבנים, אך לאור המורכבות של הנושא רצוי   לאשש את הממצאים.

            גם לגבי השאלה האם gamma linoleic acid   יעיל כמו arachidonic acid אין החוקרים נותנים תשובה ברורה. בסעיף התוצאות אין נתונים בנידון, למרות שזאת היתה אחת המטרות המוצהרות של החוקרים. ואילו בדיון הם מודים כי העלייה ברמת arachidonic acid בדם היתה צנועה למדי.

           

איך עלינו לנהוג לאור הידע בידינו ?         

כדי לענות על שאלה זו אני מביא את ההמלצות של קבוצת מומחים בתזונת ילדים אשר פרסמה את מסקנותיה לפני שלוש שנים בעיתון Acta Pediatrica. 

1          יש לעודד ההנקה כי חלב אם מקור בטוח לחומצות מקבוצת PUFALC

2          בהעדר הנקה, רצוי להוסיף חומצת DHA וחומצה ארכידונית לפורמולה לפגים וגם לתינוקות שנולדו במועד. בפורמולות המיועדות לפגים חייבים ריכוזים גבוהים יותר של PUFALC , מאשר בפורמולות של תינוקות בשלים.

3          לגבי אמהות בהריון אין בינתיים המלצה.

           

המאמר הופיע בעיתון   Pediatrics מחודש אפריל 2004.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי־סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל־100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

  • שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית חוזק השריר נמוך משמעותית בהשוואה לביקורות בריאות תואמות, כאשר בנשים תועד מצב תזונתי גרוע במיוחד בכל הנוגע למסת גוף ללא שומן ומסת שריר, לצד היארעות גבוהה יותר של סרקופניה, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת להשוואת המצב התזונתי של 80 מבוגרים עם מחלת […]

  • עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    בחולים עם טרשת נפוצה זוהה קשר בין מדדי מוגבלות גבוהים יותר ובין ריכוזים נמוכים יותר של וויטמין B6; עם זאת, אימוני סיבולת הובילו לעליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 בחולים עם מוגבלות חמורה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. מדגם המחקר כלל 106 חולים עם טרשת נפוצה שלקחו חלק […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך