Nutritional/Metabolic

האם שיטת סימון המזונות כיום עלולה לגרום ליותר נזק מתועלת?/ מאמר אורח מאת פרופ’ חיים גמליאל.

לטענת פרופסור חיים גמליאל, חוקר במדעי הרפואה, יש לשפר את שיטת הסימון: סימון אדום לשמנים עתירי אומגה 6 ומזונות עתירי עמילנים, סימון ירוק למלחים עם יחס נכון בין נתרן לאשלגן ועידוד מעבר לקמחים בעלי ערך גליקמי נמוך

מאת: פרופ’ חיים גמליאל

בימים אלה יצאה לדרך תוכנית סימון המזון של משרד הבריאות לפיה מזונות עתירי שומן רווי, סוכר ומלח יסומנו בסימון שלילי בצבע אדום. מזונות שיכילו פחות ממרכיבים אלו ובעיקר כאלה שיכילו סיבים תזונתיים, יוכלו להיות מסומנים בסימון חיובי ירוק (סימון זה הוא וולונטרי). לטענת פרופסור חיים גמליאל, PhD, חוקר במדעי הרפואה ומומחה להמטולוגיה/אונקולוגיה, המתמחה בתזונה מניעתית יש לשפר את שיטת סימון המזונות כך שסימון אדום יינתן לשמנים עתירי אומגה 6 (ולא לכלל השמנים) ולמזונות עתירי עמילן (ולא רק לעתירי סוכר), יש לסמן בירוק  מוצרי מזון שבהם יש יחס נכון בין נתרן לאשלגן ויש לעודד מעבר לקמחים עם ערך גליקמי נמוך (במקום מעבר לקמח חיטה מלא). לדבריו, יישום ארבעת השינויים הקלים הללו ייעל את השיטה וימנע מצב בו היא עלולה לגרום ליותר נזק מתועלת. 

פרופסור גמליאל, שייסד ופיתח את שיטת הרמ”ת (רפואה מונעת תכליתית) – שיטת תזונה מניעתית ייחודית שנועדה לתחזק את הגוף באופן איתן ברמה היומיומית ובמקביל, לחזקו כשהוא חולה ולהאיץ את קצב הריפוי – מסתמך בקביעותיו אך ורק על סיכומי מדע ועל מחקרים עכשוויים. לדבריו, השינוי שהוא מציע יביא לתוצאה מיטבית בכל הקשור לשיפור הרגלי התזונה של הציבור ולהפחתה משמעותית של מחלות ניווניות שנגרמות מכללי תזונה ארכאיים, שלא עודכנו על פי המדע בן זמננו. לטענת פרופסור גמליאל, הסימון כיום עלול להנציח את הטעויות של תזונת העבר ובמקום לקדם את בריאותנו, הוא עלול לגרום לצרכנים לטעות בבחירת מזונות טובים.

ארבעת השינויים המוצעים:

1.      סימון אדום של מזונות עתירי עמילן כמו מיני מאפה שונים ואיטריות בנוסף לסימון מזונות עתירי סוכר

צרכנים רבים מתאמצים להפחית צריכה של מזונות עתירי סוכר וטוב להמשיך במגמה זו. הבעיה היא שמרבית הציבור אינו מודע לכך שמה שמשבש מאוד את רמות הסוכר בדם – הם מזונות עתירי עמילן כמו לחם לסוגיו, מיני מאפה, איטריות, אורז ותפוחי אדמה – שכן הם מתורגמים בגוף במהירות לסוכר.

מזון בצורתו הטבעית – כמו פירות וירקות, אינו כלול בתוכנית הסימון: אי אפשר לסמן תפוח אדמה (למרות שהוא עשיר בעמילן) – כי הוא ירק טבעי, בין אם הוא מבושל או חי. עפ”י הצעתי, גם מזון מתועש מוכן, המכיל תפוח אדמה, איטריות או אורז – כמו למשל מנה חמה, מחיות (פירה) וכד’, יסומנו באדום – גם בגלל תכולת העמילן הגבוהה שבהם (שהיא בעצם תכולה גבוהה של סוכר) – ולא רק בגלל תכולה גבוהה של נתרן ומלח. כך, הציבור ילמד להתייחס למזונות אלה כאל מזונות עתירי סוכר.

2.      סימון אדום של מוצרים עתירי אומגה 6 במקום סימון כל המוצרים עם שומן רווי

אסור להוריד מהתזונה הבריאה את השומן הרווי בכללותו! יש להוריד את האשם האמיתי, שהוא שמן מסוג אומגה 6.

אחד הרכיבים החשובים ביותר להזנה ולשמירת שלושת המערכות החשובות בגופנו: מערכת העצבים, מערכת החיסון והמערכת ההורמונלית – הוא שומן רווי! בעקבות הנחייה שגויה זו, קיימת סבירות גבוהה שנראה עלייה במחלות ניווניות של מערכת העצבים (דמנציה, אלצהיימר, פרקינסון), במחלות ניווניות של מערכת החיסון (ירידה בעמידות החיסונית למחלות) וכן במחלות ניווניות של המערכת ההורמונלית (כולל הגברת חוסר האיזון ההורמונלי בצעירים ובמבוגרים, ירידה תלולה יותר בפיריון ועוד).

לגבי השומן הרווי בכל מוצרי החלב: חשוב לדעת שכ-60% מהם הם שומנים רוויים קצרי שרשרת, ואין חולק על כך שאין בצריכתם שום נזק אלא להיפך, הם חשובים ביותר לבריאות מערכת העצבים ושאר המערכות בגופנו.

ה-FDA קובע שיש לצרוך בכל יום 20 גרם של שומן רווי ממקור כלשהו ואין עדיפות למזון עם אחוז ספציפי של שומן (למשל שמן זית מכיל חומצה אולאית/אומגה 9 – מרכיב שומני בריא ביותר). כלומר, אדם צריך לחשב כמה גרמים קיבל מהמקורות השונים שאכל. לכן, גם גבינה צהובה 28% יכולה להתאים, כי יש בה לא יותר מ-17 גרם שומן רווי וגם אם אוכלים ממנה 100 גרם (4 פרוסות לפחות), הרי שצרכנו רק 17 גרם שומן רווי, שיותר ממחציתו הוא שומן רווי קצר שרשרת שכאמור, לא רק שאינו פסול, הוא אף מומלץ… במלים אחרות, צריכת 100 גרם גבינה צהובה, נותנת נטו רק 8 גרם שומן רווי באמת, וזה רחוק מ-20 הגרמים שה-FDA מתיר. וכך גם לגבי קוטג’ 9% שמסומן באדום, אבל חלק מהשומן בו בהחלט בריא…

השמן “הרע” באמת בתזונתנו הוא השמן מסוג אומגה 6 (ובעיקר החומצה האראכידונית שנוצרת ממנו בגופנו), שמחקרים קבעו שהוא גורם להחמרת אלרגיות, אסתמה, דלקות כרוניות, מחלות אוטואימוניות ועוד: החוקרים שגילו זאת זכו בפרס נובל בשנת 1982 ובשנת 2020, עדיין לא מדברים על כך…

סימון שמנים עתירי אומגה 6 (כמו שמן זרעי ענבים, שמן חמניות, שמן תירס, שמן סויה ועוד), יצביע בדיוק על הגורם השומני “הרע” בתזונה, ממנו יש להישמר. מדובר במרכיב שומני נפוץ ביותר – בעיקר במזונות מתועשים כמו ממרח חומוס, ממרח טחינה, מיונז ועוד. בנוסף, יש להמשיך ולהימנע משמני טרנס (שמנים מוקשים).

3.      עידוד החלפת דגן החיטה בדגנים בעלי אינדקס גליקמי נמוך במקום עידוד המעבר לצריכת לחם מקמח מלא

ההמלצה המסורתית להעדיף לחם מקמח חיטה מלא מוטעית מיסודה, בגלל גודש העמילן הפשוט (עמילופקטין) שיש בלחם חיטה (מקמח מלא או לבן). גם לחם מחיטה מלאה הוא לחם עתיר עמילנים פשוטים ולמרות שהוא מכיל יותר סיבים תזונתיים – הוא בעל אינדקס גליקמי גבוה, ולכן הוא עלול לתרום להחמרת מגיפות ההשמנה והסוכרת.

השינוי טמון בהחלפת דגן החיטה – בדגנים בעלי אינדקס גליקמי נמוך כמו: שעורה, שיבולת שועל ושיפון, המכילים יותר עמילנים עמידים ובטה גלוקנים. שינוי כזה יביא להורדה משמעותית בצריכת עמילנים פשוטים בתזונה היומיומית, ויהווה נדבך חשוב במניעת מחלות ניווניות רבות, מלבד השמנה וסוכרת.

4.      לחייב סימון של כמות אשלגן ונתרן במקום סימון אדום של מזונות עתירי נתרן ומלח

יחס נכון בין נתרן ואשלגן חשוב ביותר עבור אנשים שסובלים ממחלות לב וכלי דם. היחס הנכון הזה מוביל לאיזון טוב יותר של לחץ הדם וההולכה העצבית, ומונע עומסים על הכליות ובצקות קשות. סימון אדום ושלילי של כל המזונות שמכילים נתרן גבוה, עלול לפגוע בקבוצה זו באופן חמור.

רצוי לחייב כל יצרן לפרט את כמות האשלגן, בנוסף לכמות הנתרן. כך, אפשר יהיה לסמן באופן חיובי (ירוק וולונטרי) מוצרים או מזונות שכוללים אשלגן ונתרן ביחס נכון, ולסמן באדום כאלה שבהם רמת הנתרן גבוהה והיחס מופר.

לדוגמה: גבינה צהובה, שהיא בעלת רכיבים מעולים כמו חלבון מלא וסידן שניהם בכמות גבוהה, מסומנת כיום בשני סימונים אדומים שליליים: האחד – בגלל השומן הרווי שבה והשני – בגלל הנתרן הגבוה. על פי ההצעה הנוכחית, יש להסיר ממנה סימונים אלה: את הסימון האדום בגלל שומן רווי – מהסיבה שהוסברה לעיל (סעיף 2), ואת הסימון האדום בגלל נתרן משום שגבינה צהובה מכילה 500 עד 600 מ”ג נתרן לצד 200 עד 300 מ”ג אשלגן, שהוא יחס ראוי ובריא.

“כל השינויים המוצעים מבוססי מדע מוצק ויכולים להתוות את הדרך המיטבית להסדרת התזונה הבריאה במאה ה-21. אם שינויים תכליתיים אלה לא יבוצעו, נמצא עצמנו דורכים במקום מבחינת התחלואה הניוונית (או גרוע מכך), למרות הכוונות הטובות של מובילי מהלך הסימון התזונתי”, הסביר פרופסור גמליאל.

מאת: פרופסור חיים גמליאל, PhD, חוקר במדעי הרפואה ומומחה להמטולוגיה/אונקולוגיה, המתמחה בתזונה מניעתית. הקים את מכון רות”ם מכון מחקר בנושאי רפואה מונעת תכליתית

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה במשך אשפוז קצר יותר לעומת ניתוח ידני להחלפת הירך, זאת לצד הפחתת היקף החולים המופנים למוסד סיעודי ייעודי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי עם הערכה רטרוספקטיבית של הנתונים אודות 8,536 חולים שעברו ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של […]

  • הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    בילדים באיטליה עם תסמינים פחות ספציפיים או הפרעה בשגשוג תועד עיכוב ארוך יותר באבחנה של מחלת צליאק, בעוד שאלו מתחת לגיל 3 שנים או עם היסטוריה משפחתית מאובחנים מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 3,171 ילדים עם אבחנה של מחלת צליאק […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    חשיפה לפוראן, תרכובות כימיית המצויה במוצרי חקלאות, מייצבים, תרופות ואוכל, מלווה בעליה משמעותית בשיעורי הימצאות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ותמותה נשימתית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים מסקר National Health and Nutrition Examination Survey בין 2013 עד 2018 וזיהו 270מבוגרים עם […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה