Osteoporosis

התועלת של מינונים שנתיים נמוכים של Zoledronate (מתוך הכנס השנתי ה-93 של Endocrine Society)

מתוצאות מחקר חדש שהוצגו בכנס השנתי ה-93 של Endocrine Society עולה כי ייתכן וניתן להסתפק במינונים נמוכים יותר של Zoledronate , מאלו המאושרים כיום , להגדלת צפיפות המינראלים של העצם והפחתת ספיגת עצם בנשים לאחר-מנופאוזה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Zoledronate מצוי בשימוש נרחב לטיפול באוסטיאופורוזיס. כיום התרופה מאושרת במתן עירוי חד-שנתי במינון של 5 מ”ג. משטר זה הינו די יעיל ומפחית את הסיכון לשברים בשיעור של 35% ו-70% בנשים לאחר מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס , בתלות במיקום בשלד. הטיפול גם מפחית את הסיכון לתמותה לאחר שבר ירך בשיעור של 28%.

עם זאת, משטר המינון האופטימאלי של Zoledronate עדיין אינו-ברור. במחקר מוקדם בשלב 2, מינונים שנתיים שנעו בין 1 ל-4 מ”ג נמצאו דומים ביעילותם בהפחתת סמנים של ספיגת עצם והגדלת צפיפות העצם.

במטרה לבחון את הנושא, חולקו באקראי 180 נשים עם אוסטיאופורוזיס לאחר-מנופאוזה, לטיפול במנה בודדת של פלסבו, או לטיפול תוך-ורידי של Zoledronate במינון 1, 2.5 או 5 מ”ג.

לאחר 12 חודשים, השינוי בצפיפות המינראלים של העצם בעמוד השדרה ובירך היה גדול יותר משמעותית בכל אחת מקבוצות המטופלים ב- Zoledronate.

בנוסף, כל המינונים של Zoledronate היו יעילים יותר משמעותית מפלסבו בהפחתת ריכוז שני סמנים לספיגת העצם beta-CTx (Beta C-terminal Telopeptide) ו-(P1NP) Procollagen 1 N-terminal Peptide. כל אחד מהסמנים הללו ירד בעקביות בין 6 ו-12 חודשים.

מהנתונים עולה כי ל-Zoledronate במינון שנתי של 1.0 או 2.5 מ”ג השפעה דומה למניעת ספיגת העצם, עם שיפור צפיפות המינראלים של העצם בדומה למינון של 5 מ”ג, עדות לכך שמינונים נמוכים יותר עשויים למנוע שברים. המחקר לא היה גדול דיו לקבוע אם כך הדבר, אך אין ספק כי הממצאים מכוונים לכך.

לדברי החוקרים, מהתוצאות עולה כי שחמישית עד מחצית מהמינון המומלץ עשוי להספיק בכדי להפחית את הסיכון לשברים. במידה וכך הדבר, ניתן יהיה להפחית את עלויות הטיפול באוסטיאופורוזיס ולהפחית את הסיכון לתופעות לוואי עקב הטיפול התרופתי.

מתוך הכנס השנתי ה-93 של Endocrine Society

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אבחנה של שבר מובילה נשים רבות להשלים בדיקת צפיפות עצם

    אבחנה של שבר מובילה נשים רבות להשלים בדיקת צפיפות עצם

    חלק גדול מהנשים סביב תקופת המנופאוזה ולאחר-מנופאוזה הביעו נכונות להשלים הערכה לאוסטיאופורוזיס, בפרט נשים בגיל מתקדם, אלו עם היסטוריה של שברים וציונים גבוהים יותר בהערכת הסיכון שלהן לאוסטיאופורוזיס, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת BMC Primary Care. מחקר החתך מבוסס על נתונים משאלונים ונועד לקבוע גורמים המשפיעים על נכונות נשים סביב-מנופאוזה ולאחר-מנופאוזה להשלים בדיקת צפיפות […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • טיפול ב-Denosumab מעלה את הסיכון להיפוקלצמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Ann Intern Med)

    טיפול ב-Denosumab מעלה את הסיכון להיפוקלצמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Ann Intern Med)

    טיפול ב- Denosumab (פרוליה) כנגד אוסטיאופורוזיס מעלה את הסיכון להיפוקלצמיה, כאשר הסיכון גבוה יותר בשלבים מתקדמים של מחלת כליות כרונית, באלו עם מחלת עצם ומינרלים משנית למחלת כליות כרונית ובחולים תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים אודות הטיפולים […]

  • מחלה פסיכיאטרית מלווה בסיכון מוגבר לאוסטיאופורוזיס ושברים (Br J Gen Pract)

    מחלה פסיכיאטרית מלווה בסיכון מוגבר לאוסטיאופורוזיס ושברים (Br J Gen Pract)

      במאמר שפורסם בכתב העת British Journal of General Practice מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הפרעה פסיכיאטרית חמורה מלווה בצפיפות עצם מופחתת, סיכון מוגבר לשברים שבריריים ואוסטיאופורוזיס. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה שכלל 444,480 חולים בגילאי 50 שנים ומעלה ממאגר רופאים ראשוניים בבריטניה בין ינואר 2010 ועד דצמבר 2018. כל המשתתפים […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך