Nutritional/Metabolic

המלצות תזונתיות לחולי סוכרת בתקופת מגפת הקורונה (המועצה הלאומית לסוכרת)

מתכבדים להציג כאן כאן שני ניירות עמדה מטעם המועצה הלאומית לסוכרת העוסקים בתזונה בחולים סוכרתיים בימי הקורונה .

הראשון עוסק בשמירה על איזון הסוכר בימי חירום, והשני במטופלים שחלו בקורונה ושוחררו

המלצות תזונתיות לשמירה על איזון רמות הסוכר בדם בימי חרום

ההתמודדות עם הטיפול התזונתי בסוכרת בעת הזו יכולה להיות מאתגרת. אכילה מרובה או לא סדירה, לפעמים כאמצעי הרגעה לחרדה, עלולה להשפיע לרעה על איזון הסוכרת ולגרום לעלייה במשקל, וכך גם ההפחתה במידת הפעילות הגופנית.

שהייה בבידוד למשך תקופה ארוכה אינה מאפשרת קניית מזון באופן עצמאי, או רכישת תרופות חיוניות, על כן חשוב לדאוג שתהיה לך כמות מספיקה של מזון ותרופות חיוניות לטווח הקרוב.

להלן ההמלצות לניהול הטיפול התזונתי בסוכרת בימי חרום:

1.כדאי לאכול בהתאם לתפריט האישי שקיבלת מהדיאטנית. התפריט מותאם לך, לסוג הטיפול בסוכרת ולצרכים התזונתיים האישיים שלך.

2.חשוב לשמור על משקל גוף בריא ולהימנע מעליה או מירידה קיצוניות במשקל. אכילה מסודרת וקבועה במשך היום תתרום ליצירת שגרה ותמנע אכילת יתר.

3.אם שמת לב שחלו שינויים בתאבון שלך, כדאי לבדוק אם הוא נובע מחרדה, שעמום או כל רגש אחר. אם זה כך, האוכל הוא לא המענה. כדאי להתייעץ עם הצוות המטפל במרפאה שלך או באתר של האגודה הישראלית לסוכרת. או בקו החם מביח אסף הרופא (שמיר)

4.חשוב לדאוג למגוון מזון בריא שיהיה זמין בבית: ירקות ופירות, קטניות, דגנים מלאים, שמנים מהצומח, שקדים ואגוזים, ומקורות דלי שומן של חלבונים כמו מוצרי חלב, ביצה, דגים, עוף והודו.

במקרה שיש צורך בבידוד, ניתן להיעזר בקניות און-ליין ובמשלוחים וכן  בחברים ובני משפחה.

5.זאת הזדמנות לשפר את מיומנות הבישול שלך ולהכין יותר אוכל בבית.

6.חשוב לשים לב לחלוקה מתאימה של פחמימות בכל ארוחה בהתאם לטיפול התרופתי או האינסולין, בעיקר אלה המטופלים באינסולין ואמריל /נונורם. )כדי למנוע מצבי קיצון של רמות סוכר גבוהות (היפרגליקמיה) או נמוכות מהרצוי (היפוגליקמיה).

כדאי לרענן את הידע לגבי מזונות עשירים בפחמימות, מה נחשב כמנת תחליף של פחמימות, וכיצד להעריך את כמות הפחמימות הנאכלת בארוחות ניתן להיעזר בכף או בכוס מדידה או על ידי שקילת המזון.

7.כדאי להכיר את סוגי הממתיקים, טבעיים ומלאכותיים, ולהתייחס גם לאכילה של  מוצרי דיאט או מוצרים ללא סוכר. חלק מהמוצרים האלה מכילים פחמימות וגורמים לעלייה ברמות הסוכר בדם, לעיתים באופן דומה למזון “רגיל”.

8.מומלץ להפחית את הצריכה של מוצרי מזון מעובדים, שלרב עתירים בסוכר, מלח (נתרן) ושומן רווי. הסימון התזונתי החדש, הכולל מדבקות אדומות וירוקות בחזית האריזה, יכול לעזור לך לעשות בחירות בריאות יותר במהלך הקנייה.

9.מומלץ להקפיד על שתייה מספקת של נוזלים, גם אם נמצאים בבית ולא חשים תחושת צמא.

טיפול בהיפוגליקמיה רמות סוכר נמוכות מ  70 מ”ג/ד”ל

          במקרה שרמת הסוכר יורדת לערך נמוך מ- 70 מ”ג/ד”ל, יש לאכול או לשתות מזון המכיל 15 גרם סוכר פשוט, כמו שתייה מתוקה.

          יש למדוד את רמות הסוכר לאחר 15 דקות. במידה ורמות הסוכר עדיין נמוכות מ- 70 מ”ג/ד”ל יש לחזור על הפעולה, לאכול או לשתות 15 גרם סוכר פשוט.

          לאחר שרמת הסוכר עולה לערך תקין, יש לאכול ארוחה קלה המכילה פחמימות, כדי למנוע חזרה של היפוגליקמיה..

          חשוב שמזון המכיל סוכר, המיועדים לטיפול בהיפוגליקמיה, יהיה נגיש ובהישג יד למקרה הצורך.

חשוב לזכור! שמירה על תזונה נכונה ופעילות גופנית, יומית  בהתאמה לטיפול התרופתי ולפי המלצות הצוות המטפל תעזור לך לשמור על איזון הסוכרת גם בזמנים מאתגרים.

ימים בריאים ובטוחים

גילה פיימן, המועצה הלאומית לסוכרת

ד”ר מיכל גילאון קרן, המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת, מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל

עדינה בכר, יו”ר עמותת עתיד


המלצות תזונתיות למטופלים לשמירה על איזון רמות הסוכר בדם בימי חרום

למטופלים חולים בקורונה ומטופלים ששוחררו מאשפוז בגלל הקורונה

לתזונה נכונה ואיזון סוכרת מיטבי תרומה גדולה בתהליך ההתאוששות מהקורונה והאשפוז .השרות הדיאטטי   בכל קופות החולים ומרפאות הסוכרת נגיש ומאורגן לאפשר  טיפול  ומעקב תזונתי מרחוק.

להלן ההמלצות לניהול הטיפול התזונתי בסוכרת לאחר האשפוז:

1.      כדאי לאכול בהתאם לתפריט האישי שקיבלת מהדיאטנית לפני שחלית בווירוס הקורונה התפריט מותאם לך, לסוג הטיפול בסוכרת ולצרכים התזונתיים האישיים שלך.

2.      חשוב לשמור על משקל גוף בריא ולהימנע מעליה או מירידה קיצוניות במשקל. אכילה מסודרת וקבועה במשך היום תתרום ליצירת שגרה ותמנע אכילת לא מותאמת.

3.      התפריט המומלץ הוא תפריט מאוזן המכיל את כל אבות המזון : חלבונים פחמימות ושומנים מן הצומח..

4.      . חשוב לדאוג למגוון מזון בריא שיהיה זמין בבית: ירקות (טריים וקפואים) ופירות, קטניות, דגנים מלאים, שמנים מהצומח, שקדים ואגוזים, ומקורות דלי שומן של חלבונים כמו מוצרי חלב, ביצה, דגים, עוף והודו.

5.      במקרה שיש צורך בבידוד, ניתן להיעזר בקניות און-ליין ובמשלוחים וכן  בחברים ובני משפחה.

6.      . חשוב לשמור על היגיינת המזון : באחסון ובהכנתו .

7.      אם הנך סובל מכאבי בטן , שלשולים, בחילות , פגיעה בתחושת טעם וריח ,ירידה במשקל או כל תסמין אחר במערכת העיכול  מומלץ לאכול אוכל מבושל ולא מטוגן עם מרקם רק דל בסיבים וללא תיבול חריף ,תזונה מהסוג הזה עשויה להקל על התסמינים ואי הנוחות. עד לחלוף התסמינים.

8.      חשוב להקפיד על שתייה מרובה למניעת התייבשות גם אם אינך חש בצמא, יש אנשים שהשתייה דרך קש קלה יותר עבורם או מציצת קוביות קרח מספק נוזלים ומקל על בחילה.

9.      אם אתה מטופל באינסולין או בתרופות שמשחררות אינסולין מהלבלב כמו נונורם או אמריל, ואינך מסוגל לאכול בצורה סדירה חשוב להתייעץ עם הרופא או הדיאטנית להתאמת המינון והתזונה המתאימה כדי למנוע הפוגלקמיה.

10. חשוב לשים לב לחלוקה מתאימה של פחמימות בכל ארוחה בהתאם לטיפול התרופתי או האינסולין, כדי למנוע מצבי קיצון של רמות סוכר גבוהות (היפרגליקמיה) או נמוכות מהרצוי (היפוגליקמיה).
כדאי לרענן את הידע לגבי מזונות עשירים בפחמימות, מה נחשב כמנת תחליף של פחמימות, וכיצד להעריך את כמות הפחמימות הנאכלת בארוחות ניתן להיעזר בכף או בכוס מדידה או על ידי שקילת המזון.

11. אם בידך בדיקות מעבדה במכתב השחרור שים לב לתוצאת בדיקת  ויטמין B12 . ויטמין D אם הם נמוכים יש לבקש מהרופא תיפול תרופתי, אם הבדיקה אינה מופיעה בבדיקות המעבדה שבמכתב השחרור כדאי לבקש מהרופא בדיקות דם להערכת החוסר וטיפול בהתאם.

12. יציאה לאוויר הצח וחשיפה לשמש למספר דק כל יום עשויה לשפר את הספיגה של ויטמין D הקפידו לפתוח חלונות ותריסים בשעות האור. מזונות המכילים ויטמין B12   מוצרי :בשר לסוגיו,  חלב ביצים כדאי לשלבם בתפריט היומי.

טיפול בהיפוגליקמיה רמות סוכר נמוכות מ- 70 מ”ג/ד”ל

ü      במקרה שרמת הסוכר יורדת לערך נמוך מ- 70 מ”ג/ד”ל, יש לאכול או לשתות מזון המכיל 15 גרם סוכר פשוט, כמו שתייה מתוקה.

ü      יש למדוד את רמות הסוכר לאחר 15 דקות. במידה ורמות הסוכר עדיין נמוכות מ- 70 מ”ג/ד”ל יש לחזור על הפעולה, לאכול או לשתות 15 גרם סוכר פשוט.

ü      לאחר שרמת הסוכר עולה לערך תקין, יש לאכול ארוחה קלה המכילה פחמימות, כדי למנוע חזרה של היפוגליקמיה..

ü      חשוב שמזון המכיל סוכר, המיועדים לטיפול בהיפוגליקמיה, יהיה נגיש ובהישג יד למקרה הצורך.

חשוב לזכור! שמירה על תזונה נכונה ופעילות גופנית, בהתאמה לטיפול התרופתי ולפי המלצות הצוות המטפל תעזור לך לשמור על איזון הסוכרת ולהחיש את החלמתך. גם בזמנים מאתגרים.

כתיבה:

גילה פיימן, המועצה הלאומית לסוכרת

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    בפינתנו החדשה ננסה לשבור מיתוסים השכיחים בקרב רופאים/ות או מטופלים/ות. זו פינה קצרה, ואם תהיה בה התייחסות למאמרים, היא תעשה בקצרה. נשמח לשמוע רעיונות, הערות והארות. המיתוס הראשון הוא בנושא מטפורמין; האם הטיפול בתרופה גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי? פרופ’ רז מציע כי דווקא המשך מתן התרופה, גם בשלבים מתקדמים של מחלת כליות, עדיין עשוי […]

  • משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    שינה במשך פחות משבע שעות בלילה נפוצה בקרב צעירים עם סוכרת מסוג 1 אך מלווה בבריאות קרדיו-מטבולית ירודה, בעיקר בקרב מתבגרים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה הינה מרכיב חשוב בהערכה וטיפול בסוכרת לפי הנחיות האגודה האמריקאית לסוכרת, אך לא ידוע אם שינה […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • עליה בהיקף שומן בזרוע מלווה בעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Clin Endocrinol Metab)

    עליה בהיקף שומן בזרוע מלווה בעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Clin Endocrinol Metab)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עליה בשומן באמה ובגו מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ותמותה, בעוד שעליה בשומן ברגליים מלווה בסיכון מופחת לסיבוכים אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם סוכרת מסוג 2 סיכון גבוה פי 2-4 למחלות […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה