Pain

מרפי שרירים ומרבית התכשירים הנוירו-מודולטורים אינם מקלים על הכאב בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Cochrane Database of Systematic Reviews)

במאמר חדש שפורסם ב-Cochrane Library מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי מרפי שרירים אינם מקלים על הכאב בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), ורק טיפול מקומי ב-Capsaicin מבין התכשירים הנוירו-מודולטורים שנבחנו הביא להקלה מסוימת.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקלה בכאב הינה בעדיפות גבוהה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית, אך כיום אין נתונים רבים המסייעים בבחירת הטיפול.

החוקרים ערכו שתי סקירות סיסטמיות חדשות, אחת לבחינת התועלת והבטיחות של  מרפי שרירים, והשנייה להערכת הבטיחות והתועלת של תכשירים נוירו-מודולטורים.

שישה מחקרים אקראיים כללו 126 משתתפים וענו על הקריטריונים לסקירה להערכת מרפי השרירים. חמישה מחקרים בחנו את הטיפול בבנזודיאזפינים, ומחקר אחד בחן את השימוש ב-Zopiclone.

באף אחד מהמחקרים לא הודגם שיפור מובהק סטטיסטית בכאב, בהשוואה לקבוצת הביקורת שטופלו באמצעות גישות לא-תרופתיות או פלסבו. בנוסף, זוהתה מגמה לפיה שיעור הפסקות הטיפול וסך תופעות הלוואי היו נפוצים יותר עם מרפי שרירים.

בכל המחקרים היה קיים סיכון גבוה להטיה, מאחר שהיו קטנים או קצרים מדי לזיהוי הבדלים בעלי משמעות קלינית. יתרה מזאת, הדיווחים לא כללו פרטים אודות הקצאה אקראית, חלוקה לטיפול וסמיות המחקר.

כיום, אין עדויות התומכות בשימוש במרפי שרירים להקלה על הכאב בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית.

רק ארבעה מחקרים ענו על הקריטריונים לסקירה להערכת תכשירים נוירו-מודולטורים, ואלו בחנו רק שלוש התערבויות: Nefopam, טיפול מקומי ב-Capsiacin וטיפול המבוסס על קנאביס. גם במחקרים אלו היה סיכון גבוה להטיה.

שני המחקרים להערכת Nefopam הדגימו הטבה משמעותית בכאב, אך עם עליה משמעותית בתופעות לוואי (בעיקר בחילות, הזעה, אינסומניה, גרד וחולשה).

לאחר שבועיים (ולא לאחר שבוע או ארבעה שבועות), טיפול מקומי ב-Capsiacin הדגים שיפור משמעותי בכאב, בהשוואה לפלסבו, אך לא היו נתונים מלאים אודות הפסקת הטיפול בשל תופעות לוואי .

לדברי החוקרים, יש עדויות חלשות לפיהן יש תועלת מסוימת לטיפול מקומי ב-Capsiacin, ועם פרופיל תופעות לוואי חיובי יותר, כולל צריבה וגירוי מקומי, ניתן לשקול זאת כתוספת לטיפול להקלה על כאב מפרקים ממוקם, כאשר טיפולים אחרים נכשלו או לא נסבלו היטב.

תרסיס קנאביס נמצא עדיף על פלסבו בשיפור מדדי כאב בתנועה וכאב בבוקר. בקרב מטופלים בתכשיר נרשמה שכיחות גבוהה יותר של תופעות לוואי (בעיקר סחרחורות, יובש בפה, בחילות ונפילות), בהשוואה לחולים בקבוצת הפלסבו. נראה כי תרסיס קנאביס מביא לשיפור מתון בכאב ובשינה, אך כאחד מכל שלושה חולים צפוי לתופעת לוואי המערבת את מערכת העצבים המרכזית, עדות לכך שהנזקים האפשריים עולים על התועלת המתונה. הסקירה הנ”ל אינה תומכת במתן קנבינואידים לחולים עם דלקת מפרקים שגרונית.

Cochrane Database of Systematic Reviews 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך