ORL Plastic/Recon. Surg.

ניתוח לשחזור שד המתבצע מיד לאחר כריתת השד קשור בשרידות גבוהה יותר (מתוך כנס Plastic Surgery 2010)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס ה-Plastic Surgery 2010, הכנס השנתי המשותף של ה-American Society of Plastic Surgery (ASPS) וה-Canadian Society of Aesthetic Plastic Surgery (CSAPS) עולה כי שחזור שד המתבצע מיד בתום ניתוח לכריתת שד (מסטקטומיה) קשור בשיפור משמעותי בשרידות הספציפית לסרטן השד.

ממצא זה עולה ממחקר בו נעשה שימוש מאגר הנתונים Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) של ה-National Cancer Institute האמריקאי, אשר בחן מקרים של סרטן השד בין השנים 1998 ו-2003.

לדברי החוקרים, היתרונות של שחזור שד מיידי ידועים כעת היטב, וכוללים שיעור נמוך יותר של דיכאון ושיפור במצב הבריאותי הכללי. על אף שהניתוח מוצע למטופלות בשכיחות הולכת ועולה כחלק מתוכנית השיקום הפסיכולוגי הבתר-ניתוחית, הם טוענים, הרי שנותרים חששות שמא עלול הדבר לעכב את מתן הטיפול הכימותרפי האדג’ובנטי או לפגום ביכולת הזיהוי של הישנות מקומית. עם זאת, הם מציינים כי אף מחקר לא בחן עד כה את הקשר בין שחזור שד מיידי ובין השרידות הספציפית למחלה.

מאגר ה-SEER כולל למעלה מ-46 אלף נשים אשר עברו כריתת שד בלבד ו-8,500 נוספות אשר עברו שלב ראשון של שחזור השד בעת ביצוע כריתת השד. קבוצת השחזור חולקה על ידי החוקרים לקבוצת שחזור אוטולוגי ולקבוצת השחזור באמצעות שתל.

ניתוח הנתונים העלה כי שחזור שד מיידי הינו קשור בירידה של 26% בשיעור התמותה הספציפית לסרטן השד, מדווחים החוקרים. לדבריהם, שיפור זה נצפה בקבוצת השחזור המיידי כולה, בהשוואה לאלו אשר עברו כריתת שד בלבד (HR, 0.74; 95% CI = 0.68-0.80), וזאת ללא תלות בגיל החולה.

החוקרים מציינים כי בקבוצת השחזור באמצעות שתל, קשר זה נצפה רק בקרב חולות הצעירות מ-50 שנים, ואילו בקבוצת השחזור האוטולוגי הקשר נצפה בקרב אלו הצעירות מ-70 שנים.

כשנשאלו החוקרים שמא משמעות הדבר כי ניתוח לשחזור שד מיידי למעשה מציל חיים, השיבו כי אינם סבורים כי הניתוח מוביל ישירות לשיפור בשרידות הקשורה בסרטן השד, כי אם משערים שהשחזור עשוי להיות גורם מתווך עבור חולות סרטן השד אשר נוטות מראש להשיג תוצאות טובות יותר על בסיס מצבן הסוציו אקונומי. עם זאת, לא ניתן היה לדבריהם להתייחס ישירות להשערה זו באמצעות נתוני ה-SEER.

החוקרים מוסיפים כי קיים גוף ספרותי הולך וגובר לפיו חולות העוברות ניתוח לשחזור שד מיידי משתייכות בדרך כלל לרמת הכנסה ורמת השכלה גבוהות יותר, ועל כן מראות סבירות רבה יותר של בחירה בשחזור מיידי. בנוסף, חולות אשר להן גישה טובה יותר למרכזים טובים לטיפול בסרטן נוטות יותר להיות מופנות לצורך ניתוח לשחזור השד על ידי המנתח הכללי המטפל בהן.

לדברי החוקרים, עבודתם זו הינה הראשונה  בה נעשה שימוש במאגר נתונים של אוכלוסייה גדולה על מנת להגדיר את הבטיחות האונקולוגית של ניתוח לשחזור שד מיידי, ושחזור אוטולוגי בפרט, אם כי בבירור קיימות מגבלות לטענתם למאגר ה-SEER.

על מנת להתגבר על חסרונות אלו, מתעתדים החוקרים לבחון נתונים קנדיים על מנת לבחון שמא קשר זה בין שרידות ספציפית-למחלה משופרת ובין ניתוח לשחזור מיידי קיים גם במערכת אוניברסלית של בריאות הציבור.

מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים טוען כי על פי הבנתו איש אינו סבור כי עצם שחזור השד הוא שמוביל להארכת החיים או להצלתם, כי אם יתכן וביצוע השחזור מעיד על כך שהחולה מטופלת במרכז רפואי המספק טיפול טוב יותר.

המומחה מוסיף כי המחקר מעניין ומדגיש את הצורך בהמשך המחקר בתחום. עם זאת, הוא מסתייג מהסקת מסקנות על בסיס תוצאותיו בלבד. מומחה נוסף אשר נכח בכנס מסכים, ומסביר כי השיפור בשרידות איננה נובעת ככל הנראה מניתוח השחזור ישירות, כי אם קשור כנראה למצבן הסוציואקונומי של המטופלות העוברות ניתוח זה. עם זאת, הוא טוען כי עולה מהמחקר גם כי ניתוח מוצלח לשחזור השד אינו מחמיר את השרידות. המומחה סבור כי ישנו בנוסף מרכיב פסיכולוגי- לדבריו, המדובר בנשים עם מוטיבציה רבה יותר, ומזכיר כי מחקרים קודמים הראו כי חולי סרטן אשר הינם אופטימיים יותר מטבעם מראים תוצאות טובות יותר מאשר אלו שאינם כאלה.

מתוך כנס ה-Plastic Surgery 2010, הכנס השנתי המשותף של ה-American Society of Plastic Surgery (ASPS) וה-Canadian Society of Aesthetic Plastic Surgery (CSAPS), אשר נערך בחודש אוקטובר 2010 בטורונטו, אונטריו.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היעילות של קרינה סטריאוטקטית לטיפול בסרטן כליה (Lancet Oncology)

    היעילות של קרינה סטריאוטקטית לטיפול בסרטן כליה (Lancet Oncology)

    טיפול SABR (או Stereotactic Ablative Body Radiotherapy) מהווה גישת טיפול בטוחה, לא-פולשנית ויעילה במקרים של ממאירות כלייתית ראשונית בחולים שאינם מתאימים לכריתה ניתוחית של הגידול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Lancet Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קרינה סטריאוטקטית הינה גישת טיפול מבטיחה לחולים עם סרטן כליה לא-נתיח מאחד ומדובר בפרוצדורה לא-פולשנית שאינה […]

  • ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה במשך אשפוז קצר יותר לעומת ניתוח ידני להחלפת הירך, זאת לצד הפחתת היקף החולים המופנים למוסד סיעודי ייעודי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי עם הערכה רטרוספקטיבית של הנתונים אודות 8,536 חולים שעברו ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של […]

  • מדד Immunoscore מסייע בחיזוי הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    מדד Immunoscore מסייע בחיזוי הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למדד Immunoscore ערך מנבא ופרוגנוסטי חשוב בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב III. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד Immunoscore הינו כלי פרוגנוסטי בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב III ועשוי לסייע בחיזוי התועלת של משך […]

  • הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    בילדים באיטליה עם תסמינים פחות ספציפיים או הפרעה בשגשוג תועד עיכוב ארוך יותר באבחנה של מחלת צליאק, בעוד שאלו מתחת לגיל 3 שנים או עם היסטוריה משפחתית מאובחנים מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 3,171 ילדים עם אבחנה של מחלת צליאק […]

  • בדיקות סקר המבוססות על MRI מפחיתות תמותה בנשים עם מוטציית BRCA1 (מתוך JAMA Oncol)

    בדיקות סקר המבוססות על MRI מפחיתות תמותה בנשים עם מוטציית BRCA1 (מתוך JAMA Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי בדיקות סקר שגרתיות המבוססות על MRI מפחיתות את הסיכון לתמותה עקב סרטן שד בהיקף של 80% בנשים עם שינויים ברצף BRCA1, אך התועלת של מעקב באמצעות בדיקות MRI לא הוכחה בנשים עם שינויים ברצף BRCA2. ההנחיות מטעם ה-National Comprehensive Cancer Network Clinical Practice Guidelines ממליצות כי […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    חשיפה לפוראן, תרכובות כימיית המצויה במוצרי חקלאות, מייצבים, תרופות ואוכל, מלווה בעליה משמעותית בשיעורי הימצאות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ותמותה נשימתית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים מסקר National Health and Nutrition Examination Survey בין 2013 עד 2018 וזיהו 270מבוגרים עם […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה