Nutritional/Metabolic

מקומו של מגנזיום במניעת מחלות קרדיווסקולריות ע”פ נייר העמדה ”המלצות תזונתיות למניעת מחלות קרדיווסקולאריות” מטעם האגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת עתיד

לאחרונה פורסם נייר העמדה : נייר עמדה של האגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת עתיד- עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל . אפריל 2021.

בסקירה זו מוצגת ההתייחסות במסמך למגנזיום ומניעת מחלות קרדיווסקולאריות:

עיקרי ההמלצות לגבי מגנזיום:

” רצוי לשקול צריכת מגנזיום ממקורות תזונתיים לקבלת צריכה יומית מספקת ולהשלים, במידת הצורך, בתוסף עד 600 מ”ג ליום”

הגדרה: מגנזיום הוא מינרל תוך תאי. 1% מהמגנזיום נמצא בנסיוב ולכן, בדיקתו בנסיוב אינה משקפת נאמנה את מצבו בתוך תאי הגוף1-3.

הצריכה היומית המומלצת היא 420 מ”ג ליום לגברים ו-320 מ”ג ליום לנשים. למרות שכמות הצריכה היומית המקסימלית המותרת מתוספים היא 350 מ”ג ליום של Elemental Magnesium6 אולם קיימת הסכמה שכמות של 600 מ”ג ליום ואף יותר אינה מזיקה5 ולכן, יש להתאים את המינון בהתאם לצורך.

עדויות ממחקרי תצפית:

במחקרים אפידמיולוגים תצפיתיים, נראה שתכולת המגנזיום במי השתיה ובמזון קשורה באופן הפוך לשיעורי התחלואה והתמותה הקרדיווסקולריים1-3,,8,9, 10, 11,7. (ראה פרטים בדף העמדה ובמאמרים).

מגנזיום במי השתיה

·         בשנת 2005 התריע ה-WHO על הנזקים שעלולים להיגרם מהיעדר מגנזיום במים מותפלים ובשנת 2011 המליצה על הוספת מגנזיום למים המותפלים.

·         בשנת 2007, וועדת עדין המליצה על הוספת סידן ומגנזיום בכמות של 20-30 מ”ג/ליטר למים המותפלים, אך עד כה נוסף סידן בלבד.

·         בישראל מעל 60% ממי השתיה מותפלים ונטולי מגנזיום.

·         מנתונים על 200,000 מבוטחי כללית בגילאי 25-76 נמצאה עליה של 6% בשיעור המקרים של מחלות לב שהופיעו במעקב של 6 שנים באוכלוסייה הגרה באזורים בהם המים מותפלים בהשוואה לתושבים באזורים המקבלים מי שתיה לא מותפלים13. תוצאה דומה נמצאה בחולים לאחר אוטם שריר הלב 14, על 4,678 חולים ומשך מעקב של שנה.

·         עקב השימוש במים מותפלים בחקלאות יש ירידה של 30% השיעור המגנזיום בירקות ופירות15.

מחקרי התערבות במניעה שניונית:

אוטם חד השריר הלב

במטה אנליזה של 8 מחקרים התערבותיים בקרב 3,500 אנשים נמצאה ירידה משמעותית בתמותה לעומת פלסבו, אולם בשני מחקרים גדולים שפורסמו בשנים האחרונות לא הצליחו להוכיח זאת1. שמוה-אנליזה של 26 מחקרים בקר 73,363 אנשים ופורסמה בCochrane Collaboration- בשנת 2007 לא נמצא הבדל בתמותה בין מקבלי מגנזיום לפלסבו1.

אי ספיקת לב

תוסף של 6 גרם מגנזיום ליום לעומת פלסבו למשך חודש אחד, ואחר-כך 3 גרם ליום למשך 11 חודשים ל-40 חולים עם אי ספיקת לב קשה, העלה את שיעור ההשרדות כעבור שנה באופן מובהק (75.7% לעומת 51.6%). ב- 38.5% מהחולים שקיבלו מגנזיום היה שיפור בתסמינים של אי ספיקה לעומת 56.3% מהחולים שקבלו פלסבו ודיווחו על החמרה בתסמינים (P<0.001) 16.

יתר לחץ דם.

ב-3 מטה-אנאליזות, מתן תוסף מגנזיום הובילה לירידה בלחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי 17-19.

תפקוד אנדותל כלי הדם ויכולת ההליכה במבחני מאמץ

·         אצל חולי לב, הוספת 365 מ”ג מגנזיום ליום למשך 6 חודשים שיפרה באופן מובהק את תיפקוד אנדותל כלי הדם,21,20.

·         במטה-אנליזה של 7 מחקרי התערבות אקראיים22 עם 306 חולים במחלת לב כלילית או נבדקים בריאים, הוספת מגנזיום (340-1,200מ”ג ליום) לעומת פלצבו ב-306 נבדקים, שיפקה משמעותית את תפקוד האנדותל בכלי הדם הברכיאלי (P=0.033).

·         הוספת 365 מ”ג ליום מגנזיום לחצי שנה, הפחיתה כאבי חזה במבחני מאמץ21.

·         מספר מחקרים מבוקרים הצביעו על תוסף מגנזיום כתכשיר אנטי אגרגנטי הן ב-41 נבדקים בריאים 23והן ב-42 חולי לב יציבים 24.

·         בהתחשב בסיכון להטיית פירסום, כול המחקרים הללו קטנים מכדי לצאת בהמלצה גורפת.

הפרעות קצב בלב

·         במטה-אנליזה של 22 מחקרים 25 נבדק הקשר בין מתן מגנזיום סולפאט (תוך ורידי) לעומת פלסבו והפרעות בקצב הלב בחולים עם תסמונת כלילית חדה, נמצא שמתן מגנזיום סולפאט לעומת פלסבו, הבחית את הפרעות קצב חדריות ועל חדריות באופן משמעותי (P<0.001).

·         במטה-אנליזה של 20 מחקרים 26 אקראיים עם 2,430 משתתפים, נמצא שמתן מגנזיום תוך ורידי (לעומת פלצבו) לאחר ניתוח מעקפים הפחית משמעותית את הפרעות קצב הלב p=0.04.

מנגנונים אפשריים לפעילות המגנזיום

·         הפחתת הפגיעה מרדיקלים חופשיים של חמצן, משפר את תפקוד האנדותל  21,22.

·         מפחית פעילות יתר של טסיות1-3,29, כגון איגור והיצמדות 28.

·         אצל חולי לב, הוספה של 365 מ”ג ליום למשך 6 חודשים, שיפרה את תפקוד רנדותל כלי הדם ואת הכושר התפקודי 20,21.

מינון

. למרות שכמות הצריכה היומית המקסימלית המותרת מתוספים היא 350 מ”ג ליום של Elemental Magnesium6 אולם קיימת הסכמה שכמות של 600 מ”ג ליום ואף יותר אינה מזיקה ולכן, יש להתאים את המינון בהתאם לצורך.

לנייר העמדה המלא

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה