Pediatric Nutrition

האם לטיפול פרוביוטי בפגים הגנה מפני מחלות זיהומיות? (Pediatrics)

מתוצאות מחקר פרוספקטיבי חדש, שפורסמו בכתב העת Pediatrics, עולה כי מתן פרופילקטי של פרוביוטיקה אינו מפחית את שיעור הזיהומים הנוזוקומיאליים או שיעורי התמותה בפגים.

שיעורי התמותה או זיהומים נוזוקומיאליים היו דומים בתינוקות שקיבלו תוספי Lactobacillus reuteri ואלו להם ניתן פלסבו (יחס סיכון של 0.87, p=0.376). הבדל זה אינו מובהק סטטיסטית, אך עשוי להיות בעל חשיבות קלינית ועולה בקנה אחד עם תוצאות מחקרים קודמים בנושא.

במחקר הנוכחי, שיעורי התמותה בלבד ושיעור זיהומים נוזוקומיאליים בלבד היו דומים בשתי הקבוצות (תמותה, יחס סיכון של 0.80; זיהום נוזוקומיאלי, יחס סיכון של 0.88).

המחקר הרב-מרכזי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, אקראי, נערך בתשע יחידות טיפול נמרץ ביילודים בין אוגוסט 2008 ועד אפריל 2011. החוקרים כללו פגים שאושפזו ליחידות במשקל לידה של עד 2000 גרם והיו יציבים המודינאמית, ובגיל של לפחות 48 שעות.

החוקרים חישבו גודל מדגם של 555 תינוקות בכל קבוצה לזיהוי הבדל ברמה משמעותית, בעוצמה של 90%. מבין 2055 תינוקות שנסקרו, 1446 ענו על קריטריוני ההכללה במחקר.

עם זאת, המחקר הופסק בשלב מוקדם, לפני השלמת גודל המדגם המיועד, בשל ירידה משמעותית בגיוס החולים. לפיכך, רק 750 תינוקות נכללו במחקר. מבין אלו, 372 חולקו באקראי לקבוצת ההתערבות ו-378 לקבוצת הפלסבו. החוקרים מציינים כי לא תוארו הבדלים דמוגרפים או קליניים משמעותיים בין הקבוצות בתחילת המחקר.

החוקרים מדווחים על 104 אירועים של זיהום נוזוקומיאלי, 47 בקבוצת ההתערבות (12.6%) ו-57 בקבוצת הפלסבו (15.1%). הם לא זיהו הבדלים בשיעורי דלקת קרום המוח או זיהומים בדרכי  השתן.

לא זוהו הבדלים בין הקבוצות בנוגע לשיעורי התמותה או זיהומים נוזוקומיאליים, אך זוהה שיעור נמוך יותר של דלקת ריאות נוזוקומיאלית בקבוצת ההתערבות, אם כי ממצא זה לא היה מובהק סטטיסטית (2.4% לעומת 5.0%, p=0.06).

עם זאת, החוקרים כותבים כי להערכתם, דלקת ריאות נוזוקומיאלית הייתה האבחנה הקשה ביותר לקביעה, וייתכן כי חלק מהיילודים לא אובחנו נכונה.

החוקרים מצאו גם ירידה של 40% בשיעורי NEC (Necrotizing Enterocolitis) בקבוצת ההתערבות, אם כי ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית. עוד הם מציינים כי בתינוקות שנחשפו ל-L. rueteri נרשמו פחות אירועים של אי-סבילות להזנה, בהשוואה למטופלי פלסבו. עם זאת, ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית (7% לעומת 10.6%,  p=0.08).

בנוסף, מספר האירועים של אי-סבילות להזנה ומשך האשפוז היו נמוכים משמעותית בפגים ששקלו פחות מ-1500 גרם ונחשפו ל-L. reuteri, בהשוואה לתינוקות שנחשפו לפלסבו (9.6% לעומת 16.8%, p=0.04 ומשך אשפוז של 32.5 לעומת 37 ימים, p=0.03).

החוקרים מעלים מספר הסברים אפשריים להעדר הירידה המשמעותית בתוצא המשולב של תמותה או זיהום נוזוקומיאלי. הראשון הוא כי למחקר לא הייתה עוצמה סטטיסטית מספקת לזיהוי ירידה בשיעור התוצא העיקרי בקבוצת הפלסבו, בהשוואה לנתונים היסטוריים; ייתכן כי הדבר נובע משיפור לא-צפוי בהישרדות ובפרוטוקולי בקרת זיהומים ביחידות טיפול נמרץ ביילודים, כתוצאה מהשתתפות במחקר זה ושלושה מחקרים רב-מרכזיים קודמים.

מומחים בתחום מדגישים כי החוקרים לא דיווחו על טיפול אנטיביוטי באוכלוסיית המחקר, העשוי היה להשפיע על התוצאות.

Pediatrics. Published online October 15, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיכון גבוה ל-Staphylococcus aureus בתינוקות במשקל לידה נמוך מאוד

    סיכון גבוה ל-Staphylococcus aureus בתינוקות במשקל לידה נמוך מאוד

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי הופעה מאוחרת של זיהום פולשני ב- Staphylococcus aureusתועדה בחלק נכבד מהתינוקות המאושפזים ביחידת טיפול נמרץ ביילודים, כאשר באלו במשקל לידה נמוך מאוד (פחות מ-1500 גרם) תועדה היארעות הרבה יותר גבוהה בהשוואה לאלו במשקל לידה של 1500 גרם ומעלה. מחקר העוקבה […]

  • זיהום ב-COVID-19 מלווה בסיכון מוגבר למחלת כליות בילדים ומתבגרים

    זיהום ב-COVID-19 מלווה בסיכון מוגבר למחלת כליות בילדים ומתבגרים

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על קשר בין זיהום בנגיף קורונה ובין סיכון מוגבר למגוון סיבוכים כלייתיים, כולל הופעה חדשה של מחלת כליות כרונית והחמרת תפקוד כלייתי בצעירים מתחת לגיל 21 שנים. באלו עם מחלת כליות כרונית קודמת או נזק כלייתי חד תועד סיכון גבוה יותר לסיבוכים חמורים, כולל דיאליזה או […]

  • כוויות שמש בילדות מלוות בסיכון מוגבר למלנומה בבגרות

    כוויות שמש בילדות מלוות בסיכון מוגבר למלנומה בבגרות

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology עולה כי כל כוויות שמש עם שלפוחיות נוספת לפני גיל 15 שנים לוותה בעליה של כ-3% בסיכון למלנומה בבגרות והסיכון לא הושפע ממאפיינים אישיים של רגישות לשמש, דוגמת צבע השיער והעפעפיים. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 44,021 לבנים לא-היספאנים ללא היסטוריה של […]

  • טיפול ב-Trimethoprim-Sulfamethoxazole למניעת PJP בחולים עם וסקוליטיס מפחית במקביל את הסיכון לזיהומים חמורים אחרים

    טיפול ב-Trimethoprim-Sulfamethoxazole למניעת PJP בחולים עם וסקוליטיס מפחית במקביל את הסיכון לזיהומים חמורים אחרים

    טיפול מונע ב- Trimethoprim-Sulfamethoxazole(או TMP-SMX) מפחית את הסיכון לזיהומים חמורים בהיקף של 50% בחולים עם אבחנה של וסקוליטיס על-רקע ANCA (או Antineutrophil Cytoplasmic Antibody), כאשר התועלת הגדולה ביותר תועדה במהלך 180 הימים הראשונים לטיפול, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Arthritis & Rheumatology. המחקר התצפיתי נועד לבחון את ההשפעה של טיפול מונע ב- TMP-SMX על […]

  • חשיפה של תינוקות שנולדו מוקדם לאנטיביוטיקה עשויה להשפיע על התפקוד הריאתי בילדות

    חשיפה של תינוקות שנולדו מוקדם לאנטיביוטיקה עשויה להשפיע על התפקוד הריאתי בילדות

    בתינוקות שנולדו מוקדם ונחשפו למחזורי טיפול אנטיביוטי מרובים סביב הלידה תועדה ירידה בתפקוד הריאתי וסיכון מוגבר לאירועי אסתמה בגיל בית-ספר , בהשוואה לאלו עם חשיפה מעטה יותר לטיפול אנטיביוטי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מדגם המחקר כלל 3,820 תינוקות שנולדו לאחר 22-36 שבועות היריון ובמשקל לידה נמוך (פחות מ-1500 גרם); התינוקות […]

  • כאבי קוליק בתינוקות עשויים לנבא את הסיכון למחלה אטופית

    כאבי קוליק בתינוקות עשויים לנבא את הסיכון למחלה אטופית

    בתינוקות הסובלים מכאבי קוליק עם בכי ואי-נוחות בטנית, תועד סיכון מוגבר למחלות אטופיות ותחלואה נשימתית לאורך תקופת הילדות וההתבגרות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת The Journal of Pediatrics. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר עוקבה פרוספקטיבי של זוגות אם-ילד במסצ’וסטס להערכת הקשר בין כאיב קוליק או בכי מופרז והסיכון למחלות אטופיות ונשימתיות. הם […]

  • הבדלים מגדריים במאפייני נזלת אלרגית בילדות ובגיל ההתבגרות

    הבדלים מגדריים במאפייני נזלת אלרגית בילדות ובגיל ההתבגרות

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatric Allergy and Immunology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש משבדיה, מהן עולה כי בבנות היארעות גבוהה יותר של נזלת אלרגית לעומת בנים, כאשר בבנים שיעורי הפוגה גבוהים יותר מבנות. מהנתונים עולה עוד כי ריגוש מוקדם העלה את הסיכון לנזלת אלרגית והפחית את הסיכויים להפוגה. מחקר העוקבה מבוסס-אוכלוסייה כלל 2,250 ילדים […]

  • התמכרות למסכים מלווה בסיכון מוגבר לשינה לקויה ועליה בשומן גוף בבני נוער

    התמכרות למסכים מלווה בסיכון מוגבר לשינה לקויה ועליה בשומן גוף בבני נוער

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Global and Public Health עולה כי זמן מסך לפני השינה, עליה בזמן מסך בסופי שבוע, שימוש בטלפון כשעון מעורר והתמכרות למשחקי וידאו הינם מאפיינים נפוצים שנקשרו עם דפוסי שינה בשעה מאוחרת יותר, בקרת שינה ירודה ועליה בסיכון להשמנה במתבגרים בגילאי 11-14 שנים. מחקר החתך בכלל 62 תלמידי בית […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך