בחולים עם גידולים היוצרים לחץ על הכיאסמה, המנבא המשמעותי ביותר לתוצאות טובות מבחינת הראייה הינו ניתוח בשלב מוקדם. החולים עשויים לא להיות מודעים למצב התחלתי של לחץ על הכיאסמה עד לשלב מתקדם יותר בו איבוד השדה עמוק או מגיע למרכז. גם במרפאת גלאוקומה בה מבצעים מעקב של שדה הראייה קיימת סכנה של אבחנה מאוחרת של לחץ על הכיאסמה ותוצאה טיפולית גרועה כתוצאה מכך. המגבלות הכלליות של בדיקת שדה ראייה כוללות גישות שונות של הבודקים ועייפות או חוסר תשומת לב של הנבדקים. קשה גם האבחנה המבדלת של תבניות של ניוון מקולרי ושל בדיקות OCT. בחולים עם לחץ על הכיאסמה מתפתח ניוון רטרוגרדי (retrograde degeneration) של הסיבים המצטלבים במסילת הראייה הקדמית, אשר גורם בעיקר לניוון תאי הגנגליון ושל שכבת הרשתית הפלקסיפורמית הקדמית (GCIPL) במחצית המקולה הנזלית, ויוצרת את סימן "חצי ירח". באופן קליני הדבר מתבטא בחסר טיפוסי בשדה הראייה של המיאנופסיה ביטמפורלית. גלאוקומה מאופיינת יותר בחסרים באזור הנזלי של שדה הראייה, שמבטא ניוון של השדה של מחצית המקולה הטמפורלית. שינויים מבניים בעובי הרשתית הפנימית הנראים בבדיקות OCT עשויים להקדים את החסרים הנראים בשדות הראייה במקרים עם לחץ על הכיאסמה. היות והשכיחות של מכשירי OCT במרפאות עיניים ואופטומטריה הולכת וגדלה, ניתן יותר להשתמש במדדים של עובי המקולה לשיפור האבחנה של לחץ על הכיאסמה.
במחקר הנוכחי בוצעו מדידות מקיפות של פיזור אזורי האטרופיה במקולה באמצעות השוואת עובי שכבות GCIPL הנזלי והטמפורלי במקולה וערך היחס הנזלי-טמפורלי במקולה naso-temporal ratio (mNTR). המטרה הייתה להעריך את היכולת של המדד החדש של mNTR להבדיל בין שני הגורמים השכיחים לנזק בעצב הראייה: לחץ על הכיאסמה וגלאוקומה. החוקרים היו מבריטניה והולנד. בוצעה בדיקה רטרוספקטיבית של סדרת חולים עם לחץ על הכיאסמה, גלאוקומה ומשתתפים בריאים בקבוצת הביקורת. בצילומי OCT נמדד עובי שכבות GCIPL במקולה. בוצעה השווה של חצי המקולה הנזלית לטמפורלית וחושב ה- mNTR. ההבדל במדד החדש הזה בין הקבוצות והדיוק באבחנה נבדקו באמצעות שיטות סטטיסטיות.
במחקר נכללו 111 אנשים: 31 עם לחץ על הכיאסמה, 30 עם גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית (POAG) ו – 50 בריאים בקבוצת הביקורת. נמצא שבהשוואה לקבוצת הביקורת, mNTR היה גבוה יותר באופן משמעותי בחולי POAG ונמוך יותר באופן משמעותי בחולים עם לחץ על הכיאסמה, למרות שמערכי העובי של GCIPL עצמו לא ניתן היה להבדיל בין שתי פתולוגיות אלה. מדד ה- mNTR הבדיל בין לחץ על הכיאסמה לגלאוקומה בדיוק רב. המסקנה הייתה שחשוב לשלב את המדד של יחס mNTR לתוצאות של בדיקות OCT במכשירים השונים והדבר יוכל לעזור באבחנה מוקדמת של לחץ על הכיאסמה.
Kleerekooper I, Wagner SK, Trip SA, Plant GT, Petzold A, Keane PA, Khawaja AP
Differentiating glaucoma from chiasmal compression using optical coherence tomography: the macular naso-temporal ratio
Br J Ophthalmol 2024;108:695–701
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!