Otorhino. Other

בדיקת סקר לשמיעה בילוד קשורה בתוצאות טובות יותר עבור ילדים עם פגיעה קבועה בשמיעה (מתוך JAMA)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון אוקטובר של ירחון Journal of the American Medical Association (JAMA) עולה כי בדיקת סקר לשמיעה בילוד קשורה בתוצאות טובות יותר עבור ילדים בגילאי 3 עד 5 שנים עם פגיעה קבועה בשמיעתם, בהשוואה לבדיקת סקר התנהגותית מאוחרת יותר.

החוקרים מסבירים כי תוכניות לבדיקות סקר לשמיעה בילודים מיושמות במדינות רבות מאחר וסבורים כי ככל שמזוהה פגיעה קבועה בשמיעה מוקדם יותר בגילאי הילדות, כך הפגיעה ההתפתחותית בילד תהיה פחותה. עם זאת, עד כה טרם היו קיימות ראיות חזקות התומכות ביישום אוניברסלי של בדיקות אלו.

מטרת המחקר הנוכחית הייתה לפיכך להשוות את ההשפעה של בדיקת סקר לשמיעה בילוד עם זו של בדיקת סקר מאוחרת יותר המתבססת התנהגותית על הסחות ונערכת בגיל 9 חודשים, על התפתחות, תקשורת מילולית ואיכות החיים. החוקרים מציינים כי בכל 65 המחוזות בהולנד הוחלפו בדיקות הסקר ההתנהגותיות לשמיעה בבדיקות סקר לשמיעה בילוד בין השנים 2002 ו-2006. באותו פרק זמן, סוג הבדיקה שהוצע היה בלתי תלוי בפרוגנוזה ההתפתחותית של הילדים ונקבעה על פי זמינות במקום ובמועד הלידה.

באמצעות עוקבה שכוללת את כל הילדים אשר נולדו בהולנד בין השנים 2003 ו-2005, זיהו החוקרים את כל הילדים הסובלים מפגיעה קבועה בשמיעה מגיל ילדות, בגילאי 3 עד 5 שנים (עד לחודש דצמבר 2009). היעדים העיקריים של המחקר הוגדרו כתפקוד בבית הספר, התקשורת המילולית והמחוותית, התפתחות כללית ושפתית ואיכות החיים.

החוקרים מדווחים כי 335,560 ילדים נולדו באזורים בהם יושמה תוכנית של בדיקות סקר לשמיעה לילוד במהלך תקופת המעקב, ו-234,826 ילדים נוספים נולדו באזורים בהם נעשה שימוש בבדיקות סקר התנהגותיות. פגיעה קבועה בשמיעה בגיל הילדות אובחנה במסגרת בדיקות מעקב בקרב 263 ילדים מבין אלו הראשונים (0.78 לאלף ילדים) וב-171 מאלו האחרונים (0.73 לאלף ילדים).

בקרב 301 ילדים (69.4%) בהם נותחו מדדי התפקוד הכללי, לא נצפה הבדל בין הקבוצות ביחס לצורת התקשורת העיקרית או סוג החינוך. תוצאות התפתחותיות נרחבות נותחו בקרב 80 ילדים אשר נולדו באזורים בהם יושמה תוכנית בדיקות סקר לשמיעה בילוד, וב-70 ילדים נוספים אשר בדיקות הסקר לשמיעה שעברו היו התנהגותיות.

החוקרים מצאו כי ילדים אשר נולדו באזורים בהם יושמה תוכנית בדיקות סקר לשמיעה בילוד הראו תוצאות התפתחותיות כוללות גבוהות יותר בהשוואה לילדים אשר נולדו באזורים בהם בדיקות השמיעה היו התפתחותיות, על פי ניתוח רב-משתני של שונות (p=0.003). ההבדל הממוצע בין הקבוצות בציוני ההתפתחות החברתית היה 8.8 (95% CI = 0.8-16.7), עבור התפתחות מוטוריקה גסה היה 9.1 (95% CI = 1.1-1.7), ועבור איכות החיים 5.3 (95% CI = 1.7-8.9), ממצא שאף הוא לטובת הילדים שנולדו באזורים בהם תוכנית בדיקות הסקר לשמיעה בוצעו לאחר הלידה.

בהשוואה לבדיקות סקר התנהגותיות לשמיעה המתבססות על הסחות, מסבירים החוקרים, בדיקות סקר לשמיעה בילוד היו קשורות בתוצאות התפתחותיות טובות יותר בגילאי 3 עד 5 שנים בקרב ילדים עם פגיעה קבועה בשמיעה מגילאי הילדות.

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים את היעדר ההקצאה האקראית של הילדים, והטיות אפשריות מסוג בחירה, תגובה וזיהוי. כמו כן, הם מציינים את העובדה כי התוצאות התבססו על דיווחי ההורים, ואת גודל המדגם הקטן באופן יחסי.

החוקרים מסכמים כי תוצאות מחקרם זה מוסיפות נדבך של ראיות התומכות בחשיבות והיעילות המשוערות ליישום אוניברסלי של בדיקות סקר לשמיעה בילוד. מאחר והמחקר בוצע ברמה לאומית, בקרב כל הילדים אשר נולדו בהולנד לאורך שלוש שנים עוקבות, סבורים החוקרים כי תוצאותיהם ניתנות להכללה גם ביחס למדינות אחרות בהם מיושמת תוכנית סקר זו. עם זאת, מידת היישום והיעילות של תוכניות סקר לשמיעה בילודים במדינות אחרות דורשות עדיין את המשך המחקר בתחום לדבריהם.

JAMA. 2010;304:1701-1708

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש להפסיק את הטיפול באספירין סביב ניתוח מוח?

    האם יש להפסיק את הטיפול באספירין סביב ניתוח מוח?

    הפסקת טיפול באספירין למשך 12 ימים סביב ניתוח מוח אינה מלווה בירידה בהישנות המטומה סב-דוראלית כרונית בקשישים שהופנו לניתוח חירור גולגולת (Burr Hole) לעומת המשך טיפול באספירין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש הקוראות תיגר על הגישות המקובלות כיום ופורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר SECA הינו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 155 מבוגרים (גיל ממוצע של […]

  • הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    במבוגרים עם נטייה גנטית משמעותית לסוכרת מסוג 2 הצופים בטלוויזיה במשך פחות משעה ביום הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית בתוך עשור היה נמוך יותר בהשוואה לאלו ללא נטייה גנטית משמעותית אשר צפו בטלוויזיה במשך שעתיים ויותר בכל יום, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. מחקר העוקבה נועד לבחון את הקשר […]

  • ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology עולה כי ללופוס עורי השפעה משמעותית על איכות החיים של החולים, באופן בלתי-תלוי ומצטבר בחולים עם SLE (או Systemic Lupus Erythematosus), עם עליה בדיווחים אודות הפרעות בבריאות הנפשית ומוגבלות חברתית. במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של אבחנה של לופוס עורי על […]

  • שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe עולה כי תינוקות עם שחפת מולדת ברחבי אירופה מצויים בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך, בהשוואה לאלו עם שחפת לאחר הלידה, כאשר בשתי הקבוצות תועדו שיעורי תחלואה ותמותה משמעותיים. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי זיהו החוקרים תינוקות עם שחפת פרינטאלית מ-104 מרכזים רפואיים באירופה. הם כללו […]

  • אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    היקף הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים לבית החולים על-רקע שימוש בקנאביס עלה בשיעור גבוה מפי 26 לאורך תקופה של 13 שנים בקרב מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה ומלווה בסיכון מוגבר משמעותית לדמנציה, בהשוואה לביקורים רפואיים דחופים מכל-סיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים בין 2008 עד 2021 אודות […]

  • גישה טרנסורידית לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים: השוואה אקראית עם אמבוליזציה טרנס־עורקית

    גישה טרנסורידית לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים: השוואה אקראית עם אמבוליזציה טרנס־עורקית

    המאמר מציג את תוצאות מחקר TATAM, מחקר קליני פרוספקטיבי שלב 2, רב־מרכזי, אשר השווה בין שתי גישות לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים (AVMs): גישה טרנס־ורידית (TVE) לעומת גישה טרנס־עורקית (TAE).

  • באחד מכל ארבעה חולים עם סוכרת מסוג 2 עמידה לטיפול ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם

    באחד מכל ארבעה חולים עם סוכרת מסוג 2 עמידה לטיפול ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם

    ברבע מהחולים עם סוכרת מסוג קשה לאיזון ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם, עם שכיחות גבוהה במיוחד עם גיל מתקדם, מדד מסת גוף נמוך יותר, מוצא היספאני/שאינו-לטיני, מספר גדול יותר של תרופות לאיזון לחץ הדם ושימוש בפיברטים, משככי כאב או תרופות חדשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

  • הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

    הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מצב בריאותי ירוד של הרשתית בגיל העמידה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלת אלצהיימר ודמנציה נלווית בגיל מבוגר יותר. ממצאי המחקר מציעים כי הדמיה של כלי הדם הקטנים של הרשתית הינה כלי סקר זמין ומשתלם לניבוי הופעת מחלת אלצהיימר. במסגרת המחקר נבחנה השאלה אם מדדים עצביים […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך