Obesity

55% מהגברים ו-44% מהנשים בישראל סובלים מעודף משקל או השמנת יתר (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)

הלשכה המרכזית לסטטסיטיקה פירסמה השבוע את לקט נתונים בנושאי בריאות ואורח חיים, מתוך הסקר החברתי 2017: משקל, דיאטה, תזונה והרגלי אכילה.

להלן נתונים נבחרים מהסקר:


בני 20 ומעלה, אלא אם כן צוין אחרת

·         כמחצית מהאוכלוסייה (48%) הם במצב של עודף משקל או השמנה: 55% מהגברים ו-41% מהנשים.

·         52% רוצים לרדת במשקל: 58% מהנשים לעומת 46% מהגברים; 54% מהיהודים ו-41% מהערבים.

·         21% עושים דיאטה בפועל: 24% מהנשים לעומת 18% מהגברים. 22% מהיהודים ו-16% מהערבים.

·         47% מאלה שעושים דיאטה קיבלו הנחיות מגורם מקצועי. 15% נפגשו עם דיאטנית בשנתיים האחרונות.

·         41% אוכלים לפחות 3 מנות ירקות ביום: 44% מהיהודים ו-28% מהערבים.

·         45% אוכלים לפחות 2 מנות פרי ביום: 53% בקרב בני 65 ומעלה.

·         30% אוכלים מאכלים המכילים דגנים מלאים לפחות פעמיים ביום: 56% מהערבים ו-26% מהיהודים.

·         60% אוכלים קטניות לפחות פעמיים בשבוע: 66% מהגברים לעומת 55% מהנשים; 75% מהערבים.

·         29% אוכלים דגים לפחות פעמיים בשבוע: 34% מהיהודים לעומת 8% מהערבים; 61% מהחרדים.

·         26% אוכלים בשר אדום או בשר מעובד לפחות 3 פעמים בשבוע: 46% מהערבים ו-21% מהיהודים.

·         38% שותים לפחות 3 כוסות משקה ממותק ביום: 17% שותים לפחות 5 כוסות משקה ממותק ביום.

·         42% בודקים רכיבים או סימון תזונתי שעל אריזות מוצרי מזון: 47% מהיהודים לעומת 24% מהערבים.

·         הרגלי התזונה של 39% מושפעים ממחקרים ומפרסומים בנושא תזונה: 43% מהנשים ו-35% מהגברים.


לנתוני התרשימים וללוחות

הסקר החברתי הוא סקר שנתי שוטף, המספק מידע על תנאי החיים של האוכלוסייה הבוגרת בישראל ועל רווחתה. הסקר נערך על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ברחבי הארץ במהלך 2017. במסגרתו רואיינו בביתם כ-7,300 איש בני 20 ומעלה, המייצגים כ-5.5 מיליון איש. שאלון הסקר כולל גרעין קבוע וחלק מתחלף, שב-2017 התמקד בבריאות ואורח חיים, כפי שהיה בסקר 2010. השאלות על משקל, דיאטה, תזונה והרגלי אכילה שייכות לנושא זה. זו ההודעה השלישית מתוך הנושא השנתי בריאות ואורח חיים. ההודעות הקודמות עסקו בוויתורים בנושאי בריאות בשל קשיים כלכליים ובחיסונים ובדיקות רפואיות לגילוי מוקדם של מחלות ממאירות.

מדד מסת הגוף – (BMI)[1]

כמחצית מבני 20 ומעלה (48%) נמצאים במצב של עודף משקל, השמנה או השמנת יתר: 55% מהגברים לעומת 41% מהנשים; 46% מהיהודים לעומת 54% מהערבים; 37% מבני 44-20 ו-60% מבני 45 ומעלה. גברים נמצאים בעודף משקל יותר מנשים בכל קבוצות הגיל (39% לעומת 26% בהתאמה).

תרשים 1. בני 20 ומעלה לפי מדד מסת הגוף (BMI) ומין, אחוזים, 2017

דיאטה וייעוץ תזונתי

כמחצית מהאוכלוסייה (52%) רוצים לרדת במשקל: 31% מבעלי משקל תקין, 68% מבעלי עודף משקל ו-87% מאלה שבמצב השמנה והשמנת יתר. 35% מעוניינים להישאר באותו משקל ו-6% רוצים לעלות במשקל.

נשים מעוניינות לרדת במשקל יותר מגברים (58% לעומת 46%). בקרב אלה שמשקלם תקין, שיעור הנשים המעוניינות לרדת במשקל גבוה פי 3 משיעור הגברים המעוניינים לרדת במשקל (44% לעומת 14%, בהתאמה).

21% מהאוכלוסייה עושים דיאטה בפועל: 18% מהגברים ו-24% מהנשים; 14% מבעלי משקל תקין, 26% מבעלי עודף משקל ו-36% מאלה שבמצב השמנה והשמנת יתר. נשים עושות יותר דיאטה מגברים, בכל משקל.

בני 45 ומעלה רוצים לרדת במשקל יותר מבני 44-20 (56% לעומת 48%) ועושים יותר דיאטה (23% לעומת 19%).

יהודים רוצים לרדת במשקל יותר מערבים (54% לעומת 41%) ועושים יותר דיאטה (22% לעומת 16%).

47% מאלה שעושים דיאטה קיבלו הנחיות לדיאטה מגורם מקצועי, כגון רופא, יועץ תזונה או דיאטנית ו-31% קיבלו הנחיות מגורם אחר, כגון: תכנית מאורגנת, קבוצת תמיכה, ספרים, אינטרנט, משפחה או מכרים.              15% קיבלו ייעוץ תזונתי מדיאטנית בשנתיים האחרונות, 7% קיבלו ייעוץ לפני יותר משנתיים ועד חמש שנים. מאז 2010 לא חלו שינויים מהותיים באחוזי הנמצאים בעודף משקל, המעוניינים לרדת במשקל והעושים דיאטה.

 
משקל והערכת מצב הבריאות

61% מבעלי משקל תקין מעריכים את מצב בריאותם ‘טוב מאוד’; 45% בקרב בעלי עודף משקל; 35% בקרב אנשים במצב השמנה והשמנת יתר.

אחוז המעריכים את בריאותם ‘טוב מאוד’ גבוה יותר בקרב בעלי משקל תקין, בכל קבוצת הגיל: בגיל 44-20 74% מבעלי משקל תקין מעריכים את מצב בריאותם טוב מאוד, לעומת 69% בקרב בעלי עודף משקל ו-58% בקרב אנשים במצב השמנה או השמנת יתר. בגיל 64-45: 49% מבעלי משקל תקין מעריכים את מצב בריאותם טוב מאוד, לעומת 38% בקרב בעלי עודף משקל ו-28% בקרב אנשים במצב השמנה או השמנת יתר.

תרשים 4. בני 20 ומעלה המעריכים את מצב בריאותם טוב מאוד, לפי גיל ומדד מסת הגוף, אחוזים, 2017

הרגלי אכילה[2]

41% אוכלים לפחות 3 מנות ירקות ביום[3]: נשים יותר מגברים; יהודים יותר מערבים; הגרים במשקי בית שבהם ההכנסה החודשית הממוצעת לנפש מעל 2,000 ש”ח, יותר ממשקי בית שבהם ההכנסה לנפש עד 2,000 ש”ח.

45% אוכלים לפחות 2 מנות פרי ביום[4]: בני 65 ומעלה יותר מבני 64-20; הגרים במשקי בית שבהם ההכנסה החודשית הממוצעת לנפש מעל 2,000 ש”ח יותר ממשקי בית שבהם ההכנסה לנפש היא עד 2,000 ש”ח.

31% אוכלים מאכלים המכילים דגנים מלאים לפחות פעמיים ביום[5], כגון לחם או פסטה מחיטה מלאה: ערבים יותר מיהודים; הגרים במשקי בית שבהם ההכנסה החודשית הממוצעת לנפש היא עד 2,000 ש”ח יותר מהגרים במשקי בית שבהם ההכנסה החודשית לנפש היא יותר מ-2,000 ש”ח.

60% אוכלים קטניות לפחות פעמיים בשבוע[6]: גברים יותר מנשים; ערבים יותר מיהודים.

29% אוכלים דגים לפחות פעמיים בשבוע: יהודים יותר מערבים; חרדים יותר מחילונים (61% לעומת 28%).

26% אוכלים בשר אדום או בשר מעובד לפחות 3 פעמים בשבוע[7], כגון נקניק, נקניקיות, קבב, המבורגר: גברים יותר מנשים; בני 64-20 יותר מבני 65 ומעלה; ערבים יותר מיהודים.

38% שותים לפחות 3 כוסות משקה ממותק ביום[8]: גברים יותר מנשים; בני 64-20 יותר מבני 65 ומעלה; ערבים יותר מיהודים. 17% שותים לפחות 5 כוסות משקה ממותק ביום.

 
הרגלי תזונה

79% משתמשים בשמן זית כשמן עיקרי בתוספת למזון[9]: ערבים יותר מיהודים.

41% משתמשים בשמן זית כשמן עיקרי בבישול ובטיגון: ערבים יותר מיהודים.

42% מבני 20 ומעלה בודקים רכיבים או סימון תזונתי שעל אריזות מוצרי המזון: נשים יותר מגברים; יהודים יותר מערבים; בני 64-20 יותר מבני 65 ומעלה; בעלי השכלה גבוהה יותר מבעלי השכלה נמוכה.

הרגלי התזונה של 39% מושפעים ממחקרים או מפרסומים בנושא תזונה בריאה: נשים יותר מגברים; יהודים יותר מערבים, בני 64-20 יותר מבני 65 ומעלה; בעלי השכלה גבוהה יותר מבעלי השכלה נמוכה.

 
תרשים 5 – בני 20 ומעלה לפי הרגלי תזונה והשכלה, אחוזים, 2017

לעמוד הסקר החברתי באתר הלמ”ס 
לשאלון הסקר החברתי 2017
למחולל הלוחות של הסקר החברתי




[1] מדד מסת הגוף (BMI) מחושב באמצעות חלוקת המשקל (ק”ג) בגובה בריבוע (מטרים בריבוע). החישוב נעשה על פי דיווח עצמי על גובה ומשקל. ערכי המדד: עד 18.4 – תת משקל; 24.9-18.5 – משקל תקין; 29.9-25 -עודף משקל; 34.9-30 – השמנה; 35 ומעלה – השמנת יתר.




[3] כגון יחידה של מלפפון, עגבנייה, פלפל. משרד הבריאות ממליץ לאכול לפחות 5 מנות ירקות ביום.



[4] כגון יחידה של תפוז, תפוח, אשכול ענבים בינוני, פלח מלון. משרד הבריאות ממליץ לאכול 3-2 מנות פרי ביום.



[5] כולל: חיטה מלאה, שיפון, כוסמין, בורגול, תפוח אדמה, אורז מלא, כוסמת, גריסים שיבולת שועל, קינואה.



[6] כגון עדשים, שעועית לבנה, גרגרי חומוס.



[7] משרד הבריאות ממליץ להמעיט בצריכת בשר אדום ובשר מעובד ולאכול חלקים רזים של עוף, הודו ובשר בקר.



[8] כולל: מיץ ממותק בסוכר, משקה תוסס ממותק, משקה אנרגיה, מים בטעמים, קפה או תה בתוספת סוכר.

משרד הבריאות ממליץ להמעיט בצריכת מאכלים ומשקאות עם תוספת סוכר.



[9] משרד הבריאות ממליץ לצרוך שמנים מהצומח עם עדיפות לשמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, אגוזים, שקדים,

גרעינים ללא המלחה (כגון גרעיני חמנייה ודלעת) וטחינה גולמית משומשום מלא.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • השמנה מלווה בסיכויים נמוכים יותר להשגת הפוגה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית מוקדמת

    השמנה מלווה בסיכויים נמוכים יותר להשגת הפוגה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית מוקדמת

    בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) והשמנת-יתר תועד סיכון מוגבר לכישלון מאמצים להשגת הפוגה במחלת המפרקים לאחר שישה חודשים מהתחלת טיפול במתוטרקסט, ללא תלות בנוכחות מחלות רקע אחרות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת RMD Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר מקרה-ביקורת מבוסס-אוכלוסייה על-בסיס מאגר Swedish Rheumatology Quality Register להערכת הקשר בין […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי־סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל־100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

  • שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית חוזק השריר נמוך משמעותית בהשוואה לביקורות בריאות תואמות, כאשר בנשים תועד מצב תזונתי גרוע במיוחד בכל הנוגע למסת גוף ללא שומן ומסת שריר, לצד היארעות גבוהה יותר של סרקופניה, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת להשוואת המצב התזונתי של 80 מבוגרים עם מחלת […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך