Occupational Medicine

חשיפה ל- DDT בחיים העובריים קשורה לסרטן אשכים (מתוך ה- Archives of Environmental & Occupational Health)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Archives of Environmental & Occupational Health, עולה כי חשיפה לחומר ההדברה DDT (dichlorodiphenyltrichloroethane), אשר הינו כימיקל הפוגע במערכת האנדוקרינית, עלולה להגביר את הסיכון לחלות בסרטן אשכים.

לדברי החוקרים, שיעור גידולי תאי נבט באשך גדל בהדרגה בעשורים האחרונים, והמחקר הנוכחי מספק מידע נוסף לקשר הסביבתי לסרטן זה.

המחקר הינו ייחודי בכך שהוא הראשון שמספק מידע באשר לחשיפה במהלך החיים העובריים ובתקופת הילוד המוקדמת במקרי סרטן אשכים.  המחקר התבסס על דגימות דם שניטלו בתקופת זמן חציונית של 30 שנים טרם אבחנת הסרטן.

במחקרים קודמים דווח על קשר בין כימיקלים הפוגעים במערכת האנדוקרינית, דוגמת DDT וסרטן אשכים.  ב- 2008 הודגם קשר בין חשיפה ל- p,p’-DDE (1,1,1-trichloro-2,2-bis[p-chlorophenyl]ethane) ובין סיכון לגידולי תאי נבט של האשך (סמינומות או אחרים), וכי איזומרים כלורדניים היו כרוכים בסיכון מוגבר לסמינומה.

במחקר הנוכחי, החוקרים מציינים כי היארעות סרטן אשכים עלתה באופן ניכר מאז שנת 1945, אותה שנה בה הוכנס DDT לשימוש מסחרי ברחבי העולם.  יש לציין כי קל מאוד להחשף ל- DDT, ובדיקות דם ורקמות שנלקחו בשנות ה- 60 80, הכילו, כמעט כולן, רמות מדידות של תרכובות הקשורות ל- DDT ממצא שהקשה על עריכת מחקרים הקשורים בחשיפה ל- DDT.

על כן, הגישה האנאליטית לבדיקת חשיפה ל- DDT והשפעתה על בריאות הציבור אינה פשוטה, כאשר קשה מאוד להשוות בין אלו שנחשפו ובין אלו שלא נחשפו.  במקום השוואה שכזו, ניתן לבדוק בו זמנית תרכובות הקשורות ל- DDT כמדד לחשיפה.

התרכובות הרלוונטיות הינן p,p’-DDT שהינו המרכיב העיקרי והפעיל ב- DDT מסחרי; o,p’-DDT (1,1,1-trichloro-2-[p-chlorophenyl]-2-[o-chlorophenyl]-ethane) שהינו מזהם ברמה נמוכה של DDT מסחרי; ו p,p’-DDE (1,1′-dichloro-2,2′-bis[p-chlorophenyl]ethylene) שהינו המטבוליט העיקרי של p,p’-DDT.

מבין תרכובות אלו, o,p’-DDT הינו זה הנעלם במהירות הרבה ביותר ועל כן משמש כסמן לחשיפה שאירעה לאחרונה ל- DDT מסחרי.  p,p’-DDE הינו הפרסיסטנטי ביותר, והינו מטבוליט אנטי-אנדרוגני חזק.

המחקר הנוכחי כלל מידע באשר ל- 20,530 הריונות בין השנים 1959 עד 1967.  החוקרים השתמשו ביחס p,p’-DDT/p,p’-DDE (DDT/DDE) בדם האימהי כסמן למקור החשיפה ומועד החשיפה.  היות ויחס גבוה יותר של DDT/DDE עשוי להתקבל עקב פינוי איטי יותר של p,p’-DDT או חשיפה מאוחרת יותר ל- DDT מסחרי, החוקרים ביצעו גם בדיקה של o,p’-DDT אימהי כסמן נוסף לחשיפה לאחרונה.

מממצאי המחקר עלה כי 9,744 בנים נולדו חיים במהלך תקופת המחקר, 15 אובחנו עם גידולי תאי נבט של האשך והיו קיימות דגימות דם אימהי לגביהם.  15 מקרים אלו הותאמו ל-3 מקרי ביקורת.

באופן כללי, תקופת ההיריון הייתה משמעותית קצרה יותר במקרי סרטן אשכים, והאימהות היו בעלות רמות נמוכות יותר של p,p’-DDT, o,p’-DDT ו p,p’-DDE, אך יחס גבוה יותר של DDT/DDE, בהשוואה למקרי הביקורת.  יחס DDT/DDE גבוה יותר שנצפה בקרב אימהות לנבדקים שחלו בסרטן אשכים התאים לחשיפה מאוחרת יותר ל- DDT מסחרי או פינוי איטי יותר של p,p’-DDT.

החוקרים מסכמים כי הקשרים שנצפו במסגרת המחקר הינם מעניינים , בהתחשב בחוזק הסטטיסטי הנמוך של המחקר, והעדר גורמי סיכון משמעותיים אחרים לסרטן אשכים שזוהו עד כה.  הבנה טובה יותר של הבדלים פרטניים במטבוליזם של DDT והקשר של DDT להפעלת אנזימים המעוררים חשיפה אנדוגנית ואקסוגנית אחרת חשובה לפענוח מלא של הממצאים הנוכחיים.

Arch Environ Occup Health

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    שימוש בקנאביס רפואי לווה בשיפור משמעותי באיכות החיים הקשורה לבריאות בקרב חולים עם מחלות כרוניות, לרבות הקלה בכאב כרוני, עייפות, הפרעות שינה, חרדה ודיכאון – כך עולה ממחקר פרוספקטיבי רחב היקף שפורסם בכתב העת PLoS One. מחקר QUEST הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, שכלל 2000 מבוגרים (גיל ממוצע של 50 שנים, 63% נשים) עם מחלות כרוניות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל- Telisotuzumab Vedotin לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) מתקדם-מקומית או גרורתי עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met לאחר טיפול סיסטמי קודם. מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר גם את בדיקת VENTANA MET (SP44) RxDx Assay של חברת רוש […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בשיעורי הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי הישרדות כוללת טובים יותר בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב נרחב שקיבלו טיפול כימו-אימונותרפי לעומת אלו ללא אירועים אלו, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת European Journal of Cancer. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 399 חולים (גיל חציוני של 66 שנים, 55.4% […]

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    מתוצאות מחקר PLATO-ACT4 שפורסמו בכתב העת The Lancet Oncology עולה כי בחולים עם ממאירות פי טבעת בשלב מוקדם שקיבלו טיפול כימו-קרינתי במינון מופחת תועדו שיעורי תגובה קלינית מלאה גבוהים יותר לאחר שישה חודשים, לצד פחות רעילות חדה, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של טיפול קרינתי עשוי להוביל […]

  • חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי חשיפה ארוכת-טווח לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר באוויר, גם ברמות נמוכות יחסית, מלווה בשינויים מבניים במוח דוגמת ירידה בנפח רקמת המוח, עליה באטרופיה ופתולוגיה וסקולארית בקשישים. מחקר SNAC-K-MRI כלל קשישים ללא דמנציה שעברו בדיקת MRI בתחילת המחקר. בנוסף, משתתפים מתחת לגיל 78 שנין השלימו בדיקת MRI לאחר 6 […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך